Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενθαρρυντικές ενδείξεις αντίδρασης

Αγοραστές, κυρίως για λογαριασμό ξένων κωδικών, οδήγησαν υψηλότερα αρχικά τη μετοχή του ΟΠΑΠ και διασκέδασαν τις όποιες επιφυλάξεις στη συνέχεια. Στο περίπου 2 προς 1 η αναλογία ανοδικών – καθοδικών, με σημαντικές αγορές κυρίως στις μετοχές της Μηχανικής, του ΟΠΑΠ, της Altec, της ΕΛΤΕΧ και της ΓΕΚ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το αρχικό ζητούμενο, που ήταν η απορρόφηση της προσφοράς, επιβεβαιώθηκε σχετικά νωρίς, με το Γ.Δ. να μην ”χάνει” τις 4.150 μονάδες.

Το ενθαρρυντικό είναι όμως πως ο FTSE-20 διαμορφώθηκε με χαμηλότερη τιμή τις 2.237,9 μονάδες μέχρι τις 2.250,6, για να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια κατά περίπου 0,3% υψηλότερα.

Η σταθεροποίηση της τάσης καταρχήν για τη μετοχή του ΟΠΑΠ με κατώτατη τιμή τα 29,02 ευρώ είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση από νωρίς θετικού λόγου μεταξύ ανοδικών και καθοδικών μετοχών.

Και αν περίπου μετά μία ώρα συνεδρίασης διαμορφώνονταν οριακά χαμηλότερα με σχετικά υψηλή εμπορευσιμότητα οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Τεχνικής Ολυμπιακής, Βιοχάλκο και Τέρνα, ήταν σαφώς καλύτερη η εικόνα μετοχών από τη δεύτερη ομάδα της μεγάλης κατηγορίας με αιχμή τις κατασκευαστικές Μηχανική, ΕΛΤΕΧ και J&P Αβαξ.

Στη μετοχή της Μηχανικής είναι εμφανώς σε εξέλιξη η υλοποίηση προγράμματος αγοράς για λογαριασμό τουλάχιστον δύο ξένων κωδικών, ενώ συνεχίζεται σε ΕΛΤΕΧ και Αβακα.

Στη μετοχή της Altec η εμπορευσιμότητα ξεπέρασε τις 250.000 τεμάχια με την τιμή να φτάνει μέχρι τα 2,20 ευρώ, έχοντας ξεκινήσει από τα 2,14.

Σε αυτή την περίπτωση, η προσφορά που είχε οδηγήσει μέχρι και τα 2,05 ευρώ χθες την Altec απορροφήθηκε, για να εκδηλωθεί στη συνέχεια ανοδική αντίδραση, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ανοδική, όμως, παραμένει η μεσοπρόθεσμη φορά τόσο του Ηρακλή προς τα 14,50 ευρώ όσο και του Αστέρα προς τα 7,94 ευρώ.

Στην περίπτωση του Αστέρα, παρατηρείται περίπου ό,τι και στην περίπτωση της Altec. Και εδώ η όποια προσφορά απορροφήθηκε χθες από τα χαμηλά των 7,64 ευρώ (περίπου 30.000 τεμάχια).

Στην αγορά προεξοφλείται πως κατά πάσα πιθανότητα στη γενική συνέλευση της Παρασκευής θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναφορικά με την αλλαγή διοίκησης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όμως, παραμένουν οι μετοχές ακτοπλοϊκών εταιριών, του κλάδου υγείας, αλλά και μεμονωμένων εταιριών με ισχυρά θεμελιώδη ή εξελίξεις σε διαδικασία.

Δεν είναι τυχαίο πως και σήμερα οι αγοραστές στη μετοχή της Intralot έφτασαν μέχρι τα 26,30 ευρώ, στην Blue Star προς τα 2,90 ευρώ, στη Νεοχημική μέχρι τα 11,34 ευρώ ή μέχρι τα 2,08 για την Elmec, τα 7,72 για τη ΓΕΚ ή τα 6,10 ευρώ για το ΙΑΣΩ.

Περίπου μετά μία ώρα συνεδρίασης διαμορφώνονται περισσότερες θετικές ενδείξεις από ό,τι αρνητικές στην αγορά, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται φανερά υψηλότερα κρίσιμων περιοχών στήριξης και τις συναλλαγές να διαμορφώνονται στα περίπου 70 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v