Ο πρόεδρος Τραμπ μπλόφαρε για να επιτύχει τα καλύτερα δυνατόν ντιλ στο εμπόριο κατα την διάρκεια της 1ης θητείας του.
Δεν γνωρίζουμε αν θα το επαναλάβει στη δεύτερη που μόλις ξεκίνησε. Όμως, θα ήταν λάθος να μην πάρει κάποιος στα σοβαρά όσα λέει για τους δασμούς. Ιδίως, αν τον αφορούν όπως συμβαίνει με την ΕΕ.
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες οτι θα ανακοινώσει σύντομα την επιβολή δασμών 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και σ' άλλα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται σε όλα. Μάλλον δεν μπλοφάρει.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ ήταν μεγάλο και ανερχόταν σε 160 δισ. ευρώ περίπου το 2023.
Η ΕΕ δεν μπορεί παρά να ανταπαντήσει άμεσα και δυναμικά. Όμως, θα ήταν οικονομικά αδιανόητο να ανταπαντήσει μόνο με δικούς της δασμούς όταν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αμερικανικές εξαγωγές.
Αρκετοί αναλυτές και άλλοι υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκμεταλλευθεί τον χρόνο μέχρι την επιβολή των δασμών ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατόν ντιλ, διαπραγματευόμενη με τις ΗΠΑ.
Μερικοί προτείνουν ως κίνηση καλής θέλησης να αυξήσει η ΕΕ τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ καθώς τα χρειάζεται. Επίσης, θα μπορούσε να μειώσει τους δασμούς που επιβάλλει στα εισαγόμενα αμερικανικά αυτοκίνητα στο 2,5% από 10% σήμερα ώστε να τους εξισώσει με εκείνους που βάζουν οι ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα καθώς η επίπτωση εκτιμάται ότι θα είναι μικρή.
Ακόμη, θα μπορούσε να δώσει μια ακόμη μικρή νίκη στον Τραμπ. Πώς; Αποδεχόμενη κάποιες από τις αμερικανικές προτάσεις σε κανονιστικά θέματα στα πλαίσια της απλοποίησης των κανονισμών που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει.
Παρ' όλα αυτά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην ικανοποιηθεί η αμερικανική πλευρά. Κι αυτό γιατί συνδέει το ύψος των δασμών σε κάθε χώρα με κάποια κριτήρια. Ένα από αυτά είναι οι συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ΦΠΑ αλλά τον φόρο πωλήσεων που διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία π.χ. είναι 7% στην Ν. Υόρκη.
Αν η αμερικανική πλευρά δεν συμφωνήσει, η ΕΕ εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στην επιβολή στοχευμένων δασμών σε προϊόντα, π.χ. χυμό πορτοκάλι, σε «ευαίσθητες» πολιτικά πολιτείες. Αν όμως ούτε αυτό αποδώσει, η ΕΕ ίσως θα πρέπει να παίξει με προσοχή ένα ισχυρό αλλά «επικίνδυνο» χαρτί.
Την ενεργοποίηση του Μη Εξαναγκαστικού Εργαλείου (ACI ή Anti-Coercion Instrument) το οποίο ψηφίσθηκε το 2023 ως αντίδραση στις πολιτικές της Κίνας. Σκοπός του ACI είναι να αντιμετωπίσει τον οικονομικό εξαναγκασμό της ΕΕ από ξένα κράτη τα οποία επιδιώκουν να αλλάξουν την πολιτική της ΕΕ ή κάποιου μέλους κράτους.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΤο ACI δίνει την δυνατότητα στην ΕΕ να επιβάλλει δασμούς, περιορισμούς στις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τον αποκλεισμό ξένων εταιρειών από κρατικούς διαγωνισμούς προμηθειών και το κυριότερο να στοχοποιήσει κάποιες υπηρεσίες π.χ. χρηματοοικονομικές ή υψηλής τεχνολογίας ή φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδέονται με ξένες κυβερνήσεις.
Σε αντίθεση με τα αγαθά, οι ΗΠΑ έχουν πλεόνασμα άνω των 100 δισ. ευρώ στις υπηρεσίες με την ΕΕ. Για να μην προκληθούν ευρύτερα προβλήματα όμως, η ΕΕ θα μπορούσε να στοχεύσει τις επιχειρήσεις του Μασκ καθώς συνδέεται με την αμερικανική κυβέρνηση.
Προφανώς, αυτή είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Τα νερά είναι αχαρτογράφητα και γι'αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή. Όμως, το πιο ισχυρό όπλο της ΕΕ σε περίπτωση εμπορικού πολέμου δεν είναι οι δασμοί.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.