Lex: Google

Τι απαίτηση για δώρο γενεθλίων! Ένα χρόνο μετά την αρχική εισαγωγή της Google στη χρηματιστηριακή αγορά, η μηχανή αναζήτησης ζητεί κεφάλαια ύψους 4 δισ. δολ. από τους επενδυτές. Είναι εντυπωσιακό ότι οι μέτοχοί της δεν ενδιαφέρονται για μερίσματα ή για τη διάρθρωση του ισολογισμού της. Θέλουν από την Google διασφαλίσεις ότι διατηρεί την εντυπωσιακή της ανάπτυξη, παραμένοντας πιο μπροστά από τους ανταγωνιστές της.

Τι απαίτηση για δώρο γενεθλίων! Ένα χρόνο μετά την αρχική εισαγωγή της Google στη χρηματιστηριακή αγορά, η μηχανή αναζήτησης ζητεί κεφάλαια ύψους 4 δισ. δολ. από τους επενδυτές.

Με 3 δισ. δολάρια στον ισολογισμό της και εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων να εισρέουν κάθε τρίμηνο, είναι σίγουρο πως δεν χρειάζεται παραπάνω χρήματα, ενώ και οι ”καυτές” μετοχές της αποτελούν ένα υπέροχο νόμισμα για εξαγορές, εάν απαιτηθεί.

Όμως η Google ξεκαθαρίζει για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται για συνηθισμένη εταιρία. Ενώ οι περισσότερες τεχνολογικές εταιρίες βρίσκονται σε ώριμη φάση, όπου έχει νόημα να επιστρέφουν κεφάλαια στους μετόχους, η Google βρίσκεται ακόμη σε φάση ”κίτρινου πυρετού”. Οι μέτοχοί της δεν ενδιαφέρονται για μερίσματα και τη διάρθρωση του ισολογισμού της. Θέλουν από την Google διασφαλίσεις ότι διατηρεί την εντυπωσιακή της ανάπτυξη, παραμένοντας πιο μπροστά από τους ανταγωνιστές της.

Η Google δεν έχει κάποιο μονοπώλιο στις καλές ιδέες, οπότε θέλει να μπορεί να ”αρπάζει” τις τεχνολογίες αιχμής όταν και όποτε προκύπτουν, άμεσα. Επίσης, θέλει να έχει την απαραίτητη ευελιξία να αυξήσει τις κεφαλαιακές της δαπάνες ή να ενισχύσει τη θέση της στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες διεθνείς αγορές που αποτελούν και τις μεγαλύτερες ευκαιρίες στον κλάδο, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη τοποθέτηση της Yahoo στην κινεζική Alibaba.

Η επιτυχία της Google την έχει φέρει σε διαμάχη με τη Microsoft -που θέλει να διατηρήσει τα κεκτημένα και να επεκταθεί στις μηχανές αναζήτησης- αλλά και με τις Yahoo και eBay, ενώ κομμάτι της ”πίτας” δείχνουν να θέλουν και οι εταιρίες των παραδοσιακών media. Οπότε, η Google αξιοποιεί την ελκυστικότητα των μετοχών της για να συγκεντρώσει πόρους για τη ”μάχη”.

Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για το πού θα δαπανηθούν τα κεφάλαια. Όμως αυτοί που θα υπογράψουν τις επιταγές, θα επενδύσουν και πάλι στο ένστικτο των νεαρών ιδρυτών της Google.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v