Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΑΕ: Τι βλέπουν οι αναλυτές μετά την απόφαση Μπέζα

Εξαιρετικά απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές έναντι της προοπτικής άρσης της άδειας των ΚΑΕ για πώληση καυσίμων που ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Οικονομίας, κ. Μπέζα, κάνοντας λόγο για μείωση κερδών και εσόδων της εταιρίας, αλλά και υποχώρηση της μετοχής.

ΚΑΕ: Τι βλέπουν οι αναλυτές μετά την απόφαση Μπέζα
Εξαιρετικά απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές έναντι της προοπτικής άρσης της άδειας των ΚΑΕ για πώληση καυσίμων που ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Οικονομίας, κ. Μπέζα.

Τη σύσταση ”sell” διατηρεί η Deutsche Bank για τη μετοχή των ΚΑΕ, σε έκθεσή της με ημερομηνία 26 Απριλίου. Ο οίκος θεωρεί πιθανό οι ανακοινώσεις Μπέζα να σημάνουν προς τα κάτω αναθεωρήσεις για τα κέρδη και την αποτίμηση της εταιρίας.

Στα χρηματοοικονομικά, σύμφωνα με την Deutsche, το αποτέλεσμα θα είναι ”επίπεδες” πωλήσεις, EBITDA και καθαρά κέρδη για τα έτη 2006- 2007, αν όλες οι άλλες παράμετροι μείνουν αμετάβλητες.

Αναφερόμενη στις ενδεχόμενες νομικές κινήσεις της εταιρίας, η Deutsche Bank αναφέρει πως θα έχουν κόστος και πιθανόν περαιτέρω επίδραση στην κερδοφορία, ενώ η έκβασή τους θα είναι αβέβαιη. Το μοναδικό ”upside risk” που εντοπίζει προς το παρόν ο οίκος είναι το ενδεχόμενο πώλησης ποσοστού από Γερμανό και Folli Follie.

Οι πωλήσεις καυσίμων είναι ο κύριος καταλύτης μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης των ΚΑΕ, αναφέρει η Εγνατία στο πρωινό της report, προσθέτοντας ότι η εταιρία ήδη λειτουργεί 2 σταθμούς καυσίμων και σχεδιάζει το άνοιγμα άλλων 3 μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2006. Αν υποτεθεί ότι τα ΚΑΕ χάνουν την άδεια, αυτό θα σημάνει μείωση των κερδών ανά μετοχή κατά 6 σεντς για το 2006, 19 σεντς για το 2007 και 20 σεντς για το 2008, αναφέρει η χρηματιστηριακή, επισημαίνοντας ότι το μοντέλο της αποτίμησης κάνει λόγο για τιμή-στόχο στα 14,2 ευρώ.

Οι πωλήσεις καυσίμων έδωσαν 16,6 εκατ. ευρώ πέρσι στα ΚΑΕ, αναφέρει η Marfin. Η απώλεια των 5 αδειών εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 9% σε έσοδα και κέρδη ανά μετοχή για το 2006, ενώ για το 2007 η μείωση εκτιμάται στο 14%.

Σημαντική αρνητική επίδραση στην αποτίμησή της για την εταιρία θα έχει η άρση των αδειών, αναφέρει και η Π&Κ, ενώ την εκτίμηση ότι η μετοχή θα κινηθεί σημαντικά χαμηλότερα μεταφέρει η Σίγμα. Η ίδια χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η εξέλιξη είναι επίσης αρνητική για τη Γερμανός και τη Folli Follie, που μαζί κατέχουν ποσοστό 49% στην εταιρία.

Η HSBC, από την πλευρά της, προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασή της για τη μετοχή των ΚΑΕ σε ”underweight”, μειώνοντας παράλληλα τη θεωρητική τιμή-στόχο στα 12,3 ευρώ ανά μετοχή, από 16,5 ευρώ προηγουμένως.

Επίσης, καθώς οι πωλήσεις καυσίμων αναμενόταν να αντιστοιχούν στο 14% και 18% των κερδών των ΚΑΕ κατά το 2006 και το 2007 –πριν από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών βεβαίως- η HSBC ανακοίνωσε ότι μειώνει και τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των ΚΑΕ, κατά 8,9% για το 2006 και κατά 17,4% για το 2007.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v