Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανή η υψηλή μεταβλητότητα

Στην παράμετρο της υψηλής μεταβλητότητας και των διακυμάνσεων εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές ότι θα κινηθεί σχετικά άμεσα και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Λόγω συγκυρίας, μετοχές-σηματωροί θεωρούνται οι Αγροτική, ΟΤΕ, αλλά και επιμέρους τίτλοι.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πρώτη μετα-πασχαλινή συνεδρίαση, με αρκετές ιδιαιτερότητες και το βλέμμα των ξένων ”παικτών” στραμμένο προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η εύθραυστη ισορροπία που έχει διαμορφωθεί στις αγορές προφανώς και δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα χρηματιστήρια, αποτελεί όμως, υπό προϋποθέσεις, τη χαρά του... βραχυπρόθεσμου ”παίκτη”.

Η υψηλή μεταβλητότητα, οι διακυμάνσεις, αν όχι άμεσα (δηλαδή σήμερα – αύριο), θα φανούν και στη δική μας αγορά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών – επιλογών τους.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες που μπορούν να γνωρίζουν τις διαθέσεις των ξένων πελατών τους αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διαμόρφωσης αυξημένης μεταβλητότητας στις επόμενες συνεδριάσεις.

Το πιθανότερο είναι πως η τάση στη Σοφοκλέους θα παραμείνει, εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από την ανάλογη φορά των κύριων ξένων αγορών, που τουλάχιστον για σήμερα έδειξαν να ξεκινούν με μικρά κέρδη.

Οι διαθέσεις των ξένων θα φανούν κυρίως σε μετοχές όπως ο ΟΤΕ (χρήζουν δεύτερης ανάγνωσης οι δηλώσεις Βουρλούμη για στρατηγικό επενδυτή – έλεγχο Cosmote), Εθνική, αλλά και Intralot – Αλουμίνιον (Μυτιληναίος – Μέτκα) και ορισμένους ακόμη τίτλους όπου οι ξένοι ενισχύουν τη συμμετοχή τους.

Βραχυπρόθεσμα, δεν αποκλείεται να ”παίξει” και το θέμα της διάθεσης του μειοψηφικού πακέτου της Αγροτικής, ενώ στη Γ.Σ. της ερχόμενης Παρασκευής δεν αποκλείεται η διοίκηση του Αστέρα να ανακοινώσει τον τελικό νικητή του διαγωνισμού για την ανάληψη του management της εισηγμένης.

Σύμφωνα με την Π&Κ Χρηματιστηριακή (δες σχετικό θέμα), η αποκοπή μερισμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε σχετική πίεση, με τη χρηματιστηριακή ωστόσο να θεωρεί πως σε κάθε τέτοια περίπτωση θα παρουσιάζονται αγοραστικές ευκαιρίες, δεδομένων των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών επιλεγμένων εισηγμένων.

Στην προσέγγιση της Metatrading αναφέρονται αρκετά από τα χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες αυτής της περιόδου, αυξημένης της αβεβαιότητας – μεταβλητότητας.

Βραχυπρόθεσμα, η στάση των ξένων παρουσιάζει ενδιαφέρον εάν και εφόσον αυτή εκφραστεί ανάλογα με κινήσεις τους στις μετοχές δύο ομίλων-σηματωρών, λόγω συγκυρίας, κατ’ αρχάς της Motor Oil και δευτερευόντως των ΕΛΠΕ.

Άλλωστε, με την τιμή του πετρελαίου να συντηρείται σε υψηλά επίπεδα, το κόστος παραγωγής και λειτουργίας εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αποτελεί παράμετρο επιλογής μετοχών – εταιριών, με βάση την πιθανή ωφέλεια (ή επιβάρυνσή τους).

Από τεχνικής πλευράς, η αγορά ξεκινά οριακά χαμηλότερα των 4.200 μονάδων, με την επόμενη ουσιαστική αντίσταση να τοποθετείται από τους αναλυτές αρκετά υψηλότερα (προς τις 4.320 μονάδες).

Μέχρις ότου φανεί κατά πόσο είναι εφικτή (ή όχι) αυτή η προσέγγιση, στην αγορά θα κυριαρχούν επιμέρους κινήσεις σε μετοχές είτε του μεγέθους των ΕΧΑΕ, ΕΛΤΕΧ είτε των Τέρνα, ΓΕΚ, Ρόκας, Κύπρου, Μarfin και σε αρκετά ακόμη αξιόλογα μεγέθη της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v