Γιατί ανεβαίνει ο χρυσός;

Πέρυσι, ο χρυσός λειτουργούσε ως μέθοδος hedging στο δολάριο. Ενισχυόταν όταν το δολάριο έπεφτε και το αντίστροφο. Όμως στην παρούσα φάση, το ευγενές μέταλλο έχει δημιουργήσει δικό του ”μομέντουμ”, με τους αναλυτές να μιλούν για τιμές στα 500 δολάρια την ουγκιά και ακόμη παραπάνω. Όμως, αλήθεια, γιατί ενισχύεται ο χρυσός;

του Philip Coggan

Ο χρυσός αναρριχήθηκε σε υψηλό 18 ετών την Πέμπτη, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 475 δολάρια την ουγκιά στην Ασία. Όμως αυτό που ενθουσιάζει τους αισιόδοξους είναι ότι το κίτρινο μέταλλο δεν ενισχύεται απλά έναντι ενός αδύναμου δολαρίου. Καταγράφει επίσης την υψηλότερη τιμή του σε γεν από το 1991.

Στο μεγαλύτερο διάστημα του παρελθόντος έτους, ο χρυσός λειτουργούσε ως μέθοδος hedging στο δολάριο. Ενισχυόταν όταν το δολάριο έπεφτε και το αντίστροφο. Όμως στην παρούσα φάση, που το ευγενές μέταλλο έχει δημιουργήσει δικό του ”μομέντουμ”, οι αναλυτές μιλούν με ενθουσιασμό για τιμή στα 500 δολάρια την ουγκιά και ακόμη παραπάνω.

Όμως, γιατί ενισχύεται ο χρυσός; Οι παραδοσιακοί επενδυτικοί λόγοι για τοποθετήσεις σε χρυσό ήταν ο ρόλος του ως hedging στον πληθωρισμό και σε ενδεχόμενη χρηματοοικονομική ύφεση. Από πλευράς πληθωρισμού, κάποιος θα μπορούσε να επισημάνει τις επιπτώσεις των υψηλών πετρελαϊκών τιμών, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντική αύξηση στον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου. Όμως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, το πετρέλαιο θεωρείται αντιπληθωριστική δύναμη, λόγω των επιπτώσεων στην καταναλωτική ζήτηση.

Επιπροσθέτως, εάν ο πληθωρισμός προκαλούσε όντως ανησυχίες, δεν θα αποτυπώνονταν στις αγορές ομολόγων;

Εν τω μεταξύ, εάν οι αγορές ανησυχούσαν όντως για οικονομική κατάρρευση, κάποιος θα περίμενε να δει ισχυρή διόρθωση σε επενδυτικές κατηγορίες με ρίσκο, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα επιχειρήσεων και αναδυόμενων αγορών. Όμως όλες αυτές οι κατηγορίες δεν έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα εντός του έτους.

Οπότε, ενισχύεται ίσως ο χρυσός λόγω της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης; Η ζήτηση για κοσμήματα έχει ενισχυθεί κατά 15,7% στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Όμως, o Alan Williamson της HSBC επισημαίνει ότι η ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει κατά 8,4% στο δεύτερο εξάμηνο. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις των κεντρικών τραπεζών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα επίπεδα ρεκόρ των 672 τόνων στο έτος.

Όπως υποστηρίζει ο Williamson, η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης δεν είναι δυνατόν να εξηγήσει την πρόσφατη εκτίναξη της τιμής του. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, ιστορικά δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ της ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης, και της τιμής του χρυσού.

Οπότε, κάτι άλλο οδηγεί την αγορά. Ίσως είναι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια τα οποία πρόσφατα είχαν τοποθετηθεί στα εμπορεύματα, να ελκύονται πλέον από το χρυσό. Άλλωστε υπάρχει έντονο θετικό ”μομέντουμ” και πληθώρα επενδυτών που θεωρούν ότι ένα υψηλό 18 ετών είναι πολύ αισιόδοξο μήνυμα.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v