Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στενότης... στη Σοφοκλέους

Στενή συνεδρίαση, όχι μόνο όσον αφορά την ημερήσια διακύμανση του Γενικού Δείκτη, αλλά και όσον αφορά στην ψυχολογία και τις προσδοκίες των εμπλεκομένων. Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα με κέρδη 0,43%. Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι οι εμπλεκόμενοι με την Αγορά Παραγώγων. Αντίθετη πορεία για ΕΤΕ - Eurobank.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Στενή συνεδρίαση, όχι μόνο όσον αφορά την ημερήσια διακύμανση του Γενικού Δείκτη, αλλά και όσον αφορά την ψυχολογία και τις προσδοκίες των εμπλεκομένων.

Ο Γενικός Δείκτης αναλώθηκε σε μια κίνηση 32 μονάδων για να έλθουν οι δημοπρασίες και να του δώσουν κλείσιμο στις 3.583,73 μονάδες με κέρδη 0,14% συμπληρώνοντας έτσι δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα με κέρδη 0,43% ενώ από τις αρχές του έτους, οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη φτάνουν το 2,19%.

Από εκεί και πέρα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση έλειψαν οι έντονες συγκινήσεις και αυτό φαίνεται όχι μόνο από την τελική αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 1 προς 2, αλλά και από το ότι μόλις 7 τίτλοι κατόρθωσαν να γράψουν κέρδη μεγαλύτερα των 6 ποσοστιαίων μονάδων.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου παραμένουν επιφυλακτικοί, αδυνατώντας να προβλέψουν ακόμη και τη βραχυπρόθεσμη τάση, επισημαίνουν την παρατεταμένη αδυναμία που επιδεικνύουν οι περισσότερες μετοχές του FTSE, ενώ αντίθετα, όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά παραγώγων φάνηκαν περισσότερο απαισιόδοξοι με αποτέλεσμα να αυξηθούν και άλλο οι υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τεχνικά, δεν έχει αλλάξει κάτι, με επικρατέστερο σενάριο να δείχνει αυτό της πλευρικής κίνησης ενώ επαληθεύονται όσοι αναλυτές έχουν εντοπίσει ότι κάθε ανοδική αντίδραση δίνει χαμηλότερη κορυφή από την προηγούμενη, κάτι που δίνει παράταση κίνησης του δείκτη σε πτωτικό κανάλι.

Για μια ακόμη συνεδρίαση, μεικτή η εικόνα των τίτλων του FTSE, όπου με αξιοσημείωτα κέρδη τελείωσαν τη συνεδρίαση οι Εθνική, Coca Cola, Cosmote, Μοτορ Όιλ, Τιτάνας, απλά θετικό πρόσημο για Πειραιώς, Γερμανό, ΔΕΗ, και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Alpha Bank, Hyatt, Ελληνικών Πετρελαίων και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, για μια ακόμη συνεδρίαση, αξιοσημείωτες απώλειες για τον τίτλο της Eurobank (με σωνεχώς επιβαρυνόμενη τεχνική εικόνα), εξίσου αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, ΟΤΕ, σημαντικές απώλειες που ξεπέρασαν το 3% για Ιντρακόμ και ΚΑΕ και αρνητική μεταβολή για Εμπορική, Βιοχάλκο και Folli Follie.

Δείχνει το περιορισμένο ενδιαφέρον η τελική εικόνα, με 85 ανοδικές μετοχές έναντι 163 πτωτικών ενώ στην παρούσα φάση ίσως διακρίνεται ευκρινέστερα το ποιοι τίτλοι συγκεντρώνουν έστω και περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όσον ασφορά τις επιμέρους μετοχές, συνέχισαν ανοδικά Μαξίμ, Ελφίκο, Νεώριο Σύρου και Παϊρης, με ανοδικές διαθέσεις η Aspis Bank ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης παρουσιάστηκε επενδυτικό ενδιαφέρον για Unibrain και ¶λφα Γκρίσιν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v