Εντονες τιμολογιακές πιέσεις στους υπολογιστές

Η πώληση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να ενισχυθεί κατά 12,7% το 2005, αλλά τα έσοδα του κλάδου εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά μόλις 0,5%, σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας ερευνών Gartner, καθώς εντείνονται οι τιμολογιακές πιέσεις τόσο στους παραδοσιακούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές όσο και στα notebook PCs και τα laptop.

του Scott Morrison στο Σαν Φρανσίσκο

Η πώληση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να ενισχυθεί κατά 12,7% το 2005, αλλά τα έσοδα του κλάδου εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά μόλις 0,5%, σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας ερευνών Gartner.

H έκθεση υπογραμμίζει τις ανταγωνιστικές τιμολογιακές πιέσεις που έχουν δεχτεί οι μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής υπολογιστών, προκαλώντας την έκδοση αδύναμων οικονομικών προβλέψεων από τον ηγέτη της αγοράς Dell και τη μικρότερη ανταγωνιστική Gateway τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Gartner επισημαίνει ότι οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν αναγκαστεί να οδηγήσουν τις τιμές των προϊόντων τους σε χαμηλότερα επίπεδα, στην προσπάθειά τους να πετύχουν ανάπτυξη σε μια ώριμη αγορά.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι οι τιμές για τα notebook PCs, τα οποία παράγουν μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας σε σχέση με τα παραδοσιακά PC, μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις. Ο George Shiffler, αναλυτής της Gartner, σχολίασε πως η αναζήτηση ανάπτυξης έχει αναγκάσει τις εταιρίες του κλάδου να δοκιμάζουν τα όρια της ελαστικότητας των τιμών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Οι εταιρίες του κλάδου έχουν δεχτεί στήριξη από την ισχυρή ζήτηση για laptop, τα οποία έχουν γίνει προσιτά σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Η Gartner επισημαίνει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις των laptop προβλέπεται να ενισχυθούν κατά 31% εντός του 2005.

Ωστόσο, στην έκθεση καθίσταται σαφές πως σημειώνεται επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των τιμών των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, με την Gartner να επισημαίνει ότι οι περαιτέρω τιμολογιακές πιέσεις είναι εξαιρετικά πιθανές.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v