Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DR. MONEY

Ακόμη δεν είδαμε το πλεόνασμα, αρχίσαμε να το μοιράζουμε

Ακόμη δεν είδαμε το πλεόνασμα, αρχίσαμε να το μοιράζουμε

Αισθανόμενη τη δημοσκοπική πίεση, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις διαρροές για φοροελαφρύνσεις και άλλες παροχές λόγω καλύτερου του αναμενόμενου δημοσιονομικού αποτελέσματος το 2024. Όμως, δεν είναι σοφό αυτό που κάνει.

Οι νέοι στην Ελλάδα δεν εμπιστεύονται κυβέρνηση, θεσμούς 

Οι νέοι στην Ελλάδα δεν εμπιστεύονται κυβέρνηση, θεσμούς 

Η χαμηλή γονιμότητα και η αύξηση της μακροζωίας καθιστούν την Ελλάδα μία από τις πιο γηρασμένες χώρες στον κόσμο. Εξίσου ανησυχητική είναι η εντύπωση που έχουν οι νέοι μας για την κυβέρνηση, τη δικαιοσύνη και άλλους θεσμούς.

Ένας ανασχηματισμός δεν φέρνει την Άνοιξη

Ένας ανασχηματισμός δεν φέρνει την Άνοιξη

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τη Moody's συνιστά και τυπικά το τέλος μιας εποχής. Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε την ίδια μέρα.

Η τελευταία(;) ζαριά του Κυρ. Μητσοτάκη

Η τελευταία(;) ζαριά του Κυρ. Μητσοτάκη

Οι αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι νησίδα πολιτικής σταθερότητας σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας και αλλαγών στην Ευρώπη. Όμως, αυτό μπορεί να αλλάξει αν ο πρωθυπουργός αποτύχει να αντιστρέψει την πτωτική πορεία της ΝΔ με τον ανασχηματισμό.

Αποπληθωρισμός απο την πίσω πόρτα

Αποπληθωρισμός απο την πίσω πόρτα

Η ορθόδοξη άποψη θέλει τους δασμούς να οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού. Όταν πληρώνεις 10% ή 25% παραπάνω για κάποια αγαθά, ο πληθωρισμός ανεβαίνει. Όμως, η ορθόδοξη άποψη δεν είναι πάντοτε σωστή.

O Τραμπ δεν μπλοφάρει με τους δασμούς

Στην πρώτη θητεία του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε τους δασμούς ως διαπραγματευτικό όπλο για να κερδίσει κάποια πράγματα. Ο Τραμπ 2.0 είναι τελείως διαφορετική περίπτωση και ο σκοπός του είναι άλλος.  

Η ρήτρα διαφυγής οδηγεί μερικές φορές σε παγίδα χρέους

Η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για αύξηση των αμυντικών δαπανών οδηγεί σε αύξηση του χρέους και αυτό είναι επικίνδυνο για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα. Μπορείς να κοροϊδέψεις τις αγορές μια φορά, όμως δεν μπορείς να τις κοροϊδεύεις για πάντα.

Ανάπτυξη και ισχυρός θεσμός Δικαιοσύνης πάνε μαζί

Ο θεσμός της Δικαιοσύνης συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τον βαθμό στο οποίο λειτουργεί το κράτος δικαίου. Τα γκάλοπ δείχνουν ότι κάπου 7-8 στους 10 δεν εμπιστεύονται την Δικαιοσύνη. Αυτό πρέπει να αλλάξει με συνταγματικές και μη μεταρρυθμίσεις. 

Deja vu: Η Ελλάδα και η Γερμανία το 2003 και το 2025

Η γερμανική οικονομία είχε φέτος πρόβλημα, όπως το 2003, αλλά οι προσδοκίες για μεγάλη αύξηση των κρατικών δαπανών άλλαξαν την ψυχολογία. Στην Ελλάδα, οι προσδοκίες για ανάπτυξη δεν έχουν αλλάξει, αλλά υπάρχει κάτι που μας ενώνει με το τότε.

Γιατί οι αγορές προτιμούν τις ευρωπαϊκές μετοχές

Την Ημέρα της Νίκης (V-Day) το 1945, μόνο το 10% των γερμανικών σιδηροδρόμων λειτουργούσε. 13 μήνες μετά, το 93% και 800 γέφυρες είχαν φτιαχθεί. Έχουν λοιπόν λόγους να πιστεύουν οι αγορές τον κ. Μερτς, όταν χρησιμοποιεί τη φράση «οτιδήποτε χρειαστεί» του Ντράγκι.

Τραμπ εναντίον αγορών

O Ψυχρός Πόλεμος τελειώνει στην Ουκρανία

Από το Grenfell στα Τέμπη: Χωρίς κάθαρση υπάρχει Νέμεσις

Το ισχυρό χαρτί της ΕΕ στο παίγνιο με τον Τραμπ δεν είναι οι δασμοί

H κρίση των πυραύλων στην Κούβα, ο Τραμπ και ο Πούτιν

Δεν υπάρχει κομψή λύση στο στρατηγικό πρόβλημα της Γερμανίας

Το γερμανικό αποτέλεσμα φέρνει αναμνήσεις και στρατηγική διαίρεση στην ΕΕ

Το χάσμα Βορρά-Νότου στην ΕΕ, η Ελλάδα και ο Τραμπ 

Οι δικαστικές αποστάσεις α λα καρτ δεν βοηθούν τη χώρα

Κι όμως η Ελλάδα δεν θα είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην ΕΕ το 2026

v