Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Μικτά πρόσημα λόγω πετρελαίου και macro

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά από μία νευρική συνεδρίαση κατά την οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο τα καλά macro, τα θετικά σχόλια του Άλαν Γκρίνσπαν για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και η νέα ενίσχυση των τιμών του ”μαύρου χρυσού” και του φυσικού αερίου. Νέο υψηλό 4ετίας για τον FTSE, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο 2002 ο DAX, κέρδη και για τον CAC 40.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά από μία νευρική συνεδρίαση κατά την οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο τα καλά macro, τα θετικά σχόλια του Άλαν Γκρίνσπαν για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και η νέα ενίσχυση των τιμών του ”μαύρου χρυσού” και του φυσικού αερίου. Νέο υψηλό 4ετίας για τον FTSE, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο 2002 ο DAX, κέρδη και για τον CAC 40.

Ειδικότερα, η αγορά πραγματοποίησε θετικό ξεκίνημα ωθούμενη από τις χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ο οποίος σημείωσε ότι ο περιορισμός των κρατικών παρεμβάσεων σε επιχειρηματικούς και οικονομικούς τομείς – κλειδιά έχει καταστήσει την οικονομία των ΗΠΑ αρκετά ευέλικτη ώστε να ”επιβιώνει” των σοκ, όπως οι υψηλές ενεργειακές τιμές.

Παράλληλα, θετικά ήταν και τα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας καθώς οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ εμφάνισαν τον Αύγουστο σημαντική αύξηση κατά 3,3%, έναντι υποχώρησης κατά 4,9% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ήπια ενίσχυση κατά 0,7%.

Ωστόσο, πιέσεις στην αγορά άσκησε η ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά τα μικτά στοιχεία για τα στρατηγικά αποθέματα αλλά και τα σχόλια της Ένωσης Προμηθευτών Φυσικού Αερίου ότι οι τιμές του προϊόντος θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά και το επίπεδο των 67 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου άγγιξε νέα υψηλά πάνω από τα 13 δολ. ανά εκατ. βρετανικών θερμικών μονάδων.

Μικρή ενίσχυση για τη μετοχή της McDonald’s μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal που φέρει hedge fund που κατέχει ποσοστό στην εταιρία να σχεδιάζει τη διάσπασή της σε τρία τμήματα.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της General Motors η οποία κατέφερε να έρθει σε συμφωνία με το συνδικάτων των εργαζομένων στον Καναδά αποφεύγοντας μία δαπανηρή απεργία.

Ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της DaimlerChrysler η οποία ανακοίνωσε την περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας στη Γερμανία, με τους μετόχους να αντιδρούν θετικά στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Θετική η εικόνα της NRG Energy Inc., η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Texas Genco Holdings σε ένα deal που αναμένεται να κλείσει στα 5 δισ. δολ. τουλάχιστον.

Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Caterpillar. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές η μετοχή επηρεάστηκε από την υποβάθμιση της σύστασης της UBS για τη μετοχή της εταιρίας πώλησης γεωργικών μηχανημάτων Agco Corp.

Πτώση σημείωσε η μετοχή της Apple Computers καθώς η εταιρία παραδέχθηκε ότι έχει δεχθεί παράπονα για προβλήματα στο νέο μοντέλο της iPod.

Απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της Eastman Kodak μετά την ανακοίνωση ότι η συνολική αύξηση των εσόδων στο 2005 θα είναι υψηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων για 36%, ωστόσο τα συνολικά λειτουργικά κέρδη θα διαμορφωθούν χαμηλότερα του εύρους των 275-325 εκατ. δολ. που ήταν η πρόβλεψη της διοίκησης στις αρχές του 2005.

Υποχώρησε η μετοχή της Novellus Systems μετά την υποβάθμιση της σύστασης της JP Morgan σε underweight από neutral.

To δικαίωμα του ΟΤΕ κέρδισε 2,41%, στα 10,21 δολάρια, ενώ το ADR της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε 0,53%, στα 7,53 δολάρια. Άνοδος 0,52% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,05 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.473,09 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,16%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχώρησε κατά 0,05%, στις 2.115,40 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,10% στις 1.216,90 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε νέο υψηλό 4 ετών στις 5.494,80 μονάδες με κέρδη 0,87%, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 1,67% στις 5.048,74 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο 2002, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,16% στις 4.599,63 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v