Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο καλός μήνας από την αρχή φαίνεται

Αν ο... καλός μήνας φαίνεται από την αρχή, όπως έλεγαν οι θυμόσοφες γιαγιάδες μας, τότε η χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να αποτελέσει προάγγελο των όσων αναμένονται για τον Μάιο. Με την απαραίτητη συνδρομή ειδήσεων, επιχειρηματικών εξελίξεων και κινήσεων, αλλά και των πάντα απαραίτητων στις περιόδους αυτές φημών, αρκετοί ποντάρουν σε ακόμη καλύτερες συνεδριάσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν υποθέσουμε πως ισχύει η θυμόσοφη ρήση ”η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί”, ε τότε η σημερινή, αλλά και οι επόμενες συνεδριάσεις προβλέπονται άκρως ενδιαφέρουσες.

Με τη βασική προϋπόθεση πως το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν θα επιβαρυνθεί θεαματικά, στα καθ’ ημάς έχουν διαμορφωθεί προϋποθέσεις και κλίμα για ουσιαστικότερες κινήσεις.

Για να μην παρεξηγηθούμε, όταν αναφερόμαστε σε καλύτερες συνεδριάσεις δεν εννοούμε κατ’ ανάγκη σε σημαντικά υψηλότερα περιθώρια του Γενικού Δείκτη.

Προτιμητέα, κατά την εκτίμησή μας, είναι η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ μέρος της αγοράς.

Άλλωστε, ο Small Cap 80 σημειώνει διπλάσια άνοδο από αυτήν του συνόλου της αγοράς (από ενδιαφέρον θέμα του Κέρδους). Η μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση με αιχμή, πιστεύουμε, τον κατασκευαστικό και τον μεταλλουργικό κλάδο, μπορούν να διατηρήσουν την υπεραπόδοσή τους.

Τουλάχιστον για όσο συνεχίζονται οι διεργασίες στον τραπεζικό κλάδο, όπου και εδώ οι εξελίξεις θα είναι μεσοπρόθεσμα ενδιαφέρουσες και γι’ αυτό καταλυτικές.

Βραχυπρόθεσμα, όμως, στην αγορά η τάση διαμορφώνεται από μετοχές εταιριών που είτε προχωρούν σε συμφωνίες, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια στην Αίγυπτο, είτε αποτελούν προτεραιότητα των ξένων, όπως συμβαίνει εδώ και καιρό με τους τρεις - τέσσερις κατασκευαστικούς ομίλους.

Κινήσεις και συμφωνίες σε επιμέρους επίπεδο επηρεάζουν επίσης μεμονωμένες μετοχές εταιριών, αφού (σύμφωνα με την Ημερησία) η Spider έλαβε επιστολή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χθες, προκειμένου να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν δημοσιεύματα που θέλουν την εταιρία να βρίσκεται σε συζητήσεις με τον όμιλο Μυτιληναίου.

Νεότερα όμως υπάρχουν και από το ”μέτωπο” του Αστέρα, η διαδικασία μεταπώλησης του οποίου βρίσκεται στην τελική ευθεία, σε μια περίοδο που εγκρίνονται 250 επενδύσεις στον τουρισμό, ενώ οι ακτοπλόοι προχωρούν σε απευθείας σύγκρουση με το ΥΕΝ.

Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η νέα, τρίτη στη σειρά εξαγορά της Ιntralot στις ΗΠΑ, με σύμβαση 7ετούς διάρκειας και αξία συμβολαίου 30 εκατ. ευρώ.

Εξελίξεις όμως αναμένονται και στον κλάδο της υγείας, καθώς το Ιατρικό Αθηνών βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την BC Partners (δες σχετικό θέμα).

Ειδήσεις, εξελίξεις, αλλά και οι πάντα απαραίτητες στις περιόδους αυτές φήμες διαμορφώνουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό στην αγορά, το οποίο εμφανώς αφορά πλέον ένα ευρύτερο μέρος της και όχι έναν κλειστό πυρήνα 8-12 μετοχών, όπως συνέβαινε από τον Απρίλιο του 2003 μέχρι και τις αρχές του 2005.

Σημείωση 1: Το ότι η Εθνική εξετάζει την ”τράπεζα της Αλεξάνδρειας”, σύμφωνα με το θέμα του euro2day.gr, και το ότι η διοίκησή της έχει προνοήσει να στηρίξει την αποκοπή μερίσματος με προληπτική ανοδική αντίδραση της μετοχής και συμπληρωματική αγορά ιδίων μετοχών, ενισχύει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν ότι η διοίκηση μπορεί να κινείται σχετικά αθόρυβα για το μέγεθος του ομίλου τα τελευταία δύο χρόνια, κινείται όμως αποδοτικά και αποτελεσματικά.

Σημείωση 2: Δεν θα πρέπει να διαφεύγει την προσοχή μας πως σήμερα θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση των δεικτών FTSE του Χ.Α. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1 Ιουνίου, ενώ εύλογο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για συγκεκριμένες μετοχές η στάθμιση των οποίων ενισχύεται, ειδικά στον ”20άρη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v