Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλήσεις με μέτρο

Όπως αναμενόταν, στην αρχή της συνεδρίασης δοκιμάστηκαν και απειλήθηκαν οι στηρίξεις βασικών δεικτών και μετοχών. Ωστόσο, με συγκριτικά περιορισμένη προσφορά, οι αγοραστές αναθάρρησαν, ενώ οι ισχυροί ειδικοί διαπραγματευτές οδηγούν τις μετοχές - επιλογές των τελευταίων ημερών μεταξύ των κερδισμένων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ξεκίνησε με πωλητές και υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από το προηγούμενο χαμηλό, προς τις 4.127,9 μονάδες. Όμως, συγκριτικά με τον μέσο όρο συναλλαγών της εβδομάδας, η προσφορά που βγήκε σε συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ήταν μάλλον περιορισμένη.

Η διόρθωση αμβλύνθηκε, με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει μέχρι τις 4.142 μονάδες και τον τζίρο στα περίπου 31 εκατ. ευρώ. Ο FTSE-20, αν και αρχικά υποχώρησε μέχρι τις 2.227 μονάδες, κέρδισε λίγο έδαφος στη συνέχεια, αντιδρώντας μέχρι τις 2.235.

Κυριότερες στηρίξεις γι’ αυτή τη μικρή ενδοσυνεδριακή, μέχρι στιγμής, αντίδραση του FTSE-20, είναι η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και δευτερευόντως Εθνική και ΟΠΑΠ. Από την ίδια κατηγορία θετικά διαμορφωνόταν και η μετοχή της Ιntracom, ενώ μικρές απώλειες κατέγραφε η Alpha, προς το όριο των 30 ευρώ και η Eurobank προς τα 31,56 ευρώ.

Ανάλογα διαμορφώθηκε και η σχέση ανοδικών - πτωτικών, καθώς από τις μόλις 5 μετοχές που κινούνταν κόντρα στο ρεύμα, προσέγγισαν στις 12:15 τις περίπου 20.

Αξιοπρόσεκτη συμπεριφορά αυτό το διάστημα είχαν οι μετοχές των Τεχνική Ολυμπιακή, Notos Com, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Μαϊλλης, Elmec Sport και Σιδενόρ.

Αξιοσημείωτη είναι η συμπεριφορά, για μία ακόμη συνεδρίαση, της J&P Άβαξ, όπου η προσφορά αρχικά μέχρι τα 6,30 ευρώ απορροφήθηκε, για να αντιδράσει προς τα 6,40 ευρώ, του Ιασώ, που από τα 6,58 έφθασε προς τα 6,74 ευρώ, αλλά κυρίως της Altec, η οποια και σήμερα εμφανίζεται ισχυρή.

Στην περίπτωσή της, η ειδική διαπραγμάτευση φαίνεται πως κινείται στην τακτική των τελευταίων ημερών, με αρχική απορρόφηση της προσφοράς από τα χαμηλά των 2,15 ευρώ και εν συνεχεία αντίδραση προς τα 2,23 ευρώ, με συναλλαγές περισσότερες των 200.000 τεμαχίων.

Είναι χαρακτηριστικό πως για μία ακόμη συνεδρίαση η συναλλακτικότητα της Altec σε τεμάχια ήταν μεταξύ των πέντε πρώτων και λίγο χαμηλότερα του ΟΤΕ και υψηλότερα της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ και της Εθνικής Τράπεζας (πάντα σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων).

Η μέχρι στιγμής αντίδραση ”παικτών” κρίνεται ψύχραιμη, με τις μετοχές που ξεχωρίζουν στις τελευταίες συνεδριάσεις να επιβεβαιώνουν και σήμερα, μέχρι στιγμής, τη δυναμική και την πολύ καλή ειδική διαπραγμάτευσή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v