Στο δημογραφικό, κάντε το όπως η Optima Bank

Οι θάνατοι ήταν σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις το 2023, οδηγώντας σε περαιτέρω συρρίκνωση του πληθυσμού. Αυτή η τάση δεν θα αλλάξει εύκολα, αν η πολιτεία δεν προσφέρει κίνητρα σε νέα ζευγάρια και οι εταιρείες δεν ακολουθήσουν το παράδειγμα της Optima Bank. 

Στο δημογραφικό, κάντε το όπως η Optima Bank

Η χθεσινή ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μας έκανε μεγάλη εντύπωση και συνάμα εξέπληξε ευχάριστα. 

Η ανάρτηση ανέφερε ότι η Optima Bank αποφάσισε να προσφέρει 1.000 ευρώ τον μήνα στους εργαζομένους της τράπεζας οι οποίοι θα αποκτήσουν νέο παιδί για διάστημα 12 μηνών.

Αργότερα, επιβεβαιώσαμε την είδηση και θυμηθήκαμε τι μας είχε πει ο πρόεδρός της Γιώργος Τανισκίδης. «Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 65 χιλιάδες το 2023. Χάσαμε ένα Ρέθυμνο ή μια Αλεξανδρούπολη, αν θες, μέσα σ’ ένα έτος και το περνάμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα».

Είναι προφανές ότι η πρωτοβουλία της Optima Bank να πριμοδοτήσει όσα ζευγάρια κάνουν παιδιά  αντικατοπτρίζει την αίσθηση του επείγοντος που εξέφραζε ο πρόεδρός της. Όμως, το ζητούμενο για μια χώρα που βλέπει τον μόνιμο πληθυσμό της να μειώνεται χρόνο με τον χρόνο είναι να μην είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας στον τραπεζικό χώρο και γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα.

Με άλλα λόγια, ελπίζουμε ότι κι άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Optima, συνεισφέροντας στην αντιστροφή της τάσης που έφερε τις γεννήσεις, κάπου 76 χιλιάδες πέρυσι, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1932, που η ΕΛΣΤΑΤ (ή όπως ονομαζόταν τότε) ξεκίνησε να κρατά στοιχεία. 

Θα χρειασθεί όμως και η πολιτεία να δώσει ένα χέρι βοηθείας. Πώς; Να μην υπόκεινται αυτά τα ποσά σε εισφορές και φόρους.  

Κατανοούμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται πρόταση σύμφωνα με την οποία οι οικειοθελείς παροχές των επιχειρήσεων γι’ αυτό τον σκοπό δεν θα υπόκεινται σε κάθε είδους κρατήσεις. Μ’ αυτό τον τρόπο, τα νέα ζευγάρια θα εισπράττουν ολόκληρο το ποσό αφορολόγητο.            

Οι υποστηρικτές της πρότασης ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει δαπάνη για το Δημόσιο και αυτό είναι αλήθεια. Από την άλλη πλευρά, το τελευταίο θα πρέπει να εξετάσει αν υπάρχει απώλεια φορολογικών εσόδων και σε ποια έκταση. Ακόμη κι αν εκτιμηθεί ότι υπάρχει, δεν πρέπει λογικά να είναι μεγάλη. 

Φυσικά, κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι στην Ελλάδα ζούμε. Επομένως είναι πιθανό να σπεύσουν μερικοί να χρησιμοποιήσουν το παραθυράκι του αφορολόγητου, ακατάσχετου κ.λπ. για άλλους σκοπούς πέρα από το δημογραφικό.

Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλεισθεί, αν και εναπόκειται στην όποια κυβέρνηση να το αντικρούσει. Όμως, το δημογραφικό θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρισθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, με εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. 

Επομένως, η αντιμετώπισή του επείγει, ενέχει δημοσιονομικό κόστος και απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό. Υπό αυτή την έννοια, η συστράτευση του ιδιωτικού τομέα σ’ αυτό τον σκοπό είναι απαραίτητη.

Η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νέων ζευγαριών μέσω αφορολόγητων οικειοθελών παροχών από τους εργοδότες τους, κατά τα πρότυπα της Optima Bank, θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης.

Ως εκ τούτου, οι μεν άλλες τράπεζες και επιχειρήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Optima Bank, η δε κυβέρνηση, και ειδικότερα το ΥΠΕΘΟ, να τις ενθαρρύνει ώστε να εισπράττουν όσοι κάνουν παιδιά ολόκληρο το ποσό, χωρίς φόρους και κρατήσεις. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v