Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται απορρόφηση της προσφοράς

Από τη στάση κυρίως των ξένων, οι οποίοι δεν διστάζουν να αγοράζουν, μην υπολογίζοντας το κόστος κτήσης βραχυπρόθεσμα, θα εξαρτηθεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αντίδρασης, εάν απορροφηθεί η όποια αρχική προσφορά και υπάρξουν αγορές για συγκεκριμένες μετοχές–σηματωρούς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διαφορά εκτίμησης μεταξύ ξένων και Ελλήνων μπορεί να αποτελέσει το ”κλειδί” της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως ορισμένοι ξένοι απορρόφησαν και στην τελευταία διόρθωση την προσφορά μετοχών που τους ενδιαφέρουν.

Η εμφάνιση της Deutsche Bank στο μετοχικό κεφάλαιο της Intralot με 5,01% και με 5,16% στην Τέρνα αποτελεί περίπτωση ενδεικτική όσο και χαρακτηριστική της τακτικής που ακολουθείται.

Κατά πάσα πιθανότητα, στην περίπτωση της Intralot η εντολή της Deutsche Bank θα πρέπει να δόθηκε με το άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίασης μέχρι τα ιστορικά υψηλά των 27,82 ευρώ (περίπου 6,5%), αδιαφορώντας δηλαδή για το κόστος απόκτησης της επιπλέον θέσης.

Ανάλογη θέση φαίνεται πως λαμβάνουν οι ξένοι σε επιλεγμένες μετοχές κατασκευαστικών εταιριών, όπου μετά την ΕΛΤΕΧ και την J&P Άβαξ σειρά έχει –εμφανώς πλέον– και η Μηχανική.

Από τη στάση συγκεκριμένων ξένων, λοιπόν, οι οποίοι αδιαφορούν για την τιμή κτήσης, ακόμη και σε βραχυπρόθεσμες διορθώσεις βασικών δεικτών–μετοχών, εκτιμάμε ότι θα διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμα η τάση.

Εάν για την αρχή της συνεδρίασης ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ρευστοποιήσεων, ίσως από το άνοιγμα κιόλας να υπάρχουν άλλες εντολές αγοράς.

Δεδομένου ότι η βραχυπρόθεσμη τάση του FTSE-20 επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από τη συνεχιζόμενη διόρθωση ορισμένων τραπεζικών μετοχών (κατά 1,9% υποχώρησε χθες ο κλαδικός δείκτης) και τον ΟΠΑΠ, ”σηματωροί” της πορείας θεωρούνται η μετοχή του Οργανισμού, αλλά και οι Alpha Bank, Εθνική και δευτερευόντως η Eurobank.

Στην περίπτωση της Αγροτικής εκτιμάμε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαμόρφωσης της τιμής όπου κυρίως οι ξένοι θα απορροφήσουν το μειοψηφικό πακέτο, ενώ ενδιαφέρον εμφανίζει και ο ΟΤΕ, μετά την αναζωπυρούμενη... φημολογία περί πιθανής διανομής μερίσματος 0,20 ή και 0,30 ευρώ, κατά άλλους, ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v