Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεχώρισαν οι μικρο-μεσαίοι

Υψηλότερα των κρίσιμων τεχνικών στηρίξεων διαμορφώθηκαν βασικοί δείκτες και μετοχές, πλην, όμως, η επικείμενη αποκοπή μερίσματος της Εθνικής ενδέχεται, τεχνικά, να επηρεάσει έστω και πρόσκαιρα τον FTSE-20. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση για ακόμη μία συνεδρίαση υπερίσχυσαν οι πωλητές, αφήνοντας, ωστόσο, χώρο στους μικρότερους να κάνουν το ”παιχνίδι” τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Και η σημερινή συνεδρίαση, τελευταία μίας ρευστής και υψηλής μεταβλητότητας εβδομάδας στα ξένα χρηματιστήρια, φέρνει την αγορά στα όρια των βραχυ-μεσοπρόθεσμων αντοχών της.

Με βασικούς δείκτες και μετοχές να ”σώζονται” από τεχνικής πλευράς στο παρά πέντε, χωρίς ωστόσο να αίρουν τις επιφυλάξεις των επενδυτών για τη συνέχεια.

Πόσο μάλλον, που η υποχώρηση του Γ.Δ. τον οδήγησε προς τις 4.140 μονάδες με συνολικές απώλειες, στις τέσσερις συνεδριάσεις, κατά 1,41%.

Το γεγονός ότι ο FTSE-20 διαμορφώθηκε τελικά περίπου 12 μονάδες υψηλότερα από τη στήριξη των 2.230, είναι και θετικό και αρνητικό.

Θετικό, γιατί ”σώζεται” βραχυπρόθεσμα η τάση, αρνητικό, όμως, γιατί η ερχόμενη εβδομάδα προμηνύεται δύσκολη.

Καταρχήν η αποκοπή του μερίσματος από τη μετοχή της Εθνικής (1 ευρώ ανά μετοχή) φέρνει τον FTSE-20 περίπου στην περιοχή των 2.235 μονάδων.

Εκτίμηση, που φάνηκε ότι λαμβάνεται υπόψη από αρκετούς επενδυτές, οι οποίοι έσπευσαν να λάβουν αντίθετες θέσεις, είτε μέσω πωλήσεων στα Συμβόλαια του 20άρη για τον πρώτο μήνα είτε μέσω αγοράς στα ΣΜΕ της Εθνικής.

Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο της εβδομάδας, καθώς ήταν σαφώς λιγότερες οι συναλλαγές σε προσυμφωνημένες πράξεις και πακέτα.

Είναι ενδιαφέρον, όμως, το στοιχείο της υπεραπόδοσης του SC-80, με 0,40%, έναντι 0,55% του FTSE-20, και 0,39% του MID-40.

Η τελική εικόνα μετοχών, όπως ΟΠΑΠ, που έκλεισε στο χαμηλό σημείο ημέρας (29,30 ευρώ), Πειραιώς (ενδοσυνεδριακά ελάχιστη στα 24,92 ευρώ), αλλά και Εμπορικής Τράπεζας, Γερμανού, Folli Follie και δευτερευόντως Cosmote δημιουργούν επιφυλάξεις, τουλάχιστον όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμές τους αντοχές.

Άλλωστε, η τελική τιμή της Εθνικής Τράπεζας (λόγω και της επικείμενης αποκοπής) διαμορφώθηκε προς το κλείσιμο της συνεδρίασης για ευνόητους λόγους.

Όσον αφορά, όμως, τη συνολικότερη εικόνα της αγοράς, αυτή δεν είναι και τόσο αποθαρρυντική.

Είτε, γιατί η σχέση ανοδικών – καθοδικών διαμορφώθηκε τελικά στο περίπου 1 προς 1 είτε, γιατί ο SC-80 ενισχύθηκε συνοικά μέσα στην εβδομάδα κατά 0,60% (έναντι απωλειών του Γ.Δ. κατά 1,41%) είτε, γιατί αρκετές μετοχές εταιριών (Προοδευτική, Μηχανική, Spider, Εlmec, Αττικάτ, Ευρωσύμβουλοι, Κούμπας, Ελληνικά Καλώδια, ΙΑΣΩ, Eurodrip, ΔΕΛΤΑ Project, ΥΓΕΙΑ, Εβροφάρμα) και αρκετών ακόμη υπεραπέδωσαν μέσω ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, πως στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επιβεβαιώθηκε η ισχυρή στήριξη που παρέχεται σε Αττικάτ, ΑΛΜΑ, Παρνασσό, το ριψοκίνδυνο της διογκούμενης αποτίμησης του ΙΑΣΩ, η θεσμική ενίσχυση της ΕΛΓΕΚΑ, της Εβροφάρμα, η προσέγγιση των 4,96 ευρώ για τη μετοχή της Audio Visual, τα πακέτα στη μετοχή της FG Europe, με υψηλότερη τιμή τα 3,30 ευρώ και αρκετών ακόμη περιπτώσεων (Veterin, Σελόντα, Ιατρικό Αθηνών, Lavipharm) από αυτήν την κατηγορία.

Το γεγονός της υπεραπόδοσης του SC-80 ενισχύει την εκτίμηση των αναλυτών πως μέρος του ενδιαφέροντος έχει στραφεί βραχυπρόθεσμα προς αυτή την κατηγορία μετοχών είτε γιατί οι τραπεζικές μετοχές έχουν φτάσει στα όριά τους είτε γιατί οι ξένοι εμφανίζεται να υπερισχύουν ελαφρώς ως πωλητές, παρά ως αγοραστές σε τίτλους του FTSE-20.

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα δεν θα επιβαρυνθεί σημαντικά την ερχόμενη εβδομάδα, η εικόνα αυτή της αγοράς, μπορεί να έχει συνέχεια, με αυξανόμενο όμως, βαθμό επικινδυνότητας.

Στην περίπτωση, όμως, που το κλίμα σταθεροποιηθεί κάπως στις ξένες αγορές, τότε για αρκετούς τίτλους της μεσαίας – μικρής κεφαλαιοποίησης αναμένονται ακόμη καλύτερες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v