Τέσσερα χρόνια «φαγούρα» χάριν κατευνασμού

Επί σειρά ετών η χώρα μας κρατούσε στο συρτάρι τους χάρτες θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, ανησυχώντας για την αντίδραση της Τουρκίας. Στάση η οποία της κόστισε μία καταδίκη από το Ευρω-δικαστήριο αλλά και τον διεθνή της διασυρμό. Τελικά οι φόβοι της... διαψεύστηκαν.

Τέσσερα χρόνια «φαγούρα» χάριν κατευνασμού

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν και τα πράγματα στην πορεία και επί του πεδίου αναμένεται ότι θα κριθούν τελικά, η έως τώρα ήπια έως “χλιαρή” αντίδραση της Άγκυρας στην ανακοίνωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού της Ελλάδας, καταδεικνύει δύο τινά: πρώτον, ότι οι ανησυχίες σχετικά με το εύρος των αντιδράσεων της Τουρκίας επί του ζητήματος ήσαν υπερβολικές και δεύτερον, ότι η στάση κατευνασμού που έχει υιοθετήσει έως τώρα η χώρα μας ήταν άσκοπη, αν όχι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα.

Όπως επισημαίνει, με απόλυτη σαφήνεια, ο ευρωβουλευτής (ΠΑΣΟΚ) καθηγητής Γιάννης Μανιάτης, «Έπρεπε να ανακοινώσει σήμερα η Τουρκία τον δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό για το μισό Αιγαίο της «Γαλάζιας Πατρίδας» της, να περάσουν 4 ολόκληρα χρόνια από την ημερομηνία της υποχρεωτικής κατάθεσης (το αργότερο 21 Μαρτίου 2021) του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με βάση την Οδηγία 2014/89/ΕΕ και να καταδικαστεί η χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (27 Φεβρουαρίου 2025) για μη συμμόρφωση με την Οδηγία, για να ανακοινώσει επιτέλους η κυβέρνηση τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας….».

Αν και η διάθεση του κ.Μανιάτη είναι ευλόγως αντιπολιτευτική, η επιχειρηματολογία του παραμένει πειστική και ασφαλώς τεκμηριωμένη. Ο ίδιος φέρει εξάλλου, την πατρότητα του φερώνυμου νομοθετήματος επί του οποίου, ακόμη και σήμερα, εδράζονται οι έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές.

Όπως επισημαίνει, λοιπόν: «Τα εξωτερικά όρια της περιοχής χωροθέτησης έχουν ήδη νομοθετηθεί από το 2011, με βάση τον νόμο ΠΑΣΟΚ 4001/2011, ενώ το 2014 για πρώτη φορά η χώρα δημοσίευσε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, χάρτη ελληνικής ΑΟΖ και μάλιστα με γεωγραφικές συντεταγμένες. Επιπλέον, οι οριοθετήσεις ΑΟΖ της χώρας με Ιταλία και Αίγυπτο το 2020 συμπλήρωσαν τις υπόλοιπες περιοχές.».

Υπό το φως, δε, αυτών των επισημάνσεων αλλά και όσων ανακοίνωσαν χθες τα Υπουργεία ΥΠΕΝ και ΥΠΕΞ, αποκαλύπτεται ότι ουδείς ουσιαστικός λόγος συνέτρεχε για αυτήν την τεράστια καθυστέρηση στην ανακοίνωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (ΘΧΣ) της χώρας, η οποία οδήγησε όχι μόνον στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και στον διασυρμό της, στο πλαίσιο της ΕΕ και διεθνώς.

Ο ισχυρισμός του φίλτατου κ. Γεραπετρίτη, δε, ως προς τον χρόνο ανακοίνωσης της ΘΧΣ πως «ήταν γνωστό ότι υπάρχει μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με βάση την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε έως τις 27 Απριλίου να εκδώσει τον θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και έτσι ήταν αναμενόμενο», δεν εξηγεί ούτε τις πολυετείς καθυστερήσεις, ούτε το ήπιο των αντιδράσεων της Τουρκίας. 

Βεβαίως, η ανακοίνωση του ΘΧΣ δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ ή συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας με την γείτονα. Όμως, επ’ αυτού θα στηριχθεί η περαιτέρω διαπραγματευτική επιχειρηματολογία της χώρας μας με την Τουρκία, καθώς αποτυπώνονται σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συμπεριλαμβάνοντας πλήρη επήρεια για τα ελληνικά νησιά, την ύπαρξη της οποίας εντόνως αμφισβητούν οι γείτονες.

Με άλλα λόγια, αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με πλήρη επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών, για πρώτη φορά κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, ιδίως, δε, με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Πρόκειται, δηλαδή, για την έμπρακτη αποτύπωση της υπερίσχυσης του διεθνούς δικαίου έναντι εκείνου του δικαίου του ισχυροτέρου, βάσει του οποίου επιχειρεί η Άγκυρα να κάνει πραγματικότητα τις ονειρώξεις της περί “γαλάζιας πατρίδας”.

Έπρεπε, άραγε, να έρθουμε στο “μη περαιτέρω”, να καταδικαστεί η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να παρέλθουν 4 χρόνια απραξίας ή ακόμη και η ανακοίνωση αντίστοιχου σχεδιασμού εκ μέρους της Τουρκίας, ώστε να παραμεριστεί η στάση κατευνασμού και να ανακοινώσει η χώρα μας, θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό;

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v