Κύπρου: Άμεσα και με ”φόρμουλα” η πρόταση για ΕΜΠ

To συντομότερο δυνατό θα υποβληθεί η δημόσια προσφορά για το 100% της Εμπορικής δήλωσε ο Ανδρέας Ηλιάδης, μετά τη συνάντηση με το Γ. Αλογοσκούφη. Η πρόταση θα είναι αυτόνομη και συγκρίσιμη, πρόσθεσε. Ωστόσο τελευταίε πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει ”φόρμουλα” που θα ”διεκολύνει” το Δημόσιο να εισπράξει μετρητά!

Κύπρου: Άμεσα και με ”φόρμουλα” η πρόταση για ΕΜΠ
To συντομότερο δυνατό θα υποβληθεί η δημόσια προσφορά για το 100% της Εμπορικής δήλωσε ο Ανδρέας Ηλιάδης, εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, μετά τη συνάντηση με το Γ. Αλογοσκούφη.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση θα είναι αυτόνομη, συγκρίσιμη και ανταγωνιστική και ανέδειξε τα στοιχεία του μεγάλου δείκτη φερεγγυότητας (14%) της Τράπεζας, αλλά και του γεγονότος ότι ο λόγος δανείων προς καταθέσεις ανέρχεται στο 70%.

Μόνο η Εθνική έχει τέτοιο δείκτη συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι μικρότερες τράπεζες πήραν πολύ μεγαλύτερες.

Ο κ. Ηλιάδης αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες λέγοντας ”Δεν μπορούμε να αερολογούμε, το συντομότερο δυνατό θα υποβάλουμε την προσφορά μας”.

Η πρόταση αναμένεται να υποβληθεί σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί, καθώς η Τράπεζα Κύπρου έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα πάντως με ορισμένες πληροφορίες, η πρόταση της Τρ. Κύπρου θα προβλέπει ”μετρητά για το ποσοστό του Δημοσίου και της Credit Agricole στην Εμπορική τράπεζα, ενώ για τους υπόλοιπους μετόχους της Εμπορικής η προσφορά θα περιλαμβάνει μετοχές της Τρ. Κύπρου με premium”.

Εκ πρώτης όψεως μια τέτοια πρόταση φαίνεται να αντιβαίνει στο νόμο περι Δημόσίων Προσφορών, ωστόσο κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν οτι θα μπορούσε να έχει προταθεί κάποια ”φόρμουλα” που να ξεπερνά το εμπόδιο.

Πιθανώς μέσω της υποβολής μιας προσφοράς που θα προσφέρει εναλλακτικές μορφές τιμήματος, ήτοι ”Χ ευρώ ανα μετοχή ή Ψ μετοχές της Κύπρου”, με την προσδοκία ότι το Δημόσιο μεν θα προτιμήσει τα μετρητά ενω άλλοι μέτοχοι της Εμπορικής, την ανταλλαγή μετοχών.

Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή δεν διασφαλιστεί ίση μεταχείριση των μετόχων, δεν θα πρόκειται για Δημόσια Πρόταση.

Έλενα Λάσκαρη-Γ.Παπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v