Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεννά προβληματισμό η νέα πτώση

Δεν κράτησε περισσότερο από μια συνεδρίαση η εικόνα που άφηνε υποσχέσεις αυτόνομης κίνησης για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό και σήμερα το ΧΑ επανήλθε στο γνωστό επιβαρημένο συσχετισμό και σε εικόνα που προβλημάτισε τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου. Ισχυρές πιέσεις σε ΕΤΕ (δικαίωμα και μετοχή), καθώς και στην Τρ. Κύπρου, στην οποία χθες και σήμερα άλλαξε χέρια το 2,87% των μετοχών.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Δεν κράτησε περισσότερο από μια συνεδρίαση η εικόνα που άφηνε υποσχέσεις αυτόνομης κίνησης για ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλό και σήμερα το ΧΑ επανήλθε στο γνωστό επιβαρημένο συσχετισμό και σε εικόνα που προβλημάτισε τους περισσότερους επαγγελματίες του χώρου.

Περισσότερη προβληματική κρίνεται η εικόνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης και κάποιων τίτλων του Mid 40, καθώς εδώ και αρκετές συνεδριάσεις λείπει ο δεικτοβαρής τίτλος ηγέτης που θα ”βάλει πλάτη” στο Γ.Δ., θα διαμορφώσει ένα ομαλό κλίμα αλλά και συνθήκες που θα δώσουν τη δυνατότητα σε μετοχές για τις οποίες υπάρχουν ενδιαφερόμενες δυνάμεις να αυξήσουν την κινητικότητά τους.

Έτσι αν υποτεθεί ότι οι σημερινές πιέσεις για τις μετοχές των Εθνική και Κύπρου ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες. Ασφαλώς και προβλημάτισαν εντονότατα οι σημαντικές απώλειες των Alpha και Πειραιώς (παρά το θετικό ξεκίνημα) και ακόμα περισσότερο η αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης που επιδεικνύουν Eurobank, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι χθες και σήμερα διακινήθηκε το 2,87% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.



Με αυτά ως δεδομένα ο Γ.Δ. κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε έως τις 3.531,04 μονάδες για να κλείσει στις 3.543,5 με πτώση,1,36%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 367 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 62,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τον FT 20 και πλην αυτών που προαναφέρθηκαν με αξιοσημείωτα κέρδη η Intracom, απλά θετικό πρόσημο για Γερμανό, Αγροτική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και αμετάβλητη η 3Ε.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, ΚΑΕ, Folli Follie και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, ΔΕΗ, Hyatt, ΕΛΤΕΧ Tιτάνα.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι και για πολλοστή συνεδρίαση η εικόνα του Γ.Δ. προϊδεάζει για πιθανή άνοδο που δυστυχώς όταν έρχεται δεν έχει ούτε συνέχεια ούτε συνέπεια με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 3.584, 3.610 και 3.640 μονάδες.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 83 ανοδικές μετοχές, έναντι 160 πτωτικών, 12 τίτλοι με απώλειες από 5% έως 19,94%, ενώ στα παράγωγα η εκεί εμπλεκόμενη ακολούθησαν την υποκείμενη αγορά διατηρώντας τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ της υψηλής και όχι μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v