Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Macro, πετρέλαιο και Citigroup πίεσαν τη Wall

Απώλειες για τη Wall Street, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση των μεταπωλήσεων κατοικιών τον Ιούλιο, τις πετρελαϊκές τιμές και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην οικονομία αλλά και τις διοικητικές αλλαγές στη Citigroup, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο όγκος των συναλλαγών. Απώλειες στην Ευρώπη.

Απώλειες για τη Wall Street, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην μεγαλύτερη της αναμενόμενης πτώση των μεταπωλήσεων κατοικιών τον Ιούλιο, τις πετρελαϊκές τιμές και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην οικονομία αλλά και τις διοικητικές αλλαγές στη Citigroup, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο όγκος των συναλλαγών. Απώλειες στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, υποχώρηση κατά 2,6% στα 7,16 εκατ. σημείωσαν τον Ιούλιο του 2005 οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, έναντι του αναθεωρημένου αριθμού των 7,35 εκατ. τον Ιούνιο και ενώ η εκτίμηση της αγοράς προέβλεπε διαμόρφωση του μεγέθους στα 7,25 εκατομμύρια.

Σε σχέση με τον Ιούλιο 2004 οι μεταπωλήσεις κατοικιών εμφανίζουν αύξηση κατά 4,7%, ενώ τα 7,16 εκατ. αποτελούν το τρίτο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Αναλυτές επισήμαναν ότι τα στοιχεία από το μέτωπο των κατοικιών είναι καλά ωστόσο η αγορά έχει ”παγιδευτεί” σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών και υπάρχουν λίγες ειδήσεις – καταλύτες που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν υψηλότερα.

Παράλληλα, τονίζουν ότι η αγορά αναμένεται να παραμείνει προσηλωμένη στο κρίσιμο ερώτημα του, αν οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές έχουν οδηγήσει σε επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών.

Εν τω μεταξύ, έντονη μεταβλητότητα εμφάνισαν οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” οι οποίες την Τρίτη βρέθηκαν εκ νέου πάνω από τα 66 δολ. ανά βαρέλι, στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησαν κάτω και από τα 65 δολ. και εν συνεχεία επέστρεψαν και πάλι στα επίπεδα των 65,80 δολ. το βαρέλι.

Σε χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε ο όγκος των συναλλαγών με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι παρέμεινε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κάτω από τον μέσο ημερήσιο όρο τριών μηνών.

Πτωτικά κινήθηκε ο τίτλος της Citigroup μετά την ανακοίνωση ότι η Marge Magner που διαχειριζόταν τον καταναλωτικό κλάδο του τραπεζικού κολοσσού, θα αποχωρήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πιέσεις δέχθηκαν αρκετές μετοχές του κλάδου κατασκευής κατοικιών όπως η Pulte Homes και η Lennar Corp.. Αρνητική εικόνα εμφάνισαν και αρκετές μετοχές εταιριών πρώτων υλών όπως η Dow Chemical Co..

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε και ο τίτλος της Intel, η οποία εξανέμισε τα κέρδη της μετά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρίας σε σχετική ομιλία του διευθύνοντα συμβούλου της Paul Otelllini.

Υποχώρησε η μετοχή της Boston Scientific Corp. με αφορμή την είδηση ότι η εταιρία διέθεσε στην αγορά προϊόντα που δεν είχαν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Pier 1 Imports Inc. η οποία ανακοίνωσε ότι αναμένει ζημίες ύψους 12-14 σεντς ανά μετοχή στο τρίμηνο έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για απώλειες 3-7 σεντς ανά μετοχή.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της CarMax Inc. η οποία αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του τέταρτου τριμήνου στα 37 σεντς ανά μετοχή, έναντι 34 σεντς πριν, προβλέποντας αυξημένη καταναλωτική κίνηση.

Κέρδη αποκόμισε ο τίτλος της Lucent μετά την αναβάθμισή σε ”overweight” από ”neutral weight” από την Prudential Equity Group.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 2,21% στα 10,61, ενώ το ADR της Εθνικής υποχώρησε 1,37%, στα 7,37 δολάρια. Απώλειες 2,29% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,85 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.519,58 μονάδες με απώλειες 0,48%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχώρησε κατά 0,19%, στις 2.137,25 μονάδες και ο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 0,34%, στις 1.217,59 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,34% στις 5.300,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση κατά 0,48% στις 4.917,74 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 4.436,56 μονάδες με απώλειες 1,10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v