Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κοντολίζα φοβίζει τη Σοφοκλέους

Ανοιχτές εντολές στην έναρξη της συνεδρίασης σε συνδυασμό με τις διεθνείς ανησυχίες που φέρνει η ένταση γύρω από το Ιράν διαμόρφωσαν αρνητικές διαθέσεις στην εξέλιξη της πρώτης μετά το Πάσχα συνεδρίασης στη Σοφοκλέους. Ενδεικτικά, η μετοχή του ΟΠΑΠ άνοιξε 5% χαμηλότερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι ανοιχτές εντολές που δόθηκαν στην αρχή σε επιμέρους τίτλους δημιούργησαν μια στρεβλή εικόνα της διάθεσης των βραχυπρόθεσμων ”παικτών”.

Είναι αλήθεια πως οι ανοιχτές εντολές που δόθηκαν, ειδικότερα στη μετοχή της Ιntralot μέχρι τα 27,82 ευρώ και προς τα 27,30 ευρώ του ΟΠΑΠ, έδωσαν την αίσθηση πως οι ξένοι θα κινηθούν αμέσως με βάση τις εξελίξεις που αυτοί προεξοφλούν μεσοπρόθεσμα.

Εντολές όμως δόθηκαν αρχικά υψηλότερα μέχρι τα 25,54 ευρώ της Μότορ Όιλ και τα 12,60 ευρώ των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ για τον ΟΤΕ αγοραστές έθεσαν τον πήχη υψηλότερα και των 18 ευρώ.

Ωστόσο οι πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές -ειδικότερα μέχρι τα χαμηλά των 31 ευρώ της Alpha Bank, αλλά και των Αγροτικής, Εμπορικής- διαμόρφωσαν μέχρι και περίπου 1% χαμηλότερα την αγορά, προς τις 4.150 μονάδες.

Οι συναλλαγές σε μετοχές εταιριών όπως Altec, ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ, Μηχανική, Ελληνική Τεχνοδομική και ορισμένες ακόμη, θεωρούνται συγκριτικά υψηλές γι’ αυτή τη συγκυρία.

Πωλητές εμφανίστηκαν χαμηλότερα και στις μετοχές των ΕΧΑΕ (προς τα 14,20 ευρώ) Άττικα Συμμετοχών (4,60 ευρώ), Cosmote (19,04 ευρώ), αλλά και σε Blue Star, Μινωικές, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Τεχνική Ολυμπιακή, επαναφέροντας ουσιαστικά την αγορά αλλά και μετοχές-κλειδιά στα προ της εξαγοράς της Εθνικής επίπεδα.

Φαίνεται λοιπόν πως ο κύκλος της υπερεκτίμησης και προεξόφλησης της επιχειρηματικής κίνησης του ομίλου της Εθνικής δίνει τη θέση του σε έναν ψυχραιμότερης αντιμετώπισης των δεδομένων, όπως αυτά σταδιακά διαμορφώνονται.

Άλλωστε, στη διάρκεια αυτού του κύκλου εγγράφηκαν σημαντικότατες υπεραξίες και κέρδη, ακόμη και σε μετοχές αποτίμησης του μεγέθους μιας Εθνικής, αλλά και σε φθηνότερα χαρτιά της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v