Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ΟΠΑΠ η προσοχή

Σε εντελώς διαφορετική ρότα -μετά τη χθεσινή διόρθωση- κινείται η Σοφοκλέους, με τους επενδυτές να επανακάμπτουν δριμύτεροι. Τράπεζες, αλλά και μικρή κεφαλαιοποίηση αποσπούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ σε κάθε περίπτωση η αγορά αναμένει με αγωνία την τιμή διάθεσης των 3,5 εκατ. μετοχών του ΟΠΑΠ που προοωθεί η Morgan Stanley.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η προωθούμενη διάθεση 3,5 εκατ. μετοχών του ΟΠΑΠ για λογαριασμό πελατών της Morgan Stanley είναι αναμφισβήτητα η κίνηση που μετά την προηγηθείσα διόρθωση της μετοχής του Οργανισμού συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της επενδυτικής προσοχής.

Και του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθότι οι συναλλαγές στις περίπου 14:45 ξεπερνούσαν το 1,5 εκατ. τεμάχια, οι δε αγοραστές εμφανίζονταν σταθερά από τα 29,58 έως τα υψηλά ημέρας των 29,78 ευρώ.

Αυτή η εξέλιξη λειτούργησε κατευναστικά για ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, κάτι που έγινε εμφανέστερο όταν σταδιακά μετά τις 14:00 ”άνοιγε” και το υπόλοιπο της αγοράς.

Με τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά ημέρας (4.181,8 μονάδες) και σημείο αναφοράς τις 4.175 μονάδες, αυτή η απόκλιση προσφέρει ένα ”μαξιλάρι” ασφάλειας περίπου 20 μονάδων (περίπου 1%) για τον FTSE-20 από την κρίσιμη στήριξη των 2.230 μονάδων.

Οι συναλλαγές περίπου την ίδια ώρα προσέγγιζαν τα 180 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες και τις τηλεπικοινωνίες να αντιδρούν ισόποσα (0,5%), δίνοντας χώρο υπεραντίδρασης για μέσα ενημέρωσης (2,3%), χημικά (1,8%), ταξίδια-αναψυχή (1,6%), αλλά και υγεία, τεχνολογία και κατασκευές.

Αυτό οδηγούσε σε υπεραπόδοση με 0,91% τον Mid 40 και κατά 1,86% τον SC 80. Eνδεικτικό της τάσης που διαμορφωνόταν ήταν οι 175 μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι των 60 καθοδικών.

Η Μηχανική, κοινή και προνομιούχος, ενισχυόταν μέχρι τα 3,30 και 2,46 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ με 200.000 τεμάχια διαμορφωνόταν στα 0,33 ευρώ η Προοδευτική.

Ακολουθούσαν, με βάση τις συναλλαγές, οι Eurodrip προς τα 1,27 ευρώ, το Γαλαξίδι προς τα 1,17 ευρώ, τα Ελληνικά Καλώδια προς τα 3,36 ευρώ. Επίσης, οι Έδραση - Ψαλλίδας στα 1,15 ευρώ, Spider προς τα 1,34 ευρώ, Σάνυο προς τα 1,40 ευρώ, αλλά και αρκετές ακόμη από αυτή την κατηγορία (ΝΕΛ, Χατζηιωάννου, Παντεχνική, Ιντρακάτ κ.ά.).

Ενδιαφέρον παρουσίαζε, από τεχνικής πλευράς, η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών μετά την υπέρβαση σημαντικών τιμών αντίστασης.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ιασώ, όπου μετά τη βραχυπρόθεσμη συσσώρευση (σε τρίτο ή τέταρτο υψηλότερο εύρος) μεταξύ των 6-6,20 ευρώ, φαίνεται να προσελκύει αγοραστές μέχρι τα υψηλά της ημέρας, δηλαδή τα 6,24 ευρώ.

Ανάλογη κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι σημειώνεται για τη μετοχή του Υγεία προς τα 4,10 ευρώ, ενώ Elmec Sport, Altec, αλλά και Μινωικές Γραμμές, Πετζετάκις, Λάμδα Ντιτέρτζεντ και ορισμένες ακόμη φαίνεται να ”κρύβουν” ανάλογες προϋποθέσεις (και ενδείξεις).

Για παράδειγμα, είναι εμφανές το ”στέγνωμα” της Rainbow, όπου μετά από την εντολή αγοράς που δόθηκε στις 15:25, ”κλείδωσε” προς τα 5,38 ευρώ.

Με διαφορά μόλις πέντε λεπτών ακολούθησε η μετοχή της Ιλυδας (με αφορμή και τις σημερινές αποφάσεις της διοίκησης), με την προσφορά να απορροφάται, όπως και στην περίπτωση της Rainbow, από την ίδια τραπεζική χρηματιστηριακή.

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως μέχρι στιγμής η συνεδρίαση διαμορφώνεται όπως αναμενόταν, και όπως θα έπρεπε, για να επανέλθουν μετοχές-σηματωροί (κυρίως ΟΠΑΠ και δευτερευόντως Εθνική) και πάλι υψηλότερα της στήριξης των 30 εβδομάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v