Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανό σενάριο η συσσώρευση

Με την προϋπόθεση ότι το κλίμα δεν θα επιβαρυνθεί θεαματικά στα ξένα χρηματιστήρια θα πρέπει να θεωρηθεί δύσκολη η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς την επόμενη στήριξη των 4.050 – 4.070 μονάδων. Ωστόσο εξίσου δύσκολη θεωρείται η θεαματική θετική μεταστροφή της τάσης. Στο επίκεντρο ναυτιλία και κατασκευές. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Το κλίμα στις ξένες αγορές θα συνεχίσει να επηρεάζει και την δική μας διαμορφώνοντας ανάλογα την τάση για βασικούς δείκτες και επιμέρους μετοχές.

Η επόμενη εβδομάδα δεν προοιωνίζεται να είναι και η ευκολότερη καθώς το ζητούμενο είναι η διασφάλιση μεσοπρόθεσμων αλλά κρίσιμων στηρίξεων για τον FT 20 και μετοχές σηματωρούς ομίλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε χθες προς το κλείσιμο να διαμορφωθεί τελική τιμή θετική για την Εθνική στα 39,36 ευρώ, δίνει πρόγευση των προθέσεων του ομίλου ενόψει της επικείμενης αποκοπής μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή στις 3 Μαϊου.

Το πώς θα διαμορφωθεί τελικά η μετοχή της Εθνικής θα έχει τον ανάλογο αντίκτυπο τόσο στην υποκείμενη αγορά όσο και στα παράγωγα.

Εάν κρατήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο FT 20 τότε δεν αποκλείεται η διάθεση υπεραπόδοσης για επιλεγμένες μετοχές από την μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση να έχει συνέχεια.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση παρά το ότι υπήρξε εμφανής στήριξη στα ΚΑΕ φαίνεται πως τουλάχιστον από ορισμένους επενδυτές εγείρονται επιφυλάξεις για την βραχυπρόθεσμη τάση των δύο μετοχών – μετόχων, δηλαδή του Γερμανού και της Folli Follie.

Δεν είναι τυχαίο πως η μετοχή της δεύτερης διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο σημείο έτους.

Την προσεχή εβδομάδα εξελίξεις σε κλάδους και επιμέρους τομείς ενδέχεται να επηρεάσουν ανάλογα μετοχές εμπλεκόμενων εταιριών. Για παράδειγμα η εκ των πραγμάτων απελευθέρωση της ακτοπλοΐας (δες σχετικό θέμα) και η αντιπαράθεση ΥΕΝ – ακτοπλοϊκών εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τις εισηγμένες του κλάδου.

Οι υπερβολές και το κερδοσκοπικό παιχνίδι που εξυφαίνεται σε ορισμένους τομείς ενδέχεται να δοκιμαστεί και συγκεκριμένα στο χώρο της υγείας, όπου ενδεικτικότερη είναι η περίπτωση του Ιασώ με συντελεστή P/E κοντά στο 80.

Επιμέρους όμως εξελίξεις αναμένονται στις κατασκευές, όπου η ΑΤΤΙΚΑΤ πήρε και άλλα έργα, όπως και ο Ακτώρας, στην Εβροφάρμα φαίνεται να τοποθετούνται Γάλλοι διαχειριστές, η Spider μέσω της Ενεργειακής ενδέχεται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, όπως και ορισμένες ακόμη επιμέρους περιπτώσεις.

Με την προϋπόθεση ότι το κλίμα δεν θα επιβαρυνθεί θεαματικά στα ξένα χρηματιστήρια, θα πρέπει να θεωρηθεί δύσκολη η υποχώρηση της αγοράς προς την επόμενη στήριξη των 4.050 – 4070 μονάδων, ενώ εξίσου δύσκολη θεωρείται η θεαματική θετική μεταστροφή της τάσης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε την εικόνα συσσώρευσης ακυρώνοντας την προσπάθεια εκτόνωσης που επιχειρήθηκε την Τετάρτη.

Αυτό βέβαια δεν χάλασε την μεσοπρόθεσμη ανοδική εικόνα η οποία δεν ξέφυγε από τα συνήθη περιθώρια διακύμανσης. Η παράταση της αναμονής αύξησε την σημασία της στήριξης των 4.100 μονάδων με τις τράπεζες να παραμένουν ευάλωτες στα εξωτερικά ερεθίσματα.

Ο τεχνικός στόχος των 4.450 μονάδων βρίσκεται σε ισχύ και από ότι φαίνεται θα απαιτηθεί η συνδρομή μια καλύτερης διεθνούς συγκυρίας με φθηνότερο πετρέλαιο προκειμένου να υπάρξει διατήρηση της εκτόνωσης από την μεσοπρόθεσμη συσσώρευση των τελευταίων δύο μηνών, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

--Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.139 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,41%, ο FT 20 υποχώρησε 1,65%, ο Mid 40 κατάγραψε πτώση 0,52%, ενώ ο Small Cap 80 κέρδισε 0,6%.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 0,98%, οι τηλεπικοινωνίες 1,13%, ενώ οι πρώτες ύλες 5,77%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Spider (22,1%), ATTIKAT (20%), Μicroland (20%), Koύμπας (18,5%), Λανακάμ (17,5%), Μηχανική (16,2%), Everest (14,7%), Iασώ (14,1%), Παρνασσός (12,8%) και Τσουκαρίδης (12,5%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Elbisco (21,2%), Tρία Αλφα (προνομιούχες 18,4%), ΕΡΓΑΣ (17,2%), Hitech (16,7%), Euromedica (12,2%), ΑS (12,1%), Χαλυβδοφύλλων (12,1%), Γκάλης (11,1%), Ελλατέξ (11,1%) και Info Quest (9,9%.

Μ. Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v