Η μακροχρόνια ανάπτυξη μιας χώρας δεν είναι αμιγώς απόρροια της οικονομικής πολιτικής. Συνδέεται επίσης με την ποιότητα των θεσμών καθώς οι τελευταίοι θέτουν τους κανόνες του παιγνιδιού με βάση τους οποίους λειτουργεί η οικονομία και γενικότερα η κοινωνία.
Η ποιότητα των θεσμών δεν είναι εύκολο να μετρηθεί. Όμως, συνδέεται με το κράτος δικαίου, την γραφειοκρατία και την έκταση των φαινομένων διαφθοράς. Όλοι σχεδόν συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει παραγωγικό μοντέλο και γι' αυτό χρειάζεται επενδύσεις. Όμως, πολλές από τις τελευταίες εμποδίζονται από την κρατική γραφειοκρατία και την αργή απονομή Δικαιοσύνης.
Η Δικαιοσύνη είναι από τους βασικούς αν όχι ο κυριότερος θεσμός. Δυστυχώς, 7 με 8 στους 10 συμπατριώτες μας δεν εμπιστεύονται την Δικαιοσύνη σύμφωνα με γκάλοπ. Άλλοι γιατί ίσως θεωρούν ότι η εκτελεστική εξουσία (εκάστοτε κυβέρνηση) και η δικαστική εξουσία (Δικαιοσύνη) συνδιαλέγονται, και άλλοι ίσως για θεωρούν ότι κάποιοι χρηματίζονται.
Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό και δεν είναι τυχαίο. Γι'αυτό δεν θα πρέπει οι αρμόδιοι να σφυρίζουν αδιάφορα αλλά να κινηθούν για να το θεραπεύσουν. Η στήλη έχει υποστηρίξει κι άλλες φορές την ανάγκη να κατοχυρωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα η ανεξαρτησία των τριών εξουσιών.
Σήμερα, το Άρθρο 26 του Συντάγματος, αναφέρει ποιοί ασκούν κάθε εξουσία αλλά δεν αναφέρει ότι τα πρόσωπα της μιας εξουσίας δεν μπορούν να διορίζουν τα πρόσωπα της άλλης εξουσίας. Ως γνωστόν, η ηγεσία της Δικαιοσύνης διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι κωμικοτραγικό όταν πολιτικοί κατα καιρούς για δικούς τους λόγους επικαλούνται την διάκριση των εξουσιών και το Σύνταγμα, γεγονός που δείχνει ότι δεν το έχουν διαβάσει.
Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του σχετικού Άρθρου του Συντάγματος ώστε η εκλογή κάθε ανώτατου δικαστή να μην γίνεται από την κυβέρνηση. Πώς; Θα μπορούσε να γίνει απο την ενισχυμένη λίστα υποψηφίων που προτείνουν οι δικαστές με αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή ή κάποιο άλλο τρόπο.
Επιπλέον, θα πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος της προνομιακής φορολόγησης των βουλευτών και των δικαστών με την εξαίρεση μέρους της βουλευτικής αποζημίωσης των βουλευτών από την οποία επωφελούνται κι οι δικαστές. Όλοι τους θα πρέπει να φορολογούνται όπως οι υπόλοιποι πολίτες. Και δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στους δικαστικούς που αφυπηρετούν να κατέχουν άλλο αξίωμα στο δημόσιο τομέα πριν περάσουν κάποια χρόνια.
Είχαμε αναφέρει παλαιότερα, επικαλούμενοι τον Βασ. Φλωρίδη, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι στην Ελλάδα αντιστοιχούν 37 δικαστές ανα 100.000 κατοίκους έναντι 17 δικαστών στην Ευρώπη κατα μέσο όρο. Επομένως, η αργή απονομή Δικαιοσύνης δεν μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη δικαστών.
Από την άλλη πλευρά, πολλές περισσότερες υποθέσεις φθάνουν στα δικαστήρια, συμβάλλοντας στις καθυστερήσεις, γιατί δεν συμβιβάζονται στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός δικηγόρων στην Ελλάδα που θα πρέπει να ζήσουν. Η Αυστρία έχει 6.500 δικηγόρους έναντι 47.500 στην Ελλάδα με τον αριθμό να αυγατίζει καθώς κάθε χρόνο εισέρχονται 2000 με 3000 δικηγόροι στους συλλόγους. Κι αυτό γιατί το ποσοστό επιτυχίας είναι σχεδόν 100%.
Σε άλλες χώρες, ένα μικρό ποσοστό των αποφοίτων της Νομικής περνάει τις εξετάσεις (bar exam) των δικηγορικών συλλόγων και γίνεται δικηγόρος. Στην Αγγλία είναι κάπου το 10% ενω στη Γαλλία γύρω στο 30% όσων παίρνουν το τεστ το οποίο είναι πολύ δύσκολο. Επομένως, θα πρέπει να περιορισθεί σημαντικά το ποσοστό όσων περνούν το τεστ και γίνονται δικηγόροι ώστε να μειωθεί σταδιακά ο αριθμός τους και να μην επιβαρύνεται το δικαστικό σύστημα της χώρας.
Αναμφισβήτητα, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση συνεπάγεται πολιτικό κόστος αλλά είναι προς το συμφέρον της χώρας και των δικηγόρων μακροχρόνια. Η ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ αμφισβήτηση των θεσμών και ιδίως της Δικαιοσύνης δεν κάνει καλό στη χώρα και στο κράτος δικαίου ενω οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Για να βελτιωθούν οι θεσμοί και να σταματήσει η αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης απο σημαντικό μέρος του κόσμου θα πρέπει το πολιτικό σύστημα και κυρίως η κυβέρνηση να πάρουν πρωτοβουλίες όπως οι προτεινόμενες.
Συνταγματική μεταρρύθμιση με κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση και σταδιακή μείωση των αποφοίτων της Νομικής που γίνονται δικηγόροι για να μειωθεί ο αριθμός τους. Χωρίς τέτοιες δραστικές κινήσεις, καμμία οικονομική πολιτική από μόνη της δεν θα φέρει διατηρήσιμη ανάπτυξη μακροχρόνια.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.