Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα δεδομένα

Νέα δεδομένα δημιουργούνται όχι μόνο στον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της χώρας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις ισορροπίες της χρηματιστηριακής μας αγοράς. Η δυναμική που διαμορφώνεται μετά το νέο πλαίσιο για τη δημόσια προσφορά υποχρεώνει και άλλους επιχειρηματίες να επισπεύσουν τα σχέδια συγκέντρωσης των δυνάμεών τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε εκρηκτικό μίγμα ειδήσεων και συμφωνιών αναφέρεται το πρωτοσέλιδο του σημερινού Χρηματιστηρίου, και δεν έχει άδικο.

Η επικείμενη συμφωνία μεταξύ ομίλου ΟΤΕ και Γερμανού με τη σχεδόν παράλληλη συμφωνία μεταβίβασης στη Folli Follie του μεριδίου που κατέχει ο Γερμανός στα ΚΑΕ διαμορφώνουν μία τελείως διαφορετική εικόνα για τα ελληνικά χρηματιστηριακά δεδομένα.

Η συμφωνία, εφόσον επιτευχθεί, φέρνει τα πάνω κάτω στις τηλεπικοινωνίες της ΝΑ. Ευρώπης, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, που αναφέρεται σήμερα στη στρατηγική κίνηση Cosmote - Γερμανού.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις στην αγορά μας, αλλά η ουσία βρίσκεται στη συνέχεια.

Και γινόμαστε συγκεκριμένοι. Η επίσπευση της ανακοίνωσης των παράλληλων συμφωνιών μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιριών (από ΟΤΕ μέχρι ΚΑΕ) αποδίδεται στο νομοσχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων προσφορών.

Πρόκειται για ένα ”μοχλό” που υποχρεώνει τους επιχειρηματίες να επισπεύσουν κινήσεις που σχεδίαζαν για ευθετότερο χρόνο, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Σοφοκλέους δυναμική.

Γι’ αυτό το λόγο θα απαιτηθεί ιδιαίτερη προσοχή στις διάφορες φήμες και πληροφορίες που θα κάνουν το γύρο της αγοράς, καθώς κινήσεις ανάλογου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, από ΟΤΕ μέχρι ΚΑΕ, αναμένεται να επισπευστούν και σε άλλους κλάδους.

Οι γνωρίζοντες τις λεπτομέρειες της νέας νομοθεσίας, τα ποσοστά συμμετοχής των βασικών μετόχων σε εισηγμένες, το κυριότερο όμως τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ ενδιαφερόμενων, μπορούν να εντοπίσουν τους επόμενους στόχους.

Μετοχές εταιριών κλάδων που βρίσκονται μεθοδικά τις τελευταίες εβδομάδες σε ”μόχλευση” και εμφανίζονται από κοινού σε δημόσια έργα - προμήθειες, έχουν τον πρώτο λόγο στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται.

Αναμφίβολα η σημερινή συνεδρίαση, η επίσημη θέση και οι ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν τόσο από τον ΟΤΕ όσο και από τον Γερμανό, η μεταβίβαση του ποσοστού των ΚΑΕ που θα περάσει σήμερα μέσω της αγοράς, προοιωνίζονται μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ημέρες της αγοράς.

Και δεδομένης της δυναμικής που διαμορφώνεται με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το πιθανότερο είναι πως θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια σε περισσότερους του ενός κλάδους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v