Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό κλίμα σε τράπεζες - τηλεπικοινωνίες

Κυρίως μέσω Εθνικής, Alpha Bank, αλλά και ΟΤΕ, ΔΕΗ, Πειραιώς μεγαλώνει το ”μαξιλάρι” για τον FTSE-20, από την κρίσιμη στήριξη των 2.230 μονάδων. Κερδισμένες μετοχές με εξελίξεις, επιχειρηματικές ειδήσεις και κινήσεις, δίνοντας μια πρόγευση, τουλάχιστον γι’ αυτή την εβδομάδα. ”Πακέτα” με premium σε Alpha, ΕΤΕ και Πειραιώς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με ενδιαφέρον από πολλές πλευρές αναμενόταν ο Μάιος, εκτίμηση που φροντίζουν να ενισχύσουν οι επενδυτές από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε με σχετική ευκολία (με συναλλαγές περίπου 15 εκατ. ευρώ) προς τις 4.175 μονάδες, περιοχή που αντιστοιχεί με την περιοχή των 2.253 μονάδων του FTSE-20, που απομακρύνεται από την ”κρίσιμη στήριξη των 2.230.

Ικανοποιητική από κάθε άποψη η αναλογία ανοδικών / πτωτικών στο περίπου 3,5 προς ένα, με τις Alpha Bank (30,50 ευρώ), Εθνική Τράπεζα (39,98 ευρώ) και ΟΤΕ, ΔΕΗ, Πειραιώς να αποτελούν τις βασικές στηρίξεις του FTSE-20.

Προεξάρχοντος του ομίλου της Εθνικής, λόγω της αποκοπής μερίσματος και του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, αν και οι εξελίξεις αναφορικά με τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι αυτές που σταθεροποιούν τη μετοχή της Επιχείρησης υψηλότερα των 20 ευρώ προς τα 20,6 ευρώ.

Από τη μέχρι στιγμής αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι εξελίξεις και ειδήσεις επηρεάζουν ανάλογα την βραχυπρόθεσμη τάση.

Είτε πρόκειται για τη Μηχανική, με τη διαφορά μεταξύ κοινής και προνομιούχου να παραμένει στο ένα ευρώ (με την προνομιούχο χαμηλότερα στα 2,56 ευρώ) είτε για τη Σιδενόρ (εκτιμήσεις για τα αποτελέσματά της κάνουν ήδη το γύρο της αγοράς) είτε για τον κλάδο της υγείας (Ιατρικό Αθηνών, Ιασώ) είτε για μετοχές των Ιntracom, Ελληνικής Τεχνοδομικής, Αλουμινίου της Ελλάδος, Ελμέκ, Νότος, αλλά και των Altec, J&P Άβαξ, Ελληνικά Πετρέλαια και ορισμένων ακόμα.

Ειδικά, όσον αφορά στα Ελληνικά Πετρέλαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά πάσα πιθανότητα, εντός της σήμερον, θα ανακοινωθεί η απόκτηση δικαιωμάτων σε κοίτασμα φυσικού αερίου από πλευράς του ελληνικού ομίλου στην αγορά της Αιγύπτου.

Ύστερα από περίπου μια ώρα συνεδρίασης, οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 30 εκατ. ευρώ, με την τάση του Γενικού Δείκτη να βαίνει ισχυροποιούμενη, να ”παλεύει” για την υπέρβαση των 4.175 μονάδων, δίνοντας πρόγευση, τουλάχιστον για την τρέχουσα εβδομάδα.

Πακέτα μετοχών πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Ειδικότερα, πέρασε ένα πακέτο 1.194.269 τεμαχίων της Alpha Bank στα 30,56 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,4%.

Επίσης, πέρασε ένα πακέτο 899.700 τεμαχίων της Εθνικής ήτοι ποσοστό 0,26% στα 39,92 ευρώ ανά μετοχή και ένα πακέτο 628.850 τεμαχίων της Τρ. Πειραιώς στα 25,22 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,29%.

Tέλος, πραγματοποιήθηκαν σήμερα δύο πακέτα συνολικά 250.000 τεμαχίων της ΓΕΚ ήτοι 0,38% στα 8 ευρώ ανά μετοχή και ένα πακέτο 893.000 τεμαχίων της FG Europe στα 3,22 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,63%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v