Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Απώλειες λόγω πετρελαίου και μικτών macro

Η νέα άνοδος των πετρελαϊκών τιμών πάνω και από τα 67 δολ. ανά βαρέλι αλλά και ο προβληματισμός για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ που προκάλεσαν τα μικτά μηνύματα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οδήγησαν τη Wall Street σε χαμηλότερα επίπεδα. Υποχώρηση στην Ευρώπη.

Η νέα άνοδος των πετρελαϊκών τιμών πάνω και από τα 67 δολ. ανά βαρέλι αλλά και ο προβληματισμός για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ που προκάλεσαν τα μικτά μηνύματα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οδήγησαν τη Wall Street σε χαμηλότερα επίπεδα. Υποχώρηση στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι τιμές του πετρελαίου επέστρεψαν πάνω από τα 67 δολ. το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας ότι τα αποθέματα βενζίνης υποχώρησαν κατά 3,2 εκατ. βαρέλια στα 194,9 εκατ. βαρέλια, σημειώνοντας την όγδοη συνεχόμενη πτώση, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο βρίσκονται 7% χαμηλότερα. Ωστόσο, τα αποθέματα αργού πετρελαίου σημείωσαν αύξηση κατά 1,8 εκατ. βαρέλια στα 322,9 εκατ. βαρέλια.

Μικτά ήταν τα macro που ανακοινώθηκαν σήμερα. Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Ιούλιο, διαψεύδοντας τους αναλυτές που περίμεναν υποχώρηση. Αναλυτικότερα, τον Ιούλιο πωλήθηκαν 1,41 εκ. νέες κατοικίες έναντι 1,374 εκ. τον Ιούλιο και εκτιμήσεων για υποχώρηση στα 1,328 εκ. σπίτια.

Αντίθετα, ισχυρή πτώση εμφάνισαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να αποδίδουν εν μέρει την υποχώρηση σε εποχικούς παράγοντες, αλλά και σε μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν ισχυρή κάμψη κατά 4,9% τον Ιούλιο έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση κατά 1,5%. Τον προηγούμενο μήνα, είχε σημειωθεί αύξηση κατά 1,9%.

Τα στοιχεία για τις πωλήσεις κατοικιών ευνόησαν μετοχές του σχετικού κλάδου όπως η Toll Brothers, η Pulte Homes και η Meritage Homes, με τον δείκτη να αποκομίζει κέρδη για πρώτη φορά σε διάστημα επτά ημερών.

Στον αντίποδα η πορεία των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών πίεσε χαμηλότερα βιομηχανικές μετοχές και επιχειρήσεις εξοπλισμού όπως η Caterpillar και η United Technologies Corp..

Απώλειες εμφάνισαν αρκετές μετοχές εταιριών που έχουν στην ιδιοκτησία τους αλυσίδες εστιατορίων όπως η Darden Restaurants, η Ruby Tuesday, η CBRL Group και η Applebee’s μετά την αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων της τελευταίας για τις προοπτικές του κλάδου, γεγονός που αποδόθηκε εν μέρει στην υποχώρηση της κατανάλωσης λόγω των υψηλών πετρελαϊκών τιμών.

Πτωτικά κινήθηκαν μετοχές αεροπορικών εταιριών λόγω των ανησυχιών ότι οι υψηλές τιμές πετρελαίου υπονομεύουν την κερδοφορία του κλάδου.

Κέρδη αποκόμισε η μετοχή της General Motors μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι το σωματείο των εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες εξετάζει το ενδεχόμενο να βοηθήσει τον κολοσσό προκειμένου να περικόψει τα κόστη.

Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Coach Inc. η οποία αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την κερδοφορία του δ’ τριμήνου στα 25 σεντς ανά μετοχή.

Ενισχύθηκε ο τίτλος της Frontline Ltd η οποία εμφάνισε κατά το β’ τρίμηνο καθαρά κέρδη ύψους 127,5 εκατ. δολαρίων έναντι 90 εκατ. δολαρίων που ήταν η μέση πρόβλεψη των αναλυτών.

Θετική η εικόνα της CV Therapeutics Inc. με αφορμή της ανακοίνωση ότι η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ ενέκρινε τη χρήση του προϊόντος της Aceon για τη μείωση του κινδύνου καρδιακού επεισοδίου.

Ανοδικά αντέδρασε η μετοχή της Merck μετά από τρεις ημέρες πτώσης στην οποία οδήγησε η καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου σχετικά με το θάνατο ασθενούς που χρησιμοποιούσε το φάρμακο Vioxx της εταιρίας.

Κέρδη για τη μετοχή της Google η οποία ανακοίνωσε την εισαγωγή λογισμικού που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να στέλνει μηνύματα αυτοστιγμεί και να πραγματοποιεί τηλεφωνικές κλήσεις μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ενισχύθηκε ο τίτλος της RF Micro Devices μετά την αναβάθμιση σε ”buy” από ”neutral” από τη Merrill Lynch.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 0,57% στα 10,54, ενώ το ADR της Εθνικής υποχώρησε 0,68%, στα 7,27 δολάρια. Κέρδη 2,61% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 30,64 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.434,87 μονάδες με απώλειες 0,81%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 0,39%, στις 2.128,91 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,66%, στις 1.209,59 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση κατά 0,47% στις 5.275,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε οριακά κατά 0,04% στις 4.915,95 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,27% στις 4.424,43 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v