Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στη Wall λόγω macro και Γκρίνσπαν

Απώλειες καταγράφει η Wall Street καθώς η σημαντική υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αλλά και τα σχόλια του Α. Γκρίνσπαν για τους κινδύνους από την ”έκρηξη” στην αγορά κατοικιών ενισχύουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές της οικονομίας. Απώλειες στην Ευρώπη.

Απώλειες καταγράφει η Wall Street καθώς η σημαντική υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αλλά και τα σχόλια του Α. Γκρίνσπαν για τους κινδύνους από την ”έκρηξη” στην αγορά κατοικιών ενισχύουν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές της οικονομίας. Απώλειες στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σημαντική πτώση εμφάνισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, όπως αποτυπώνεται στο σχετικό δείκτη που εκπονεί το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan περιορίστηκε στο 89,1 έναντι 92,7 τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές περίμεναν ηπιότερη υποχώρηση στο 92,5.

Παράλληλα, μιλώντας σε συνέδριο για την πολιτική της Fed, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Άλαν Γκρίνσπαν περιέγραψε την ”έκρηξη” στην αγορά κατοικιών ως ”οικονομική ανισορροπία” η οποία, όπως σημείωσε, μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη.

Την ίδια στιγμή, στις ενεργειακές αγορές, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τυφώνα ”Κατρίνα” που απειλεί τον Κόλπο του Μεξικού, απ’ όπου προέρχεται το 30% περίπου της αμερικανικής διάθεσης πετρελαίου.

Μετά την εκτίναξη στο ρεκόρ των 68 δολαρίων ανά βαρέλι την Πέμπτη, όλο και περισσότεροι αναλυτές αποδέχονται ότι η αγορά βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ”σούπερ ανόδου” και τα 70 δολάρια ίσως δεν απέχουν παρά λίγες συνεδριάσεις.

”Τα νούμερα για την εμπιστοσύνη ήταν φοβερά και αυτό σόκαρε την αγορά” σχολίασε ο Tom Schrader της Legg Mason Wood Walker Inc. στη Βαλτιμόρη. ”Οι υψηλότερες πετρελαϊκές τιμές έχουν αρχίσει να έχουν αντίκτυπο στην προσωπική κατανάλωση” πρόσθεσε.

Οι προοπτικές ακόμη υψηλότερων επιτοκίων επηρεάζουν αρνητικά μετοχές εταιριών κατασκευής κατοικιών όπως η Pulte Homes και η KB Home αλλά και τραπεζών καθώς μειώνουν την αξία των ομολόγων που κατέχουν ενώ περικόπτουν τη ζήτηση για δάνεια και υποθήκες.

Πιέσεις δέχονται αρκετές μετοχές εταιριών λιανικού εμπορίου όπως η Home Depot και η Big Lots Inc..

Πτωτικά κινείται ο τίτλος της Merck η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε εξωδικαστικές συμβιβαστικές κινήσεις στις περίπου 5.000 υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος της για το παυσίπονο Vioxx.

Αρνητική η εικόνα της μετοχής της Pixar καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα, η εταιρία βρίσκεται στο επίκεντρο ανεπίσημης έρευνας από την SEC σχετικά με την ταινία ”The Incredibles”.

Υποχωρεί ο τίτλος της WPP, παρά το γεγονός ότι η δεύτερη μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρία του κόσμου ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών κατά 45% στο πρώτο εξάμηνο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις της και για το υπόλοιπο του έτους.

Ενισχύεται η μετοχή της Hewlett-Packard η οποία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ακόμη 4 δισ. δολάρια σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Ανοδικά κινείται η μετοχή της OmniVision Technologies η οποία προέβλεψε για το δεύτερο τρίμηνο έσοδα ύψους 120 εκατ. δολ. έναντι των 103,1 εκατ. δολ. που είναι η μέση πρόβλεψη των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.391 μονάδες με απώλειες 0,56%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,67%, στις 2.120 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,63%, στις 1.204 μονάδες.

Έντονα πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,53% στις 5.228,10 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 1,49% στις 4.783,80 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.342,70 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,82%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v