Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντόρα - Ράις: Μέσω διπλωματίας η συμμόρφωση Ιράν

Τη λήψη αποφάσεων για το θέμα του Ιράν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και κατόπιν συντονισμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Κοντολίζα Ράις. Υπέρ της διπλωματίας και η κ. Ράις.

Ντόρα - Ράις: Μέσω διπλωματίας η συμμόρφωση Ιράν
Τη λήψη αποφάσεων για το θέμα του Ιράν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και κατόπιν συντονισμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Κοντολίζα Ράις.

Η Ελλάδα ήταν και είναι αντίθετη στη διάδοση των πυρηνικών και υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, είπε η κ. Μπακογιάννη, ενώ προσέθεσε πως είναι ανάγκη το Ιράν να δώσει επαρκείς εξηγήσεις προς τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Όπως είπε η Ελληνίδα υπουργός, οι διπλωματικές προσπάθειες έχουν τον πρώτο λόγο - θέση που βρήκε σύμφωνα και την κ. Ράις. Ωστόσο, η Αμερικανίδα υπουργός δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη δήλωση του προέδρου Μπους περί ”ανοικτών όλων των ενδεχομένων”.

Η κ. Ράις δήλωσε πως ”άλλο Ιράκ και άλλο Ιράν”, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να παρασχεθούν διαβεβαιώσεις για τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Εξάλλου, σήμερα, ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζανί, προειδοποίησε ότι το Ιράν δεν έχει την πρόθεση κατ΄ αρχάς να χρησιμοποιήσει το όπλο του πετρελαίου, αλλά εάν αντιμετωπίσει ”ακραία μέτρα” εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματός του, αυτό θα έχει ”σοβαρές συνέπειες στο πετρέλαιο”.



Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει πίσω η Τεχεράνη στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος. Το τελεσίγραφο που έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην Τεχεράνη να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα λήγει στις 28 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Λαριτζανί επανέλαβε ότι η Τεχεράνη θα διακόψει τις σχέσεις της με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις και επανέλαβε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί.

Για το Κυπριακό η κ. Μπακογιάννη τόνισε τη σημασία μιας νέας προσπάθειας για την επίλυσή του στο πλαίσιο του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως ”κανείς δεν αντέχει άλλη αποτυχία”.

Αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η κ. Ράις είπε πως ”η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ώστε να προχωρήσει η υποψηφιότητά της”, ενώ για την Κύπρο ανέφερε πως πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ”σπάσει” τον αποκλεισμό του βόρειου τμήματος του νησιού.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν σε θέματα ενέργειας, όπου η κ. Ράις τόνισε ότι ”το θέμα δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συζητεί ήδη τις εναλλακτικές λύσεις της” και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τις σκέψεις για εναλλακτικούς αγωγούς, χωρίς να περιορίζει τις ανησυχίες της στο θέμα του ρωσικού μονοπωλίου.

Από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στους ελληνικούς αγωγούς και στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, ενώ εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί σημαντικό να υπάρχουν διαφορετικές πηγές ενέργειας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε για το σημαντικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία διαθέτει σύγχρονο στόλο μεταφοράς αερίου και πετρελαίου.

Στη συνέχεια η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη της διπλωματικής οδού για την εξεύρεση λύσης στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν.

Στην επίσκεψη Ράις αντέδρασαν τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Η Κοντολίζα Ράις, αναχώρησε για την Άγκυρα, όπου θα έχει επαφές με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

--- Πως σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, σχετικά με την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κας Ράις, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Η επίσκεψη της κας Ράις δημιούργησε, τελικά, περισσότερα ερωτηματικά και έφερε μεγαλύτερη ανησυχία στον ελληνικό λαό.

Ιδιαίτερα στο Κυπριακό η αναφορά της κας Ράις στη ”Βόρεια Κύπρο” είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Και δυστυχώς, παρέμεινε ασχολίαστη και χωρίς καμία αντίδραση από την παριστάμενη υπουργό Εξωτερικών κα Μπακογιάννη.

Η ”Βόρεια Κύπρος”, όπως την αποκάλεσε η κα Ράις, είναι τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ευρισκόμενο υπό παράνομη Τουρκική στρατιωτική κατοχή, γεγονός που αποτελεί τη βασική αιτία για τη λεγόμενη ”απομόνωση” των Τουρκοκυπρίων. Είναι τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους του ΟΗΕ και σήμερα πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ανάγκη ανάληψης νέων ουσιαστικών πρωτοβουλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Απαιτείται όμως, ισχυρή πολιτική βούληση και σαφές πλαίσιο με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κοινοτικό κεκτημένου.

Όσον αφορά στο Ιράν, επαναλαμβάνω τη θέση μας, ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε προοπτική πολέμου.

Ότι λέμε ένα καθαρό όχι σε ένα νέο Ιράκ.

Ότι επιθυμούμε την ειρήνη, το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και του ρόλου του ΟΗΕ, τη συνεργασία και τη φιλία των λαών.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια που οδηγεί στην αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν, τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.

Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό με σαφήνεια για τις θέσεις που προτίθεται να πάρει στις κρίσιμες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v