Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, οι προβλέψεις για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, η μείωση (για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα) των διεθνών τιμών του πετρελαίου και οι πιέσεις που ασκούν οι Βρυξέλλες για το θέμα της Ολυμπιακής, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, οι προβλέψεις για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, η μείωση (για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα) των διεθνών τιμών του πετρελαίου και οι πιέσεις που ασκούν οι Βρυξέλλες για το θέμα της Ολυμπιακής, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Τετάρτης.

Επίσκεψη Ράις: Στην επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα αναφέρονται τα πρωτοσέλιδα των πολιτικών εφημερίδων σήμερα Τετάρτη. ”Ζήτησε την ψήφο μας για κυρώσεις κατά του Ιράν”, είναι ο τίτλος του Βήματος. ”Τα 3 ”θέλω” της γερακίνας” αναφέρει η Ελευθεροτυπία, ενώ η Καθημερινή αναφέρεται σε ”Συνομιλίες Ελλάδας - ΗΠΑ για ενέργεια, Ιράν, Κυπριακό”. ”Ρουκέτες Ράις για Κύπρο, τρομοκρατία” γράφουν στην πρώτη σελίδα Τα Νέα, ενώ ο Ελεύθερος Τύπος γράφει: ”Πήρε (και έστειλε) μηνύματα”.

Επιτόκια: Η ενίσχυση του Δείκτη Επιχειρηματικής Εμπιστοσύνης Ifo, η άνοδος του πληθωρισμού στο 2% στη Γερμανία και το ράλι του πετρελαίου, συνθέτουν το σκηνικό ανόδου των επιτοκίων, αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η Ημερησία, κάνοντας αναφορά και στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λ.Παπαδήμου ότι ”θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων το 2006”. ”Το ακριβό πετρέλαιο φέρνει και υψηλότερα επιτόκια” γράφει και η Ναυτεμπορική. ”Ανάκαμψη και πληθωριστικές πιέσεις προβλέπει έκθεση της ΕΚΤ” γράφει στην πρώτη σελίδα η Καθημερινή.

Ολυμπιακή: Κλιμάκωση της πίεσης των Βρυξελλών προς την Αθήνα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της Ολυμπιακής αποτελεί η σημερινή προσφυγή της Ε.Ε. κατά του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με την Εξπρές. ”Τη χαριστική βολή στην Ολυμπιακή αποφασίζει η Ε.Ε.” γράφει το Κέρδος, ενώ η Καθημερινή αναφέρει οτι ”η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαιτώντας την επιστροφή από το δημόσιο ταμείο 540 εκατ. ευρώ”. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται επίσης το Χρηματιστήριο.

Πετρέλαιο: Στην υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου για δεύτερη συνεχή ημέρα, μετά την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν την αύξηση των στρατηγικών τους αποθεμάτων προκειμένου να ενισχυθεί η προσφορά στη διεθνή αγορά, αναφέρεται δημοσίευμα της Ημερησίας. Η ανεξέλεγκτη πλέον άνοδος του ”μαύρου χρυσού” αναγκάζει την αμερικανική κυβέρνηση να εξαγγείλει μέτρα ανακούφισης για τον μέσο Αμερικανό καταναλωτή - μέτρα που πρόσκαιρα έφεραν μείωση της τιμής του πετρελαίου- γράφει το Κέρδος.

Επενδύσεις: Με τίτλο ”Πέντε τράπεζες διεκδικούν έργα στη Βουλγαρία”, η Ημερησία σημειώνει ότι ”Εθνική, Alpha, Eurobank, Εμπορική και Πειραιώς ζητούν να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση για την κατασκευή οδικών έργων στη χώρα”. Εξάλλου, δημοσίευμα της εφημερίδας Χρηματιστήριο αναφέρει ότι μερίδιο από τα έργα υποδομής που έχει δρομολογηθεί να υλοποιηθούν στη Ρουμανία, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, διεκδικούν οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες της Ελλάδας.

Τράπεζες: Σύμφωνα με το Κέρδος, τετραπλό ελληνικό ενδιαφέρον φαίνεται να εκδηλώνεται, έστω και ατύπως προς το παρόν, για την εξαγορά της τέταρτης κρατικής αιγυπτιακής τράπεζας που ιδιωτικοποιείται, της Bank of Alexandria. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ενδιαφερόμενοι είναι οι Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Έκθεση ΤτΕ: Οι διαρθρωτικές αλλαγές θα τεθούν με την έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνα, αύριο στην ετήσια γενική συνέλευση, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

ΟΠΑΠ: Η μη ένταξη των ελληνικών ομάδων στο ”Πάμε Στοίχημα” προκαλεί ισχυρές πιέσεις στη μετοχή του Οργανισμού, αναφέρει η Ημερησία.

Ηλεκτρισμός: Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, στο διάστημα 2006-2010 θα πραγματοποιηθούν, κυρίως από τη ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ, επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ στη μεταφορά ηλεκτρισμού. Στο ίδιο θέμα αναφέρονται επίσης η Καθημερινή και η Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v