Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Για την ανάληψη της διαχείρισης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αίγυπτο από τα ΕΛΠΕ, για τις επιπτώσεις της ανόδου πετρελαίου-επιτοκίων στην οικονομία, για την έναρξη διαλόγου σχετικά με το ασφαλιστικό, για το ενδιαφέρον ελληνικών τραπεζών για την Τουρκία και τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων γράφουν, μεταξύ άλλων, σήμερα οι εφημερίδες.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Για την ανάληψη της διαχείρισης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αίγυπτο από τα ΕΛΠΕ, για τις επιπτώσεις της ανόδου πετρελαίου-επιτοκίων στην οικονομία,για την έναρξη διαλόγου σχετικά με το ασφαλιστικό,για το ενδιαφέρον ελληνικών τραπεζών για την Τουρκία και τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων γράφουν, μεταξύ άλλων, σήμερα οι εφημερίδες.

ΕΛΠΕ: πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Β.Αφρικής αποκτούν τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς ο Κρατικός Οργανισμός Πετρελαίου της Αιγύπτου κατακύρωσε στα ΕΛΠΕ την παραχώρηση της περιοχής West Obayed στη Δυτική Έρημο.

ΟΣΕ: σύμφωνα με πληροφορίες της Ημερησίας,ο ΟΣΕ προχώρησε στη σύναψη ομολογιακού δανείου 713,7 εκατ. ευρώ δωδεκαετούς διάρκειας, με στόχο την αναδιάρθρωση του δανεισμού του Οργανισμού. Η έκδοση του δανείου, αναφέρει η Ημερησία, ανατέθηκε στη γερμανική Depfa Bank, ενώ εγγυητής θα είναι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Σκαραμαγκάς: την απόσχιση του κλάδου παραγωγής τροχαίου υλικού από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την υπαγωγή του σε θυγατρική εταιρία με στόχο την πώλησή της προωθεί η μητρική εταιρεία Thyssenkrupp Marine Systems, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Οικονομία: για την αρνητική επίδραση που θα έχουν στην ελληνική οικονομία η άνοδος των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθώς και η επικείμενη άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων, μίλησαν χθες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. ”Επαγρυπνούμε αλλά δεν ανησυχούμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Κ. Καραμανλής.

Ευρυζωνικές υποδομές: επενδύσεις ύψους 946 εκατ. ευρώ για ευρυζωνικότητα περιλαμβάνει το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο του ΟΤΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού,κ. Π.Βουρλούμη. Όπως αναφέρουν σήμερα οι εφημερίδες, ο κ. Βουρλούμης, μιλώντας χθες σε συνέδριο που οργάνωσε η ΕΕΤΤ, έκανε λόγο για ”θολό ρυθμιστικό τοπίο” και επέρριψε ευθύνες στην Επιτροπή για την καθυστέρηση ανάπτυξης των ευρυζωνικών δικτύων στην Ελλάδα.

ΔΛΠ: τη σταδιακή προσαρμογή στα διεθνή λογιστικά πρότυπα όλων των ανώνυμων εταιριών, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, σηματοδοτεί η ενσωμάτωση δυο κοινοτικών οδηγιών που αναθεωρούν τον βασικό νόμο 2.190 περί ανωνύμων εταιριών. Η πρώτη αλλαγή, σύμφωνα με δημοσιεύματα των σημερινών εφημερίδων, έρχεται με την κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου ”αποτίμηση χρηματοοικονομικών μέσων στην εύλογη αξία”.

Κατασκευαστικές - ΦΠΑ: στον σημερινό Τύπο οι κατασκευαστικές εταιρίες θα έχουν στο εξής όλες τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον Κώδικα ΦΠΑ και επιπλέον ειδικές υποχρεώσεις όπως υποβολή δήλωσης μεταβολών ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, υποβολή δήλωσης υποκαταστήματος, τήρηση βιβλίου κοστολογίου, υποβολή εντύπων κόστους κ.λπ.

Ασφαλιστικό: στις 11 Μαΐου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το ασφαλιστικό, ενώ στη συνέχεια θα κληθούν να συμμετάσχουν στον διάλογο και οι κοινωνικοί εταίροι.

Τ.Τ. - ΕΛΤΑ: το 20% των ΕΛΤΑ πρόκειται να αποκτήσει σε δύο δόσεις το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, γράφει η Ημερησία. Εντός Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η αμοιβαία ανταλλαγή του 10% των δυο εταιριών, ενώ το φθινόπωρο το Τ.Τ. θα συμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των ΕΛΤΑ, αποκτώντας ένα νέο 10%. Στα τέλη του μήνα η δημόσια εγγραφή του Ταμιευτηρίου.

Τράπεζες: όπως αναφέρουν σήμερα δημοσιεύματα στον Τύπο, η τουρκική τράπεζα TekfenBank βρίσκεται σε συζητήσεις με ελληνικές τράπεζες – και συγκεκριμένα με την Alpha Bank και την Eurobank- για ενδεχόμενη στρατηγική συνεργασία ή και πώλησή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v