Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ”κόκκινο” επτά στις δέκα μετοχές

Ευρύτερης έκτασης είναι η μέχρι στιγμής διόρθωση μετοχών και βασικών δεικτών. Πρόκειται για προσαρμογή της αγοράς σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, κυρίως λόγω εσωτερικών αιτίων και αφορμών. Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης οι αυξημένες συναλλαγές, η υψηλή μεταβλητότητα και οι ακραίες διακυμάνσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πέριξ των 4.150 μονάδων επιχειρείται να εξομαλυνθεί η διόρθωση. Μια διόρθωση που τόσο σε απόλυτο μέγεθος (1,2%) όσο και σε σύνολο μετοχών (220 τίτλοι) έχει αρκετά χαρακτηριστικά μιας μαζικότερης ρευστοποίησης θέσεων - κατοχύρωσης υπεραξιών.

Το ενδεχόμενο της κατοχύρωσης υπεραξιών είναι σε αρκετές περιπτώσεις κάτι περισσότερο από εμφανές, σε ορισμένες όμως φαίνεται να προσλαμβάνει ευρύτερο χαρακτήρα. Για παράδειγμα, η διόρθωση των μετοχών της Αγροτικής και του ΟΠΑΠ θεωρείται αποτέλεσμα της προεξόφλησης της πιθανής τιμής διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού της ΑΤΕ, ενώ στην περίπτωση του Οργανισμού ενδέχεται να σχετίζεται με τον εν εξελίξει διαγωνισμό.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό που χαρακτηρίζει τη σημερινή συνεδρίαση είναι η καταγραφή υψηλών και ακραίων διακυμάνσεων. Από την Ιntralot, όπου το εύρος διακύμανσης προσέγγισε τα 2 ευρώ, μέχρι τις ΓΕΚ, Υγεία, Δέλτα Συμμετοχών και Τράπεζα Κύπρου, αυτό που ξεχωρίζει είναι η διαμόρφωση ενός σημαντικού εύρους διακύμανσης.

Εντυπωσιακότερη όμως είναι η τάση σε μετοχές εταιριών που βρέθηκαν ενδοσυνεδριακά να καλύπτουν μέχρι και οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, με ενδεικτικότερη την περίπτωση των ΕΧΑΕ από τα 14,10 προς τα 14,70 ευρώ, της Altec από τα 2,04 στα 2,15 και στη συνέχεια προς τα 2,10 ευρώ, αλλά και στην περίπτωση των Βιοχάλκο, ΕΛΒΑΛ, Ιntracom, Αλουμίνιον της Ελλάδος (εύρος διακύμανσης μεταξύ 19,80-20,42 ευρώ) και σε αρκετές ακόμη περιπτώσεις.

Δεδομένης της εικόνας των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που μέχρι τις 15:00 παρέμενε θετική, η διόρθωση της Σοφοκλέους θα πρέπει να αποδοθεί σε καθαρά εσωτερικά αίτια και αφορμές.

Έτσι, είτε αφορά σε κινήσεις κατοχύρωσης υπεραξιών, κλείσιμο θέσεων ή περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις για λογαριασμό ξένων, είτε στην προσπάθεια αποκόμισης ρευστότητας εν όψει αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής (αλλά και της εισαγωγής του Τ.Τ., της διάθεσης του 8% της ΑΤΕ), η αγορά είναι εμφανές πως βρίσκεται προς αναζήτηση ισορροπίας και νέων επιλογών.

Αυτή η διόρθωση σε αρκετές περιπτώσεις, και λόγω των τριμήνων του 2006, διευκολύνει την επανατοποθέτηση, αλλά από ελκυστικότερες - χαμηλότερες τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v