Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Νευρικότητα με τα βλέμματα στο πετρέλαιο

Νευρικότητα επικρατεί στη Wall Street καθώς η νέα ανοδική κίνηση του ”μαύρου χρυσού” και του φυσικού αερίου επισκιάζει τα καλά macro και τα θετικά σχόλια του Α. Γκρίνσπαν για την ευελιξία και τις αντοχές της οικονομίας των ΗΠΑ. Νέο υψηλό 4ετίας για τον FTSE, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο 2002 ο DAX, κέρδη και για τον CAC 40.

Νευρικότητα επικρατεί στη Wall Street καθώς η νέα ανοδική κίνηση του ”μαύρου χρυσού” και του φυσικού αερίου επισκιάζει τα καλά macro και τα θετικά σχόλια του Α. Γκρίνσπαν για την ευελιξία και τις αντοχές της οικονομίας των ΗΠΑ. Νέο υψηλό 4ετίας για τον FTSE, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο 2002 ο DAX, κέρδη και για τον CAC 40.

Ειδικότερα, η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ν. Υόρκης ενισχύεται εκ νέου πάνω από τα 66 δολ. ανά βαρέλι, ενώ στα επίπεδα των 64 δολαρίων κυμαίνεται το Brent στο Λονδίνο μετά τα μικτά στοιχεία για την πορεία των στρατηγικών αποθεμάτων. Την ίδια στιγμή άνοδο 6,3% εμφανίζουν οι τιμές του φυσικού αερίου μετά τις ανακοινώσεις από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων για σημαντική δραστηριότητα στο τροπικό σύστημα στην θάλασσα της Καραϊβικής.

Η αγορά ξεκίνησε θετικά ωθούμενη από τις χθεσινές δηλώσεις Γκρίσνπαν ότι ο περιορισμός των κρατικών παρεμβάσεων σε επιχειρηματικούς και οικονομικούς τομείς – κλειδιά έχει καταστήσει την οικονομία των ΗΠΑ αρκετά ευέλικτη ώστε να ”επιβιώνει” των σοκ, όπως οι υψηλές ενεργειακές τιμές.

Θετικά ήταν και τα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας καθώς οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ εμφάνισαν τον Αύγουστο σημαντική αύξηση κατά 3,3%, έναντι υποχώρησης κατά 4,9% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ήπια ενίσχυση κατά 0,7%.

Υπό πίεση βρίσκονται τίτλοι εταιριών του λιανικού εμπορίου όπως η Target Corp. λόγω των ανησυχιών ότι τα υψηλότερα κόστη στα καύσιμα θα περικόψουν την προσωπική κατανάλωση.

Πτωτικά κινείται η μετοχή της Eastman Kodak μετά την ανακοίνωση ότι η συνολική αύξηση των εσόδων στο 2005 θα είναι υψηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων για 36%, ωστόσο τα συνολικά λειτουργικά κέρδη θα διαμορφωθούν χαμηλότερα του εύρους των 275-325 εκατ. δολ. που ήταν η πρόβλεψη της διοίκησης στις αρχές του 2005.

Υποχωρεί ο τίτλος της Novellus Systems μετά την υποβάθμιση της σύστασης της JP Morgan σε underweight από neutral.

Ενισχύεται η μετοχή της McDonald’s μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal που φέρει hedge fund που κατέχει ποσοστό στην εταιρία να σχεδιάζει τη διάσπασή της σε τρία τμήματα.

Κέρδη αποκομίζει η μετοχή της General Motors η οποία κατέφερε να έρθει σε συμφωνία με το συνδικάτων των εργαζομένων στον Καναδά αποφεύγοντας μία δαπανηρή απεργία.

Θετική η εικόνα της DaimlerChrysler η οποία ανακοίνωσε την περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας στη Γερμανία, με τους μετόχους να αντιδρούν θετικά στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.450 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,05%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,14%, στις 2.113 μονάδες και ο S&P 500 κυμαίνεται στις 1.215 μονάδες με οριακές απώλειες 0,02%.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε νέο υψηλό 4 ετών στις 5.494,80 μονάδες με κέρδη 0,87%, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 1,67% στις 5.048,74 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο 2002, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,16% στις 4.599,63 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v