Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις σε Wall Street και Dax

Το πετρέλαιο κυριαρχεί για μια ακόμη συνεδρίαση στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η εμμονή του εμπορεύματος στα επίπεδα των 67,5 δολαρίων το βαρέλι έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για το τέταρτο τρίμηνο, οπότε και η ζήτηση διαμορφώνεται σε ετήσια υψηλά. Ανοδική κίνηση για φαρμακευτικές, λόγω Merck αλλά και για την Hewlett Packard που ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Το πετρέλαιο κυριαρχεί για μια ακόμη συνεδρίαση στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η εμμονή του εμπορεύματος στα επίπεδα των 67,5 δολαρίων το βαρέλι έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για το τέταρτο τρίμηνο, οπότε και η ζήτηση διαμορφώνεται σε ετήσια υψηλά. Πιέσεις για φαρμακευτικές, λόγω Merck. Ανοδική κίνηση για την Hewlett Packard που ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Στις ενεργειακές αγορές, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τυφώνα ”Κατρίνα” που απειλεί τον Κόλπο του Μεξικού, απ’ όπου προέρχεται το 30% περίπου της αμερικανικής διάθεσης πετρελαίου.

Μετά την εκτίναξη στο ρεκόρ των 68 δολαρίων ανά βαρέλι την Πέμπτη, όλο και περισσότεροι αναλυτές αποδέχονται ότι η αγορά βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ”σούπερ ανόδου” και τα 70 δολάρια ίσως δεν απέχουν παρά λίγες συνεδριάσεις.

Οι αγορές έχουν γίνει πολύ ευαίσθητες σε οποιαδήποτε, ακόμη και την ελάχιστη, διαταραχή στην προσφορά του προϊόντος, αφού το πετρελαϊκό καρτέλ του OPEC αντλεί πλέον στα όρια των δυνατοτήτων του και δεν έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή για να καλύψει την εκτινασσόμενη ζήτηση. Ως εκ τούτου, πολλοί επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ότι, εφόσον η αγορά φτάσει στα 70 δολάρια, ο δρόμος θα ανοίξει για ταχεία αναρρίχηση στα 100 δολάρια.

Το συμβόλαιο Οκτωβρίου του προϊόντος διαμορφώνεται στις ΗΠΑ στα 67,45 δολάρια σημειώνοντας πτώση 0,05% ενώ το Brent στο Λονδίνο υποχωρεί 0,04% στα 66,24 δολάρια.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον καταγράφεται στη μετοχή της Hewlett Packard, μετά την ανακοίνωση από την εταιρία ότι θα διαθέσει ακόμη 4 δισ. δολάρια σε πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Merck φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε εξωδικαστικές συμβιβαστικές κινήσεις στις περίπου 5.000 υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος της για το παυσίπονο Vioxx.

Η WPP, η δεύτερη μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρία του κόσμου ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών κατά 45% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις της και για το υπόλοιπο του έτους.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.396,05 μονάδες με απώλειες 0,50%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,66%, στις 2.120,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,43%, στις 1.207,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, πιέσεις εκδηλώνονται και στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,39% στις 5.235,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,74% στις 4.346,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.789,08 μονάδες με απώλειες 1,41%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v