Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση λόγω αναγκών για ρευστότητα;

Αιφνιδίασε αρνητικά η πρώτη μετά το Πάσχα συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, όπου το αρνητικό πρόσημο για το σύνολο των τραπεζικών τίτλων (-1,86%) συνοδεύτηκε με τις επιθετικές διαθέσεις των πωλητών και τον υψηλό τζίρο. Ορισμένοι αποδίδουν τις πωλήσεις στις ανάγκες ρευστότητας που θα προκύψουν από την αύξηση της Εθνικής και την εισαγωγή του ΤΤ.

του Α. Αναγνωστόπουλου

”Ασορτί” με το κόκκινο χρώμα του Πάσχα η Σοφοκλέους σε μια συνεδρίαση που εν πολλοίς αιφνιδίασε και τους πλέον απαισιόδοξους, καθώς ούτε το διεθνές κλίμα συνηγορούσε για τέτοια εικόνα, αλλά και διότι οι διαθέσεις των πωλητών σε αρκετές περιπτώσεις είχαν ιδιαίτερα επιθετικό χαρακτήρα, από την αρχή της συνεδρίασης.

Βέβαια, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι από τη Σοφοκλέους για τους επόμενους δυο μήνες (αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα), θα αντληθούν ιδιαίτερα υψηλά ποσά, όμως αν συνεχιστεί η σημερινή εικόνα και κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, δεν επιτρέπεται ούτε η συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η σημερινή πτωτική κίνηση συνδυάστηκε με ιδιαίτερα υψηλό όγκο συναλλαγών, κάτι που προβλημάτισε την πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου.

Τεχνικά, η εικόνα επιβαρύνεται σχετικά και θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο εάν ο FTSE- 20 κλείσει χαμηλότερα των 2.220 μονάδων.

Μέχρι στιγμής, οι αντιστάσεις οριοθετούνται στις 2.248 - 2.264 και 2.277 μονάδες (κλείσιμο πάνω από τις 2.280 δίνει σήμα επαναγοράς) ενώ οι στηρίξεις στις 2.227 και 2.218 μονάδες (σε περίπτωση ακρότητας, δεν αποκλείεται ενδοσυνεδριακή κίνηση μέχρι τις 2.211 όχι όμως κλείσιμο κάτω από τις 2.220).

Από τον τραπεζικό κλάδο, όλοι οι τίτλοι στο ”κόκκινο”, ενώ από τα υπόλοιπα blue chips, νέο ιστορικό υψηλό για τη Μότορ Όιλ, ιδιαίτερα θετική εικόνα από το Γερμανό (με αυξημένες συναλλαγές και στα ΣΜΕ επί μετοχών), θετικό πρόσημο για Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική, Τιτάνα και αμετάβλητος ο τίτλος της Hyatt.

Από τους υπόλοιπους υστερήσαντες, με απώλειες μεγαλύτερες των 4 ποσοστιαίων μονάδων η Βιοχάλκο, ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες για την Alpha Bank και την Αγροτική και πέμπτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για τον ΟΠΑΠ, που αν και ανέκαμψε από τα χαμηλά ημέρας, θα προβληματίσει τεχνικά εάν κλείσει χαμηλότερα των 28,5 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι 4,133,64 μονάδες και έκλεισε στις 4.153,69 μονάδες με απώλειες 1,08% ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 411 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 24,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά καθόλου ικανοποιητική η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές έναντι 214 πτωτικών και 12 τίτλοι με απώλειες από 6-20%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές και τους ελάχιστους διακριθέντες, ίσως αξίζει προσοχής η κίνηση που συντελείται σε Ευρωσύμβουλους, Μηχανική, Druckfarben, Rainbow, ΕΒΙΚ, Ελληνικά Καλώδια, Attica Group, ΓΕΚ και Elmec Sport.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v