Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ”εξέγερση” Αράπογλου και η ουσία

Η άρνηση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκη Αράπογλου να προσέλθει χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank δεν εκπλήσσει. Αν εκπλήσσει κάτι, αυτό είναι η πρόσκληση που του απηύθυναν.

H ”εξέγερση” Αράπογλου και η ουσία
Η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα ενέχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και ρίσκα για τον ελληνικό τραπεζικό όμιλο. Όμως στις επιχειρήσεις, όπως άλλωστε και στη ζωή, η ανάληψη λελογισμένου ρίσκου ενίοτε θεωρείται απαραίτητη για να πάει κανείς μπροστά. Άλλωστε η ανθρωπότητα δεν θα είχε φτάσει ποτέ ως εδώ που έφτασε, αν κάποιοι πρωτοπόροι δεν τολμούσαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα και να διαφοροποιηθούν.

Καλώς η κακώς, η Εθνική Τράπεζα δεν μπόρεσε να μπει γρηγορότερα στη μεγάλη αγορά της γείτονος. Οι αρχικές συζητήσεις για την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου μετοχών, του 30%, σε μια μεγαλύτερη τουρκική τράπεζα, την Garanti, που ξεκίνησαν το τελευταίο τρίμηνο του 1999 επί προεδρίας του αειμνήστου προέδρου της Εθνικής Θεόδωρου Καρατζά, δεν ευοδώθηκαν. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της Garanti Bank ήταν μικρότερη από 1,0 δισ. ευρώ εκείνη την εποχή. Η μεγάλη οικονομική κρίση της Τουρκίας που ακολούθησε δεν ευνόησε άλλες προσπάθειες, ενώ η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Εθνικής την άνοιξη του 2004 ”πάγωσε” την εξαγορά μιας μεσαίας τουρκικής χρηματιστηριακής εταιρίας που ήταν... στα σκαριά, δίνοντας την ευκαιρία στην EFG Eurobank να την αποκτήσει έναν περίπου χρόνο αργότερα.

Με τις μεγάλες τράπεζες στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να έχουν πλέον ιδιωτικοποιηθεί, η είσοδος στην τουρκική αγορά, παρά το αυξημένο πολιτικό ρίσκο, ήταν εκ των ουκ άνευ για μια τράπεζα που φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο της περιφερειακής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε συνοδεύσει τον αείμνηστο Καρατζά σε ορισμένα από εκείνα τα ταξίδια στην Τουρκία, κατανόησε αμέσως περί τίνος πρόκειται και έσπευσε να χαιρετίσει την εξαγορά της Finansbank από την Εθνική κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, τον προηγούμενο μήνα, διατυπώνοντας ευλόγως κάποιες επιφυλάξεις γιατί δεν είχαν γίνει μέχρι τότε γνωστά όλα τα οικονομικά στοιχεία της εξαγοράς.

Όμως, λίγες μέρες αργότερα, η διοίκηση της Εθνικής έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα οικονομικά στοιχεία του ντιλ και απάντησε στις ερωτήσεις των άμεσα ενδιαφερομένων, που είναι οι αναλυτές και οι θεσμικοί μέτοχοί της. Οι τελευταίοι έχουν άμεσο ενδιαφέρον αλλά και ειδικές γνώσεις για να κατανοήσουν κατά πόσο η συγκεκριμένη εξαγορά θίγει τα συμφέροντά τους. Πολύ περισσότερες θα λέγαμε από τους πολιτικούς.

Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε αντικειμενικό και καλοπροαίρετο παρατηρητή να αντιληφθεί τι εξυπηρετούσε η πρόσκληση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλή για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Άλλωστε, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο κ. Αράπογλου δεν θα απαντούσε σε οποιαδήποτε σχετική ερώτηση του υποβαλλόταν είτε γραπτώς είτε κατ’ ιδίαν από οποιονδήποτε βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου, πόσο μάλιστα αν επρόκειτο για προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η κ. Βάσω Παπανδρέου.

Επομένως, η πρόσκληση δεν είχε νόημα και η απάντηση Αράπογλου ήταν εύλογη, αφού το Δημόσιο δεν έχει πλέον ούτε μία μετοχή της Εθνικής στην κατοχή του και η όποια μειοψηφική παρουσία του στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας εξαντλείται στη συμμετοχή των Ταμείων, τις διοικήσεις των οποίων διορίζει.

Απομένει λοιπόν μία μόνο ακόμη εξήγηση για τη συγκεκριμένη πρόσκληση: η προσπάθεια δημιουργίας πολιτικού θέματος και εντυπώσεων. Ωστόσο, αυτή καθεαυτή σαν πρακτική για τέτοιου είδους ζητήματα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα γίνει αργά ή γρήγορα μπούμερανγκ στα χέρια εκείνων που τα επινοούν, και προφανώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας απ’ αυτούς.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v