Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό κλίμα στον ρυθμό των deals

Στον απόηχο της συμφωνίας Cosmote-Γερμανού προστίθενται επιμέρους σημαντικές κινήσεις της Eurobank, του Μυτιληναίου, ενώ κυοφορούνται συμφωνίες σε ακόμη δύο-τρία μέτωπα. Τραπεζικά αποτελέσματα και αναδιάρθρωση δεικτών MSCI διαμορφώνουν κλίμα, με πρώτη περιοχή αντίστασης την κορυφή των 4.317 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια θα έλεγε κάποιος ότι έρχεται αρωγός στις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου για την επιτυχή ολοκλήρωση των κύριων επιδιώξεών του.

Ο Μάιος μετρά ούτως ή άλλως τέσσερις στις τέσσερις θετικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να υπολείπεται ελάχιστα της προηγούμενης κορυφής των 4.317 μονάδων.

Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου των τραπεζικών ομίλων, η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, οι επιχειρηματικές συνέργειες που δρομολογούνται μετά τη συμφωνία Cosmote - Γερμανού, η κινητικότητα στο χώρο της ενέργειας, διαμορφώνουν ένα κατ’ αρχήν θετικό πλαίσιο για την αγορά.

Όσον αφορά στον τραπεζικό δείκτη (ξεκινά από τις 5.977 μονάδες), η βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Eurobank και αμέσως μετά οι Πειραιώς - Κύπρου.

Η διοίκηση της Eurobank φαίνεται πως αποκτά πλειοψηφικό ποσοστό τουρκικής τράπεζας (TekfenBank), δύο μέρες πριν από την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων.

Για τον FTSE-20 (με εκκίνηση από τις 2.312,6 μονάδες) η βραχυπρόθεσμη τάση, δηλαδή αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, είναι ξεκάθαρα ανοδική.

Επιθετικότερη όμως δείχνει αυτή του Mid 40 (από τις 4.725,2 μονάδες), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από τεχνικής πλευράς είναι περισσότερες οι μετοχές εταιριών του ”40άρη” που κινούνται ήδη υψηλότερα του κινητού μέσου όρου εβδομάδος, ενώ σε άλλες, όπως Μυτιληναίος, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Σαράντης, Τεχνική Ολυμπιακή, J&P Άβαξ, συντρέχουν και επιχειρηματικοί λόγοι - ειδήσεις.

Για τον όμιλο Μυτιληναίου, πέρα από τις συμφωνίες με τη Spider Ενεργειακή και τη Δέλτα Project, είναι ξεκάθαρο πως ετοιμάζεται κάτι πολύ μεγαλύτερο, και αυτό θα λέγαμε ότι είναι ο τελικός στόχος σε αυτή τη φάση.

Το γεγονός ότι η διοίκηση του Ιατρικού Αθηνών επιβεβαιώνει τις συζητήσεις της με ξένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, ενώ σήμερα κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να γίνει γνωστό το σχήμα που θα αναλάβει την κατασκευή της Ιονίας Οδού, ή ακόμη και το ότι μέχρι την Παρασκευή θα είναι γνωστό το όνομα του αμερικανικού οίκου που θα αναλάβει τη διοίκηση του Αστέρα, είναι προς την κατεύθυνση συντήρησης του θετικού κλίματος σε επιμέρους κλάδους και τομείς.

Όλα αυτά, βέβαια, στον απόηχο της μεγαλύτερης επιχειρηματικής κίνησης των τελευταίων ετών, που έχει και βραχυπρόθεσμες επιδράσεις για μετοχές συγκεκριμένων εταιριών (Γερμανός, Folli Follie, ΚΑΕ, Multirama).

Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, μεγάλοι κερδισμένοι εκτιμάται ότι είναι η Εθνική, Πειραιώς, Μότορ Όιλ και Μυτιληναίος.

Όπως σημείωνε υπεύθυνος των επενδυτικών σχέσεων ομίλου που συμμετείχε στη διημερίδα της UBS, το ενδιαφέρον των ξένων φαίνεται να αποκτά σταθερότερο χαρακτήρα, εκτίμηση που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της συνέχισης των αγορών σε μετοχές εταιριών που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη Πέμπτη - Παρασκευή.

Τέλος, με βάση τη συμπεριφορά (τάση και συναλλαγές) της προηγούμενης εβδομάδας, σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι βρίσκονται από την Παρασκευή οι μετοχές των Αλουμίνιον της Ελλάδος, Βιοχάλκο, Βωβός, Γενική Τράπεζα, ΔΟΛ, Εθνική Ασφαλειών, Μαΐλλης, ΜΕΤΚΑ, Καρδασιλάρης, Μινωικές, Μότορ Όιλ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Πειραιώς, Ρόκας, Τεχνική Ολυμπιακή, Τεγόπουλος, Notos Com, Aspis Bank, Autohellas, Χαλκόρ, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και Eurobank - Alpha Bank.

Πρόκειται για μετοχές με μέση ημερήσια εμπορευσιμότητα (την προηγούμενη εβδομάδα) μεγαλύτερη των 30.000 τεμαχίων και ανοδική υπέρβαση του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 20 ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v