O Ψυχρός Πόλεμος τελειώνει στην Ουκρανία

Ο Ψυχρός Πόλεμος, έτσι όπως τον ξέραμε, δεν τελείωσε με την πτώση του κομμουνισμού. Όμως, το μεταπολεμικό μοντέλο γεωπολιτικής και μαζι του ο Ψυχρός Πόλεμος θα τελειώσει στην Ουκρανία ακόμη κι αν η ΕΕ δεν θέλει να αλλάξει. 

O Ψυχρός Πόλεμος τελειώνει στην Ουκρανία

Το κείμενο που ακολουθεί δεν εκφράζει προσωπικές απόψεις αλλά την σύνθεση των απόψεων άλλων, έτσι όπως τις κατανοούμε, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο κέντρο των αποφάσεων στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει αρκετή σύγχυση και αβεβαιότητα διεθνώς σχετικά με τις προθέσεις του αμερικανού προέδρου  Ντόναλντ Τραμπ στο γεωπολιτικό τοπίο.

Όλοι, στην ΕΕ κι αλλού, προσπαθούν να καταλάβουν ποιές είναι οι προθέσεις των ΗΠΑ και τι προτίθενται να κάνουν στην Ουκρανία κι αλλού.

Αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μια φράση για να περιγράψουμε τις προθέσεις του προέδρου Τραμπ, αυτή θα ήταν ότι θέλει να αλλάξει την μεταπολεμική τάξη πραγμάτων.

Αυτό προκαλεί ήδη αντιδράσεις διεθνώς και κυρίως στην Ευρώπη. Όμως, η γεωπολιτική είναι ισχύς και οι ΗΠΑ είναι η μοναδική παγκόσμια στρατιωτική και οικονομική υπερδύναμη. 

Ο Τραμπ οργανώνει πρακτικά την νέα τάξη πραγμάτων, έχοντας ως στόχο να μην κοστίζει στις ΗΠΑ τόσα λεφτά όσο η μεταπολεμική. Αν μάλιστα δεν κόστιζε τίποτα θα ήταν ακόμη καλύτερα αλλά αυτό δεν γίνεται όπως αναγνωρίζουν.

Στην νέα τάξη πραγμάτων, ο Τραμπ θεωρεί ότι η Ρωσία δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή για τις ΗΠΑ αλλά είναι μια χώρα με την οποία μπορούν να κάνουν μπίζνες.  Οι ίδιοι θεωρούν ότι η Ρωσία είναι μεν μια στρατιωτική δύναμη με πυρηνικά, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν έχει την ισχύ της Σοβιετικής Ένωσης.  

Το γεγονός ότι η Ρωσία δεν κατόρθωσε να αποκτήσει παρά το 20% της γειτονικής Ουκρανίας μετά από 3 χρόνια πολέμου συνιστά αποτυχία στα μάτια τους. Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να το εκμεταλλευθεί και να φέρει την Ρωσία πιο κοντά στις ΗΠΑ από την Κίνα. Η πρόσφατη δήλωση του αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάρκ Ρούμπιο, το επιβεβαιώνει.

Για τους ανθρώπους του, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει σε αδιέξοδο και καμμία πλευρά δεν μπορεί να τον κερδίσει. Πολύ περισσότερο οι Ουκρανοί χωρίς την στήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες όμως δεν θέλουν να ρίξουν εκεί κι άλλα λεφτά. Επομένως, χρειάζεται μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην οποία η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη. 

Ως γνωστόν, η ΕΕ δεν βλέπει με το ίδιο μάτι την Ρωσία. Πολλές χώρες έχουν δυσάρεστες αναμνήσεις απο την σοβιετική κατοχή και παίρνουν στα σοβαρά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι θα έλθει κατόπιν η σειρά τους. Όμως, αυτό δεν αλλάζει την στάση των ΗΠΑ που θεωρούν ότι η ΕΕ έχει πανικοβληθεί που οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον εκεί όπως παλιά.

Για κάποιους απο αυτούς, το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης. Είναι ένα μεταπολεμικό δημιούργημα που είχε στόχο την άμυνα απέναντι στη δυνητική επέκταση της Σοβιετικής Ένωσης. Η τελευταία δεν υπάρχει, η Ρωσία είναι εξασθενημένη και εν δυνάμει οικονομικός συνεταίρος των ΗΠΑ οπότε δεν έχει νόημα. Ο κόσμος έχει αλλάξει, αλλά η ελίτ της ΕΕ δεν το βλέπει γιατί η παλιά τάξη πραγμάτων τους βόλευε όπως λένε κατ' ιδίαν. Όμως,  οι ΗΠΑ πλήρωναν για την προστασία της Ευρώπης και αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. Θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη. 

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Απο τα παραπάνω προκύπτει ότι η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας μέσω  Ουκρανίας, η οποία είναι το θύμα, σηματοδοτεί το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.   

Ο χρόνος θα δείξει, ποιός είχε δίκιο.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v