Αγοραστικό ενδιαφέρον στις επενδυτικές τράπεζες

Για τις επενδυτικές τράπεζες, το καλοκαίρι υποτίθεται ότι είναι η πιο ήσυχη περίοδος του έτους. Οι νέες εκδόσεις ομολόγων και μετοχών επιβραδύνονται και ο όγκος συναλλαγών υποχωρεί. Υπάρχουν λιγότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις και τα κέρδη τους είναι μικρότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Οπότε, ίσως να είναι μια παράξενη χρονική στιγμή για να αγοράζει κανείς μετοχές επενδυτικών τραπεζών. Ωστόσο, αυτό ακριβώς κάνουν οι επενδυτές.

του John Plender

Για τις επενδυτικές τράπεζες, το καλοκαίρι υποτίθεται ότι είναι η πιο ήσυχη περίοδος του έτους. Καθώς οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές βρίσκονται σε διακοπές, οι νέες εκδόσεις ομολόγων και μετοχών επιβραδύνονται και ο όγκος συναλλαγών υποχωρεί. Υπάρχουν λιγότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις και τα κέρδη τους τείνουν να είναι μικρότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.

Οπότε, ίσως να είναι μια παράξενη χρονική στιγμή για να αγοράζει κανείς μετοχές επενδυτικών τραπεζών. Ωστόσο, αυτό ακριβώς κάνουν οι επενδυτές. Τους τελευταίους μήνες, οι μετοχές τραπεζών όπως η Goldman Sachs και η Lehman Brothers έχουν ενισχυθεί σημαντικά, ενώ υπεραποδίδουν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες όπως η UBS και η Deutsche Bank.

Τι συμβαίνει;

Πριν από λίγο καιρό, οι διευθύνοντες σύμβουλοι επενδυτικών τραπεζών προειδοποιούσαν για το μεταβαλλόμενο περιβάλλον που αντιμετώπιζαν. Τα αυξανόμενα επιτόκια απειλούσαν να περιορίσουν την άνθηση των προϊόντων σταθερού εισοδήματος που είχαν βοηθήσει πολλές τράπεζες να αντεπεξέλθουν στα δύσκολα χρόνια μετά τη ”φούσκα” στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Οι General Motors και Ford είχαν υποβαθμιστεί σε επίπεδο junk, πυροδοτώντας ανησυχίες για ισχυρές ζημιές.

Ένας παράγοντας στον οποίο οφείλεται το πρόσφατο ράλι είναι ότι η δραστηριότητα δείχνει να ενισχύεται. Οι σχετικοί πίνακες δείχνουν αύξηση του όγκου συναλλαγών και απόδειξη οι πολυάσχολοι τραπεζίτες που ακυρώνουν τις διακοπές τους, σε συνδυασμό με μια σταθερή ροή ανακοινώσεων από εταιρίες που απορροφούν κεφάλαια ή εξαγοράζουν άλλες επιχειρήσεις, δείχνοντας ότι αυτό το καλοκαίρι δεν είναι συνηθισμένο.

Αυτές οι ενδείξεις έχουν οδηγήσει πολλούς αναλυτές σε αναβάθμιση των συστάσεων για τις τράπεζες της Wall Street, παρέχοντας στήριξη στις μετοχές τους.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v