Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζημιές-ρεκόρ στις αποβάθρες πετρελαίου λόγω τυφώνα

Ο τυφώνας Ρίτα προκάλεσε στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις την μεγαλύτερη ζημιά από όλες τις μεγάλες καταιγίδες στην ιστορία του Κόλπου του Μεξικό και θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην άντληση πετρελαίου όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε πηγές μέχρι την Μέση Ανατολή.

Ζημιές-ρεκόρ στις αποβάθρες πετρελαίου λόγω τυφώνα
Ο τυφώνας Ρίτα προκάλεσε στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις την μεγαλύτερη ζημιά από όλες τις μεγάλες καταιγίδες στην ιστορία και θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην άντληση πετρελαίου όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε πηγές μέχρι την Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η αμερικανική υπηρεσία ODS-Petrodata, που διαθέτει στοιχεία για τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, τονίζει ότι θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη σε αποβάθρες στον Κόλπο του Μεξικό κατά τη φετινή χρονιά.

Η Credit Suisse First Boston αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της: ”Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, έχουν εξαφανιστεί τελείως ή έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές όλες τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Κόλπου.”

Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ αναφέρει ότι εννέα αποβάθρες έχουν αποκολληθεί από τις θαλάσσιες βάσεις τους και πλέουν άχρηστες στον Κόλπο.

Ελλείψεις στις αποβάθρες, που είναι κινητές και χρησιμοποιούνται στην άντληση του πετρελαίου, υπήρχαν και πριν πλήξουν οι τυφώνες τον Κόλπο κατά τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Η κατασκευή μιας αποβάθρας κοστίζει 90-550 εκατ. δολάρια, ανάλογα με το πόσο εξειδικευμένη είναι η κατασκευή της και πόσο βαθιά είναι τα νερά από τα οποία θα γίνει η άντληση.

Εάν υποθέσουμε ότι γίνεται παραγγελία για μια αποβάθρα σήμερα, δύσκολα θα είναι έτοιμη πριν το 2008 ή το 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v