DR. MONEY

Από το Καστελόριζο του 2010 στο 2024: Σε αρκετά δεν βάλαμε μυαλό

Από το Καστελόριζο του 2010 στο 2024: Σε αρκετά δεν βάλαμε μυαλό

Η συμπλήρωση 14 χρόνων από το διάγγελμα του ΓΑΠ με το οποίο ανακοίνωσε την είσοδο της Ελλάδας σε μνημόνιο από το Καστελόριζο θα έπρεπε να είναι ημέρα αναστοχασμού, προβληματισμού και εξαγωγής συμπερασμάτων.

Να μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος

Να μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πριν από λίγο καιρό ότι δεν θα ξοδεύουμε τα πλεονάσματα από εδώ και πέρα αλλά θα τα κρατάμε για  χαλεπούς καιρούς. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος θα κληθούν να αποδείξουν ότι εννοούν αυτά που λένε από φέτος.  

Η S&P, η Moody’s και η Ελλάδα

Η S&P, η Moody’s και η Ελλάδα

Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μόνο μεταξύ κρατών. Υπάρχει επίσης μεταξύ των οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας κρατών και εταιρειών. Η αναπάντεχη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από τον οίκο S&P έχει κι αυτή τη διάσταση.

Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά για την Ελλάδα;

Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά για την Ελλάδα;

Τα δημόσια οικονομικά, τα οποία ήταν η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας από την ίδρυσή της, θεωρούνται το ισχυρό χαρτί της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Όμως, η ιστορία δεν είναι με το μέρος της σ’ αυτό.   

Η παγίδα των ξένων αποταμιεύσεων: Από το χρεοστάσιο του 1932 στο σήμερα

Η παγίδα των ξένων αποταμιεύσεων: Από το χρεοστάσιο του 1932 στο σήμερα

Στις 18 Απριλίου του 1932, ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος κήρυξε προσωρινό χρεοστάσιο λόγω οικονομικής αδυναμίας. Τόσο αυτή η χρεοκοπία όσο και οι υπόλοιπες της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 1929 μέχρι σήμερα έχουν κάτι κοινό. Έναν εθισμό.

Η παγίδα της δημογραφικής κρίσης και ο Elon Musk

Η δημογραφική κρίση είναι σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια αλλά λίγα πράγματα έχουν γίνει για την αντιμετώπισή της. H ανάρτηση του Elon Musk στο X για την πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας ήταν ακριβής και ίσως πλέον μη αντιστρέψιμη.

Τα γεωπολιτικά και ο σκύλος που δεν γαβγίζει

Η ιστορία διδάσκει ότι το ποντάρισμα σε γεωπολιτικά γεγονότα είναι μια βραχυπρόθεσμη προσέγγιση, που σπανίως αποδίδει επενδυτικά μεσομακροπρόθεσμα. Ούτε αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά, όπως δείχνει ένας δείκτης που κοιτάζουν οι μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου.

Ηλεκτρονικός πόλεμος και drones made in Greece

Η ανάπτυξη της οικονομίας είναι συνυφασμένη με την εθνική ασφάλεια. Η ανάπτυξη εγχώριων οπλικών συστημάτων, π.χ. drones κατά τα πρότυπα του Ισραήλ, εξυπηρετεί την οικονομία και την ασφάλεια, σε αντίθεση με την εισαγωγή τους μέσω εμπόρων όπλων την τελευταία στιγμή. 

H απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και η διαφθορά

Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων με κάθε τρόπο ήταν ο πρώτος στόχος διαδοχικών κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως, το αποτέλεσμα είναι φτωχό. Η έρευνα για ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης (Politico) δείχνει ότι μυαλό δεν βάλαμε.   

Το φάντασμα του Βόλκερ, ο Τραμπ και η Λαγκάρντ

Όταν εμπλέκονται οι προεδρικές εκλογές, η αξιοπιστία των νομισματικών αρχών και οι εξελίξεις στον πληθωρισμό, το κοκτέιλ μπορεί να αποδειχθεί εκρηκτικό και να ενέχει εκπλήξεις. Περισσότερο στις ΗΠΑ και λιγότερο στην Ευρωζώνη και την ΕΚΤ. 

Το Ταμείο Ανάκαμψης απειλείται με αποτυχία

H πετρελαϊκή απειλή και η Ελλάδα

To φάντασμα των Greek statistics επιστρέφει μέσω… Eurostat

Οι μεγάλες μπίζνες της κλιματικής αλλαγής

Δεν θέλουμε να γίνουμε Ιρλανδία;

Οι ισχυρές οικονομίες χτίζονται σε γερά θεμέλια, όχι στην άμμο

Η άλλη όψη της αύξησης του κατώτατου μισθού

Η χαλαρή Ελλάδα και το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» του 2023

Στο δημογραφικό, κάντε το όπως η Optima Bank

Παρά την ανάπτυξη, παραμένουμε ο φτωχός συγγενής στην ΕΕ

v