Γιατί ενισχύεται το δολάριο;

Οι αγορές συναλλάγματος λειτουργούν σαν ένας συνεχής διαγωνισμός ομορφιάς, στον οποίο τα ”κάλλη” κάθε μεμονωμένου νομίσματος εκτιμώνται συνεχώς συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Έτσι, οι περιορισμένες ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας ”Ρίτα” βοήθησαν το δολάριο να αναρριχηθεί σε υψηλό διμήνου έναντι του ευρώ. Ποια τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του καθενός εκ των τριών βασικών νομισμάτων στις αγορές συναλλάγματος;

του Philip Coggan

Οι αγορές συναλλάγματος λειτουργούν σαν ένας συνεχής διαγωνισμός ομορφιάς, στον οποίο τα ”κάλλη” κάθε μεμονωμένου νομίσματος εκτιμώνται συνεχώς συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

Οι περιορισμένες ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας ”Ρίτα” βοήθησαν το δολάριο να αναρριχηθεί σε υψηλό διμήνου έναντι του ευρώ τη Δευτέρα. Από τη στιγμή που η ”Ρίτα” απέφυγε τα περισσότερα διυλιστήρια του Τέξας, λογικά δεν θα υπάρξει άνοδος της τιμής της βενζίνης, παρόμοια αυτής που ακολούθησε τον τυφώνα ”Κατρίνα”. Αυτό είναι καλό νέο για την αμερικανική οικονομική ανάπτυξη, αφού λογικά επιτρέπει στη Federal Reserve να συνεχίσει να ενισχύει τα επιτόκια, κάτι που στηρίζει το δολάριο από πλευράς αποδόσεων.

Όμως, τα αρνητικά του ευρώ επηρεάζουν αδιαμφισβήτητα τις αγορές, ακριβώς όσο και τα θετικά του δολαρίου. Η Γερμανία δεν έχει κυβέρνηση. Η γαλλική πολιτική ηγεσία αποδυναμώθηκε από το δημοψήφισμα του Μαΐου και η ιταλική κυβέρνηση άνοιξε πόλεμο με τον κυβερνήτη της κεντρικής της τράπεζας. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις φαίνονται να παραμένουν στάσιμες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τηρεί στάση αναμονής. Τίποτε από τα ανωτέρω δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Η πιο δύσκολη απόφαση για τους επενδυτές είναι να επιλέξουν μεταξύ του δολαρίου και του γεν. Τα νέα είναι θετικά για την Ιαπωνία τις τελευταίες εβδομάδες. Η εκλογική νίκη του Junichiro Koizumi έχει πυροδοτήσει αισιοδοξία για μεταρρυθμίσεις. Βελτιώθηκε το κλίμα στον κατασκευαστικό κλάδο. Ο χρηματιστηριακός δείκτης της ευρύτερης ιαπωνικής αγοράς Topix αναρριχήθηκε σε υψηλό τεσσάρων ετών τη Δευτέρα.

Όμως οι αγορές απογοητεύτηκαν από την ανακοίνωση στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7. Το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνεται έκκληση για περισσότερη ισοτιμιακή ευελιξία δείχνει ότι μειώνονται οι πιέσεις προς την Κίνα για περαιτέρω ανατίμηση του ρεμίνμπι. Στο παρελθόν οι επενδυτές έτειναν να τοποθετούνται σε γεν όταν υπήρχαν προσδοκίες ενίσχυσης του κινεζικού νομίσματος.

Τέλος, το γεν έχει μηδενική απόδοση και δεν προβλέπεται να αποκτήσει κάποια στο ορατό μέλλον. Σε έναν κόσμο που το ”carry trade” (δανεισμός με χαμηλό επιτόκιο και τοποθετήσεις σε επενδυτικές κατηγορίες με υψηλότερες αποδόσεις) είναι τόσο διαδεδομένο, πρόκειται για σημαντικότατο παράγοντα. Η Fed έχει ενημερώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποκόμισης αξιοσημείωτων κερδών από τη χρήση του δολαρίου ως βάση για ”carry trade”, με το γεν και το ευρώ να δείχνουν ελκυστικότερα. Αυτό θα σηματοδοτήσει την τροχιά και των δύο νομισμάτων.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v