Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ατομικό... παιχνίδι στη Σοφοκλέους

Μετά τη μη επιτυχή προσπάθεια συντήρησης του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 4.200 μονάδων, η αγορά λόγω και των διορθωτικών τάσεων στις ευρωαγορές ”γύρισε” στο... κόκκινο. Αντίδραση μεμονωμένων μετοχών, με μεγαλύτερα κέρδη για Ιασώ, Forthnet, Αστήρ Παλλάς, αλλά και ΔΕΗ, Ελληνική Τεχνοδομική, Ιntracom και Άττικα Συμμετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αναμενόμενη διόρθωση των ευρωπαϊκών αγορών, με το Λονδίνο να υποχωρεί κατά 0,82% στις 12.30, οδήγησε πολύ γρήγορα χαμηλότερα προς τις 4.180 μονάδες την αγορά.

Η αρχή, παρότι έφερε τον Γενικό Δείκτη προς τις 4.213,5 μονάδες, δεν είχε την ανάλογη συνέχεια, καθώς η αντίδραση των μετοχών, κυρίως της Εθνικής, ήταν ”αδύναμη”.

Η μετοχή της Εθνικής από το υψηλό των 39,82 ευρώ διαμορφώθηκε περίπου μετά τις 12:00 μέχρι τα 39,26 ευρώ, για να ισορροπήσει στα 39,46 ευρώ με μικρά κέρδη της τάξεως του 0,2%.

Ανθεκτικότερη ήταν η αντίδραση της ΔΕΗ, αν και εδώ η αρχική προσέγγιση των 20,36 ευρώ, με συναλλαγές περίπου 300.000 τεμαχίων, έδωσε τη θέση της σε πωλήσεις και την τιμή να ισορροπεί λίγο χαμηλότερα των 20 ευρώ (με σύνολο συναλλαγών περίπου 650.000 τεμαχίων).

Ο FTSE-20 διαμορφωνόταν πέριξ των 2.255 μονάδων (-0,25%), ενώ θετικά αντιδρούσαν κυρίως οι ΔΕΗ, Ιntracom και δευτερευόντως ΟΤΕ, Eurobank, Αγροτική και Hyatt.

Η μετοχή των ΚΑΕ υποχωρούσε κατά 2,7%, με συναλλαγές που ξεπερνούσαν τα 100.000 τεμάχια.

Από τον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θετικά διαμορφωνόταν η μετοχή της Άττικα Συμμετοχών, πέριξ των 4,82 ευρώ, με τη διοίκησή της να διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα περί αγοράς ”ποντοπόρων πλοίων” (δες σχετικό θέμα).

Στη μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής συνεχίζονταν οι τοποθετήσεις προς τα 8,58 ευρώ, η μετοχή του Αστέρα διαμορφωνόταν μέχρι και 2% υψηλότερα, καθώς στην αγορά έχει προεξοφληθεί ότι στην αυριανή γενική συνέλευση θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα το όνομα (μιας εκ των Starwood ή Marriott) που θα αναλάβει τη διοίκηση της εισηγμένης.

Πέριξ των 14,78 ευρώ πραγματοποιούνταν συναλλαγές στη μετοχή της ΕΧΑΕ και πέριξ των 12,80 ευρώ στη μετοχή της Δέλτα Συμμετοχών (δες σχετικό θέμα για είσοδο νέου ξένου στο ΜΚ).

Μέχρι τα 6,62 ευρώ έφθαναν ύστερα από περίπου μία ώρα συνεδρίασης οι αγοραστές - ενδιαφερόμενοι και υποψήφιοι για την εξαγορά του Ιασώ, ενώ θετικά διαμορφώνονταν οι μετοχές των ΜΕΤΚΑ, της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Blue Star Ναυτιλιακή, Forthnet, Σιδενόρ, Γενικής Τράπεζας, Αγροτικής Τράπεζας, Κύπρου, Marfin, Ηρακλή και ΕΥΔΑΠ.

Για τη συνέχεια θα ήταν καλοδεχούμενη η συσσώρευση βασικών δεικτών, με τον Γενικό να διαμορφώνεται με βάση τις 4.180-4.185 μονάδες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο της επαναπροσέγγισης των 4.200 μονάδων, εάν και εφόσον δεν διευρυνθεί η διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v