Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο... βραχυπρόθεσμος στην αναμπουμπούλα χαίρεται

Μεταβλητότητα και διακυμάνσεις εκτιμάται πως θα είναι τα χαρακτηριστικά και της σημερινής συνεδρίασης, σε μια περίοδο γενικότερης νευρικότητας της αγοράς, αστάθειας και άλλων χαρακτηριστικών, που αποτελούν τη... χαρά του κάθε βραχυπρόθεσμου ”παίκτη”. Στα 28,2 ευρώ θέτει την τιμή-στόχο η HSBC για την Πειραιώς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η μεταβλητότητα και οι ακραίες διακυμάνσεις εκτιμάται πως θα είναι και σήμερα τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης.

Εν μέσω γενικότερου προβληματισμού και επιφυλάξεων στις διεθνείς αγορές (δες σχετικό θέμα), αλλά και επιμέρους κινήσεων στην εγχώρια αγορά, που χρήζουν προσοχής.

Από τεχνικής πλευράς, οι στηρίξεις των βασικών δεικτών και μετοχών εκτιμάται πως θα δοκιμαστούν από την αρχή της συνεδρίασης και ειδικότερα για μετοχές όπως οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, αλλά και δευτερευόντως για τις Εμπορική ή και ενδεχομένως την Εθνική τράπεζα.

Άλλωστε, οι αναλυτές θεωρούν από την αρχή της χρηματιστηριακής εβδομάδας ότι η περιοχή στήριξης του FTSE-20 πέριξ των 2.230 μονάδων παραμένει εύθραυστη. Ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώθηκε χθες τελικά στις 2.244,90 μονάδες.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε δύο ομάδες μετοχών: εκείνες που στις προηγούμενες συνεδριάσεις έχουν σημειώσει σημαντικές υπεραξίες, βάζοντας σε... πειρασμό, λόγω και της αργίας της Δευτέρας, τους κερδισμένους, κυρίως όμως εκείνες των οποίων απειλείται τεχνικά η μεσοπρόθεσμη τάση.

Στην πρώτη κατηγορία μένει να φανούν οι αντοχές μετοχών όπως οι Ιntralot, Ελληνική Τεχνοδομική, Ιασώ, Μηχανική, Τράπεζα Κύπρου, J&P Άβαξ, αλλά και των Αττικα Συμμετοχών - Blue Star, Αστήρ και ορισμένων ακόμη.

Από τη δεύτερη ομάδα ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντοχές μετοχών όπως ΚΑΕ, Τράπεζα Αττικής, ΕΥΔΑΠ, ΔΟΛ, αλλά και Notos, ΜΕΤΚΑ, Folli Follie, Τεχνική Ολυμπιακή και ορισμένες ακόμα.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα επιβεβαιωθεί ή όχι οι μεσοπρόθεσμες ”στηρίξεις” μετοχών-σηματωρών από την κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι πως οι ξένοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την αγορά, να στοχοθετούν, όπως συμβαίνει με την HSBC για την Πειραιώς, υψηλότερα τον πήχη, σε μια περίοδο γενικότερης αστάθειας, νευρικότητας και μεταβλητότητας.

Είναι προφανές πως σε αυτές τις περιόδους οι βραχυπρόθεσμοι ”παίκτες” έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν υπεραξίες τόσο από τις ακραίες μεταβολές μετοχών όσο και από την υποχώρηση βασικών δεικτών μέσω της Αγοράς Παραγώγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v