Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από το Grenfell στα Τέμπη: Χωρίς κάθαρση υπάρχει Νέμεσις

Η φωτιά στο κτίριο Grenfell στο Λονδίνο σκότωσε 72 άτομα το 2017. Η σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη οδήγησε στον θάνατο 57 ατόμων. Στην Αγγλία δεν υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Γιατί; Υπάρχει απάντηση. 

Από το Grenfell στα Τέμπη: Χωρίς κάθαρση υπάρχει Νέμεσις

Η στήλη ομολογεί ότι δεν είχε ακούσει τη συνέντευξη του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη στο ραδιόφωνο του Σκάι πριν από λίγες μέρες, με θέμα τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και τα Τέμπη. Όμως, την άκουσε εκ των υστέρων.

Σ' εκείνη τη συνέντευξη, ο κ. Φλωρίδης έκανε μια σύγκριση της υπόθεσης της φωτιάς στο κτίριο Grenfell στο Βόρειο Κένσινγκτον του Λονδίνου με εκείνη των Τεμπών όσον αφορά τους χρόνους των πορισμάτων και τις δίκες.   

Σημειώνεται ότι η φωτιά στο κτίριο Grenfell οδήγησε στο θάνατο 72 άτομα το 2017 και ήταν η πιο πολύνεκρη σε οικιστικό συγκρότημα από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ο υπουργός την επικαλέστηκε, τονίζοντας ότι το πρώτο πόρισμα για την τραγωδία στο Grenfell βγήκε μετά από 2 χρόνια, το επόμενο σε 7 χρόνια, ενώ η δίκη έχει προγραμματισθεί για το 2027. 

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ανέφερε ότι το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη αναμενόταν σύντομα (δόθηκε στη δημοσιότητα χθες), όπως και η πραγματογνωμοσύνη του ΕΜΠ για να ολοκληρωθεί η ανάκριση και να ορίσει ο εισαγγελέας δικάσιμο.

Προφανώς, ο κ. Φλωρίδης ήθελε να δείξει ότι η Δικαιοσύνη κινείται γρήγορα για τα Τέμπη και η αμφισβήτησή της δεν δικαιολογείται ενώ η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται και δεν βάζει εμπόδια στο έργο της.  

Όμως, ο υπουργός θα έπρεπε να αναρωτηθεί κάτι άλλο. Γιατί οι Άγγλοι δεν διοργάνωσαν διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης στο Λονδίνο κι άλλες πόλεις για την τραγωδία του Grenfell ενώ η Ελλάδα αναμένεται να παραλύσει σήμερα καθώς πολύς κόσμος θα βγει στους δρόμους για να διαδηλώσει με αφορμή την επέτειο των δύο ετών από τα Τέμπη;

Είναι οι Άγγλοι λιγότερο ψυχοπονιάρηδες από τους Έλληνες ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; 

Την απάντηση μας έδωσε άνθρωπος της αγοράς, ο οποίος έχει σχέση με την Αγγλία και την περιοχή του Κένσινγκτον-Τσέλσι συγκεκριμένα.

«Αμέσως μετά τη φωτιά στο Grenfell Tower, η τότε κυβέρνηση ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις του αρχηγού της πυροσβεστικής, του εκλεγμένου δημάρχου της περιοχής και όλων όσων εμπλέκονταν με την κατασκευή του κτιρίου. Ακόμη κι αν δεν είχαν άμεση σχέση με τη φωτιά», συμπλήρωσε. «Όλοι αυτοί λογοδότησαν και η κοινή γνώμη ικανοποιήθηκε».

Πράγματι, η δίκη εκκρεμεί ακόμη αλλά ο κόσμος αισθάνθηκε ότι η κυβέρνηση έκανε το σωστό και πλήρωσαν όσοι εμπλέκονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η τότε κυβέρνηση δεν περίμενε τι θα αποφασίσει η αγγλική Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Δεν συνέβη το ίδιο στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται τη Δημοκρατική τάξη και περιμένει να δει τι ποινές θα επιβάλει η Δικαιοσύνη όταν ολοκληρωθεί η δίκη. Λες και έχει πάει κανείς φυλακή για τον θάνατο 101 ατόμων στο Μάτι το 2018.

Ακόμη, επέτρεψε στον τότε αρμόδιο υπουργό Μεταφορών να είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ και να επανεκλεγεί ενώ δεν θα έπρεπε.

Είναι λοιπόν επόμενο να αντιδρά διαφορετικά ο κόσμος στην Ελλάδα από την Αγγλία, ζητώντας Δικαιοσύνη και στην πορεία να φθείρεται η κυβέρνηση προς τέρψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αν μάλιστα η κυβέρνηση εμμείνει στη νομικίστικη προσέγγιση της  τραγωδίας των Τεμπών, το μόνο που θα καταφέρει, είναι η ταχύτερη φθορά της. Όταν δεν υπάρξει κάθαρσις, έρχεται η Νέμεσις. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v