Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρυθμό εξωτερικού με το βλέμα στις τράπεζες

Αντιδρούν ανοδικά τα ξένα χρηματιστήρια, διαμορφώνοντας εκ των πραγμάτων τάση και αποτιμήσεις στη Σοφοκλέους. Άλλοι διευκολύνονται από ενδεχόμενη ενίσχυση της αποτίμησης, άλλων οι κινήσεις δυσχεραίνουν. Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο αναθερμαίνουν το κλίμα στην αγορά, που προεξοφλεί επιχειρηματικές κινήσεις ίσως και συμφωνίες μέσα στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χοντραίνει το παιχνίδι στον τραπεζικό κλάδο-ατμομηχανή της ελληνικής αγοράς.

Οι εξελίξεις είναι πλέον ταχύτατες, ξεπερνώντας κάθε αναμενόμενο ρυθμό, σχεδόν καταιγιστικές θα λέγαμε, οδηγώντας σε επίσπευση ίσως της τελευταίας αναδιάρθρωσης στον τομέα.

Το ενδιαφέρον είναι πως και η υπόθεση της Εμπορικής έχει πλέον βραχυμεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, ακριβώς όπως και της Εθνικής.

Το τι μπορεί να δημιουργήσει αυτή η παράλληλη... συγκυρία, από χρηματιστηριακής πλευράς, ειδικά τώρα που αντιδρούν ανοδικά τα ξένα χρηματιστήρια, είναι ένα εύλογο ερώτημα.

Εύλογο όσον αφορά στη διαμόρφωση αποτιμήσεων, που άλλους διευκολύνουν και άλλους δυσχεραίνουν σε αυτή τη φάση.

Εκ των πραγμάτων με τον τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η προσέγγιση της Alpha Finance που εκτιμά περιθώριο ανόδου 30% για τον FTSE 20.

Αυτό σε επίπεδο γενικού δείκτη αντιστοιχεί με επαναφορά της αγοράς προς τις 4.150-4.250 μονάδες.

Ένα ενδεχόμενο που εάν υλοποιούνταν θα οδηγούσε σε μεσομακροπρόθεσμη μεταβολή των τεχνικών χαρακτηριστικών της αγοράς, επαναφοράς βασικών δεικτών και μετοχών σε ανοδική φορά, υψηλότερα των περιοχών κινητού μέσου όρου 30 εβδομάδων.

Ουσιαστικά η Alpha Finance αφήνει ανοικτό ένα περιθώριο για συνολικότερη αλλαγή τάσης.

Όλα βέβαια θα επιβεβαιωθούν στο ταμπλό, συνεδρίαση προς συνεδρίαση, καθ΄ ότι η αγορά μας εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από την πορεία των ξένων.

Ωστόσο δεν είναι τυχαίο πως οι ολλανδοί ανεβάζουν στο 5,5% τη θέση τους στην ΕΧΑΕ (δες σχετικό θέμα), η Π&Κ χαρακτηρίζει ευμετάβλητη αλλά ελκυστική τη Σοφοκλέους, αναθεωρώντας την τιμή-στόχο για τον Φουρλή στα 12,7 ευρώ, σε μια φάση που συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού μεγαλοπαραγόντων από τη συμμετοχή τους-αγορές τους- σε μετοχές εταιρειών του FTSE 20 και ορισμένων του Mid 40.

Είναι ενδεικτικό πως από τον Mid 40 που επιμένουμε ότι στο εξάμηνο έχει σαφώς καλύτερη συμπεριφορά και αντανακλαστικά από τον FTSE 20, εντοπίζονται αρκετές μετοχές που κινούνται υψηλότερα κρίσιμων περιοχών αντίστασης (στήριξης).

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, του ομίλου Marfin, του Φουρλή Συμμετοχών, των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, της Ελληνικής Τεχνοδομικής, της Intralot, του Τηλέτυπου, της Σιδενόρ, του Ηρακλή, του Βωβού, της Jumbo, της Εγνατίας, της Νεοχημικής, του Σαράντη, του Ρόκα, της Frigoglass, κινούνται εμφανώς σε ανοδικό κανάλι.

Τεχνικό στοιχείο που μπορεί να προοιωνίζεται συντήρηση της ανοδικής φοράς εάν και εφ’ όσον διατηρηθεί η τάση στον FTSE 20.

Σημείωση: Επειδή το παιχνίδι της προσφοράς και ζήτησης στην Εθνική παίζεται, ειδικά αυτή την περίοδο, στο ποιοι τελικά θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, θα πρέπει να προσεχθεί η οριστική απόφαση των τριών ταμείων εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Εξέλιξη που ενδέχεται να οδηγεί σε περιορισμό της υπερπροσφοράς –των τελευταίων ημερών- δικαιωμάτων επί της μετοχής της Εθνικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v