Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μάιος μας έφτασε...

Με ”προίκα” τη θετική απόδοση κατά 0,42% του Απριλίου ξεκινά (με ενδιαφέρουσες προοπτικές) ο Μάιος. Ένας μήνας διανομής μερισμάτων, ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών κινήσεων και συγκρούσεων, εν μέσω ενός ευμετάβλητου διεθνούς περιβάλλοντος. Μεταβλητότητα και επιχειρηματικές συμφωνίες και πάλι στο προσκήνιο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με προσδοκίες ξεκίνησε χρηματιστηριακά ο Μάιος για τις αγορές, με ανάλογο κλίμα και στη Σοφοκλέους και ”μαξιλάρι” τη θετική κατά 0,42% μεταβολή του Γενικού Δείκτη τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία, ικανά να προσδώσουν δυναμική σε επιμέρους κλάδους και εταιρίες.

Παραδοσιακά ο Μάιος είναι μήνας που λόγω μερισμάτων (αυξημένης ρευστότητας), οικονομικών αποτελεσμάτων (λόγω τριμήνων), αλλά και δυναμικής που έχουν προσλάβει οι επιχειρηματικές κινήσεις στην εγχώρια αγορά παρουσιάζεται αρκούντως ενδιαφέρον για τους επενδυτές.

Από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι και αυτόν της υγείας εκτιμάται πως η Αγροτική, η ανταλλαγή μετοχών μεταξύ Ταμιευτηρίου και ΕΛΤΑ, αλλά και οι εξελίξεις σε Ιασώ συνθέτουν μία ενδιαφέρουσα εικόνα.

Στα επιμέρους θα πρέπει να προσεχθεί πως αρκετές εταιρείες, από αρκετούς κλάδους, προχωρούν σε ενίσχυση της θέσης τους και της συμμετοχής των ξένων, σε διεύρυνση της δραστηριότητας και σε ενίσχυση της ρευστότητάς τους.

Παράλληλα, κάποιοι κλάδοι, στους οποίους επί σειρά μηνών παρέμεναν εκκρεμή σημαντικά θέματα, φαίνεται πως βρίσκονται σε συγκρουσιακή πορεία.

Από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ελληνικής Τεχνοδομικής μέχρι το ομολογιακό της Ιntralot, η ευθύτατη πλέον αντιπαράθεση ακτοπλόων και ΥΕΝ, ακόμα και η προτροπή της ΡΑΕ για έγκριση ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όλα μπορούν να προσδώσουν δυναμική στην αγορά. Χωρίς κατ’ ανάγκη αυτή η δυναμική να είναι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης συγκεκριμένων εταιριών και μετοχών.

Στα θέματα που άπτονται της διεθνούς επικαιρότητας (δες σχετικά θέματα για πετρέλαιο - μέταλλα, επικοινωνία Μπους - Πούτιν για το Ιράν κ.ά.) διαπιστώνεται ότι οι εξελίξεις που ”τρέχουν” θα επηρεάζουν ανάλογα και τις αγορές.

Το πιθανότερο είναι ότι ο Μάιος θα είναι ένας μήνας με ακόμα μεγαλύτερη μεταβλητότητα, ακραίες διακυμάνσεις, αλλά και ενδιαφέρουσες εξελίξεις, σε ζητήματα εξαγορών, επιχειρηματικών συμφωνιών και αποδόσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v