Πόσο μακριά θα πάει η Fed;

Στο ”Δώδεκα οργισμένοι άνθρωποι”, το δικαστικό δράμα του σκηνοθέτη Sidney Lumet, ο ”αντιρρησίας” Henry Fonda πείθει μόνος του το σώμα των ενόρκων για την αθωότητα ενός εφήβου που ήταν κατηγορούμενος για φόνο. Οι χρηματιστηριακές αντιδράσεις στην τελευταία αύξηση δείχνουν ότι οι αγορές αναρωτιούνται για το αν ο κυβερνήτης της Federal Reserve Mark Olson μπορεί να παίξει αντίστοιχο ρόλο στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

του Philip Coggan

Στο ”Δώδεκα οργισμένοι άνθρωποι”, το δικαστικό δράμα του σκηνοθέτη Sidney Lumet, ο ”αντιρρησίας” Henry Fonda πείθει μόνος του το σώμα των ενόρκων για την αθωότητα ενός εφήβου που ήταν κατηγορούμενος για φόνο. Η αγορά αναρωτιέται για το αν ο κυβερνήτης της Federal Reserve Mark Olson μπορεί να παίξει αντίστοιχο ρόλο στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Olson ήταν το μοναδικό μέλος της 10μελούς Federal Open Market Committee που ψήφισε εναντίον της αύξησης επιτοκίων την Τρίτη. Η ψήφος του προκάλεσε μικτές αντιδράσεις στις κεφαλαιαγορές.

Ορισμένοι σίγουρα ήλπιζαν ότι η Fed θα διατηρούσε αμετάβλητα τα επιτόκια έως ότου μπορέσει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του τυφώνα ”Κατρίνα” και των υψηλών τιμών στη βενζίνη. Αυτό εξηγεί και τη μεγάλη πτώση του Dow Jones καθώς και την ανοδική κίνηση των αποδόσεων των ομολόγων.

Όμως οι επενδυτές έδειξαν να αλλάζουν γνώμη την Τετάρτη, θεωρώντας την αρνητική ψήφο του κ. Olson ως την πρώτη ένδειξη ότι η Fed ίσως να είναι κοντά στην ολοκλήρωση του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Το δολάριο υποχώρησε έναντι του ελβετικού φράγκου και του ευρώ. Οι υψηλές αποδόσεις είναι ένας λόγος που η αμερικανική ισοτιμία έχει αποδώσει καλά εφέτος.

Τα συμβόλαια των Fed funds στο Chicago Board of Trade δείχνουν ότι οι επενδυτές δεν είναι βέβαιοι για το μέχρι πού θα φτάσει η Fed. Μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης το Νοέμβριο είναι ήδη αποτιμημένη στην αγορά (και αναμένεται από 19 στους 21 primary dealers ομολόγων, σύμφωνα με το Reuters). Όμως οι τιμές υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές είναι διχασμένοι αναφορικά με το τι θα γίνει το Δεκέμβριο.

Η επικείμενη προσέγγιση του τυφώνα ”Ρίτα” προσθέτει μια επιπλέον αιτία προσοχής στους υπολογισμούς. Η Fed δεν πτοήθηκε από έναν τυφώνα, αλλά ίσως ο δεύτερος θα κάνει τη διαφορά. Αυτό που περιπλέκει τις εκτιμήσεις είναι οι πιθανές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των τιμών της βενζίνης στα επίπεδα του πληθωρισμού. Η Credit Suisse First Boston επισημαίνει ότι η ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή γι’ αυτό το μήνα μπορεί να φτάσει και το 4,5%.

Ο Richard Yamarone, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στην Argus Research, επισημαίνει: ”Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός να διαμορφώνεται στο 4% ή και σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Και η Fed θέλει να αποφύγει ένα τέτοιο μέγεθος με κάθε κόστος”. Πιστεύει ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να ενισχύει τα επίπεδα των επιτοκίων και μετά το Δεκέμβριο.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v