Πετρέλαιο: Τι 70, τι 80, τι 90 δολάρια

Πριν από ένα χρόνο, με το πετρέλαιο στα 40 δολάρια, η Citigroup υποστήριζε ότι θα αναρριχηθεί έως τα 67 δολάρια το βαρέλι. Ύστερα από 12 μήνες, δύο απίστευτα πράγματα έχουν συμβεί. Πρώτον, το πετρέλαιο ”άγγιξε” τα 68 δολάρια στη Νέα Υόρκη και δεύτερον, δεν προκάλεσε την κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας. Προς τα πού οδεύουν οι πετρελαϊκές τιμές; Γιατί η αμερικανική οικονομία αποδείχθηκε τόσο ανθεκτική;

του Stephen Schurr

Πριν από ένα χρόνο αυτή η στήλη υπογράμμιζε πρόβλεψη της Citigroup ότι το πετρέλαιο θα αναρριχηθεί έως τα 67 δολάρια το βαρέλι, όταν ακόμη βρισκόταν στα επίπεδα των 45-50 δολαρίων, που θεωρούνταν ότι ήταν αποτέλεσμα κερδοσκοπικών κινήσεων. Η στήλη τόνιζε τότε ότι εάν όντως το πετρέλαιο φθάσει σε αυτά τα επίπεδα, η αμερικανική οικονομία θα είχε σοβαρότατο πρόβλημα.

Ύστερα από 12 μήνες, δύο απίστευτα πράγματα έχουν συμβεί. Πρώτον, το πετρέλαιο ”άγγιξε” τα 68 δολάρια στη Νέα Υόρκη, με τους αναλυτές της Wall Street να ανεβάζουν τις προβλέψεις τους για τη μακροπρόθεσμη τιμή πάνω από τα 50 δολάρια.

Δεύτερον, το πετρέλαιο στα 67 δολάρια δεν προκάλεσε την κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας.

Αυτές οι δύο εκπλήξεις παράγουν μια σειρά ερωτήσεων: Προς τα πού οδεύουν οι πετρελαϊκές τιμές; Γιατί η αμερικανική οικονομία αποδείχθηκε τόσο ανθεκτική στις υψηλότερες πετρελαϊκές τιμές;

Πολλοί θα απαντούσαν στην πρώτη ερώτηση ως εξής: Πρώτα προς τα κάτω και αμέσως μετά, σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Το τελευταίο ράλι του ”μαύρου χρυσού” δείχνει τραβηγμένο και ενδέχεται να σημειωθεί διόρθωση, η οποία αναμένεται να ακολουθηθεί από νέα ανοδική τάση.

Ο Phil Flynn, trader ενέργειας στην Alaron Securities, αναμένει ανοδική κίνηση της πετρελαϊκής τιμής έως τα 71 δολάρια και αμέσως μετά διόρθωση 8-10 δολαρίων το βαρέλι. Εάν ο φετινός χειμώνας είναι κρύος, το επόμενο ανοδικό ράλι εκτιμάται ότι θα οδηγήσει το πετρέλαιο στα 80 δολάρια το βαρέλι.

Δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια σπάνια φάση συγχρονισμένης ανάκαμψης χωρίς ενδείξεις μείωσης της πετρελαϊκής ζήτησης, τα 80 δολάρια δεν δείχνουν απίθανα επίπεδα για το εμπόρευμα.

Η πιο περίπλοκη ερώτηση αφορά στην ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας. Η απάντηση ενδέχεται να μην καταστεί προφανής για κάποιο χρονικό διάστημα. Κρίνοντας από τα τελευταία στοιχεία των εσόδων της Wal Mart, ο μέσος Αμερικανός έχει αρχίσει να αισθάνεται πιέσεις.

Ενώ οι περισσότερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ δείχνουν να έχουν απορροφήσει την άνοδο, οι εταιρίες που εμπλέκονται σε μακροχρόνια hedging -από αερογραμμές έως εταιρίες χημικών- μόλις αρχίζουν να προσαρμόζονται στις υψηλότερες τιμές.

Οπότε, ενώ οι διάφοροι φορείς εμπλέκονται σε δημόσιο διάλογο για το αν το κρίσιμο σημείο για την αμερικανική οικονομία είναι τα 85, τα 95 ή τα 105 δολάρια το βαρέλι, μια μακρά περίοδος στα 67 δολάρια ίσως να είναι αρκετή για να ”κάνει τη ζημιά”.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v