Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίψα για deals

Αμείωτη παραμένει η ”όρεξη” και η φημολογία για νέες κινήσεις σε υγεία, κατασκευές και άλλους κλάδους, ενώ σίγουρο είναι ότι δεν θα αργήσει η ώρα που οι τράπεζες θα έρθουν και επιχειρηματικά στο προσκήνιο. Με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά τις επόμενες κινήσεις του Π. Γερμανού και την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών Cosmote και Γερμανός. Tα στατιστικά της εβδομάδας.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εβδομάδες των τελευταίων ετών, ήταν κατά την εκτίμησή μας, αυτή, που έκλεισε με τον Γενικό Δείκτη στις 4.285,93 μονάδες και τις λίγο έως πολύ γνωστές εξελίξεις από τα επιχειρηματικά μέτωπα σε Cosmote και άλλους κλάδους.

Το ενθαρρυντικό, κατά την εκτίμησή μας πάντα, είναι η επίδειξη ψυχραιμίας και αυτοσυγκράτησης των δυνάμεων της αγοράς και ο έλεγχος του παιχνιδιού ώστε να μην δημιουργηθούν ακρότητες και οδηγηθούμε σε νέους εγκλωβισμούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα ενισχύθηκε η εκτίμηση όσων υποστηρίζουν ότι αργά αλλά σταθερά κερδίζουν χρηματιστηριακά μετοχές εταιριών όπου συντρέχουν οικονομικοί, επιχειρηματικοί λόγοι ή για κάποιο λόγο υπάρχει ισχυρή θεσμική στήριξη.

Γιατί την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε πως δεν ενισχύονται αγελαία οι μετοχές αλλά εκείνες για τις οποίες υπάρχουν εκτιμήσεις, μεγέθη και προοπτική συμφωνιών.

Το πιθανότερο είναι πως λόγω του νέου πλαισίου για την δημόσια πρόταση θα ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες μεταξύ επιχειρηματιών με ανοικτό το ενδεχόμενο μια εξ αυτών – κατά πιθανότητα από τις κατασκευές να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Άλλες πηγές υποστηρίζουν πως μετά τις κινήσεις στο μέτωπο του Υγεία και τις συζητήσεις Ιατρικού Αθηνών με ξένους θεσμικούς εκ των πραγμάτων οδηγούμαστε σε περαιτέρω συγκέντρωση δυνάμεων στον κλάδο.

Προσδοκίες όμως τρέφουν ορισμένοι αναλυτές στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τις επόμενες κινήσεις του κ. Π. Γερμανού. Η υπεραντίδραση της Multirama ήρθε ως φυσική συνέπεια της συμφωνίας που προσδίδει αυξημένη ρευστότητα στον Π. Γερμανό. Θα επιχειρήσει ο διορατικός επιχειρηματίας την επόμενη κίνηση στο χώρο της λιανικής πληροφορικής; Θα φανεί μάλλον σύντομα.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εισόδου της Dubai Investments στο μετοχικό κεφάλαιο της Marfin, καθιστώντας εκ των πραγμάτων την εισηγμένη δυνατότερο παίκτη στις τράπεζες.

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα αργήσει η ώρα όπου οι τράπεζες θα έρθουν και επιχειρηματικά στο προσκήνιο. Αυτό όμως που προέχει είναι από την Δευτέρα που θα βρεθούν και πάλι σε διαπραγμάτευση οι μετοχές της Cosmote και Γερμανού να φανούν τα ουσιαστικά οφέλη και οι πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας.

Μιας συμφωνίας που σε επίπεδο αποτίμησης (510 εκ. ευρώ περίπου) είναι μεγαλύτερη από την εξαγορά της τράπεζας Εργασίας, μεγαλύτερη ακόμη και από την εξαγορά της Ιονικής με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις τηλεπικοινωνίες, όχι πλέον μόνο της χώρας μας.

Πρόγευση των όσων πιθανώς να ακολουθούσουν έδωσε η υπεραπόδοση των δεικτών Mid 40 και Small Cap 80 της προηγούμενης εβδομάδας με τον πρώτο να ατενίζει τις 5.000 … μονάδες και τον δεύτερο προς τις 980 μονάδες σε βάθος 2- 3 εβδομάδων. Όλα αυτά με την βασική και απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν θα ανατραπεί το σκηνικό στις ξένες αγορές και δεν θα επιβαρυνθεί δραματικά το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια.

Την προσεχή εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα της Eurobank (9/5) της Τρ. Πειραιώς, του Τιτάνα (10/5) και του ομίλου Μυτιληναίου (11/5) που θα προσδώσουν νέο ενδιαφέρον στην αγορά.

Θαρσείν χρη…

Διαχειριστικά διατηρούμε την έντονη έκθεση σε μετοχές αφού σε αυτή την φάση βρισκόμαστε στο κυριότερο στάδιο ωρίμανσης της ανοδικής τάσης που θα έχει σαν κύρια χαρακτηριστικά την ταχύτητα και την διάδοση του κύματος ακόμα και σε αμφιβόλου ποιότητας τίτλους, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Σε αυτό το σημείο η πειθαρχημένη και συνεπής στάση ενός ”ζυγισμένου” χαρτοφυλακίου από κερδοφόρες εταιρίες με υποσχόμενα μεγέθη το 2006 και stories εξαγορών ενδεχομένως να αποτελέσει το winning story της φετινής χρονιάς με ορίζοντα Γενικού Δείκτη στις 4.450 μονάδες, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.285 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,53%, ο FT 20 ενισχύθηκε κατά 3,58%, ο Mid 40 κέρδισε 4,15% και ο Small Cap κατέγραψε κέρδη 5,74%.

Οι τράπεζες κέρδισαν 2,93%, οι τηλεπικοινωνίες 5,92%, ενώ 8,67% ενισχύθηκαν οι πρώτες ύλες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Δέλτα Project (33,6%), ATTIKAT (25,6%), Εlbisco (24,6%), Παρνασσός (23,9%), Ελληνικά Καλώδια (23,2%), Multirama (22,1%), Παίρης (20,4%), Δάιος (5%), Μηχανική (προνομιούχες – 19%) και ΔΙΕΚΑΤ (18,2%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Ελβιεμέκ (25,7%), Ξυλεμπορία (9,1%), Εικόνα – Ηχος (8,95%), Fanco (8,7%), Kλωστήρια Ναούσης (8,3%), Ευρωπαικές Συμμετοχές (7,3%), Κεραμεία Αλλατίνη (7,1%), Γαλαξίδι (7,1%), Τεξαπρέτ (6,7%) και Ιασώ (6,6%).

Μ.Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v