FT: Τι επιδιώκει η Ράις στην Αθήνα

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να απορρίψει την πρόταση της Gazprom να συμμετάσχει στον νέο αγωγό φυσικού αερίου που κατασκευάζεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να προτιμήσει τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν, γράφουν οι Financial Times.

της Kerin Hope από την Αθήνα

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να απορρίψει την πρόταση της Gazprom να συμμετάσχει στον νέο αγωγό φυσικού αερίου που κατασκευάζεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η κ. Rice, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα καθ’ οδόν για την Άγκυρα, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και θα συνομιλήσουν για την περιφερειακή ενεργειακή πολιτική, τις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας και την προσπάθεια επανενοποίησης της Κύπρου.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να μειωθεί η εξάρτηση τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και αυτό πιστεύεται ότι σημαίνει να αποκλειστεί η Gazprom από το νέο έργο, είτε ως μέτοχος στην εταιρία κατασκευής του αγωγού είτε ως πάροχος φυσικού αερίου.

Η κ. Rice αναμένεται να υποδείξει στην Ελλάδα και στην Τουρκία να υπογράψουν μακροπρόθεσμη συμφωνία να αγοράζουν το αέριο του Αζερμπαϊτζάν που θα διαθέτει διεθνής κοινοπραξία με πρωταγωνιστές την BP και τη Statoil, το οποίο έχει προγραμματιστεί να διατίθεται στην αγορά το 2007.

Ο αγωγός των 600 εκατ. ευρώ, που θα κατασκευάσει κοινοπραξία της ελλληνικής ΔΕΠΑ και της τουρκικής Botas, προωθήθηκε αρχικώς για να υποστηρίξει την πολιτική επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, αλλά η γεωπολιτική και οικονομική σημασία του αναβαθμίστηκε μετά τις ανησυχίες που εκφράζουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις διεθνείς φιλοδοξίες της Gazprom.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexi Miller, πρότεινε σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα να τριπλασιαστεί η παραγωγική δυνατοτητα του ελληνοτουρκικού αγωγού και να υπογραφούν μακροχρόνιες συμφωνίες προσφοράς.

Η Gazprom διαθέτει ήδη παρουσία στην ελληνική αγορά μέσω μακροχρόνιου συμβολαίου με την επιχείρηση Κοπελούζος, η οποία κατασκευάζει το ελληνικό τμήμα του αγωγού από την Τουρκία.

Η Ελλάδα, που λαμβάνει μικρές ποσότητες ρωσικού αερίου μέσω ξεχωριστού αγωγού από τη Βουλγαρία, αρχικώς αντέδρασε ήπια στην πρόταση της Gazprom, αλλά αξιωματούχος δήλωσε ότι η ελληνική στάση ίσως αλλάξει εάν η ρωσική κυβέρνηση προσφέρει εγγυήσεις για μακροχρόνια προσφορά πετρελαίου για τον προτεινόμενο αγωγό που θα συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο πέλαγος και θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v